Rattanul - materialul viitorului

22 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Protejarea mediului si folosirea de materiale ecologice au devenit o prioritate pentru toti producatorii si consumatorii. Indiferent ca vorbim de case, masini sau mobilier aceste teme raman valabile. Astfel incat, materiale care pana acum erau folosite doar ocazional au ajuns sa fie numite … “viitorul”. Din aceasta categorie fac parte si esentele exotice, cum sunt zambila de apa, rattanul sau bambusul.
 
Rattanul este un termen generic care denumeste mai mult de 600 de specii de plante din
 
clasa palmierilor si este originar din Africa, Asia si Australia. Cea mai mare parte din productia mondiala, in jur de 70%, este localizata in Indonezia. Rattanul este asemanator cu bambusul, dar spre deosebire de acesta, nu creste de la sine, ci se cultiva, dar este plin la interior, creste foarte rapid (aproximativ 7 metri anual) si poate ajunge pana la o inaltime de aproape 200 sute de metri. Rattanul este destul de usor de cultivat si transportat, spre deosebire de alte tipuri de lemn exotic.
 
Cea mai dificila etapa este cea a recoltarii. Majoritatea speciilor de rattan au tot felul de spini pe care se impletesc mii de alte liane. Astfel incat, i se reteaza tulpina si se asteapta pana i se usuca frunzele. Dupa ce este tras jos, curatat si selectionat, este fiert in ulei de palmier mai intai si apoi frecat cu nisip sau rumegus ca sa se curete de rasini. Arborele, care poate avea grosimi cuprinse intre cativa milimetri si 5-7 centimetri, este prelucrat si utilizat mai ales in industria mobilierului. Scoarta se foloseste pentru fabricarea de tesaturi, si doar din miezul tulpinii se fac obiectele de mobilier. Majoritaea obiectelor de mobilier din rattan se impletesc manual.Rattanul a cucerit rapid lumea occidentala: tranzactiile cu rattan au crescut de 250 de ori in ultimii 17 ani.
 
Mobilierul din acest material este durabil, usor, rezistent la umezeala si destul de flexibil. Se foloseste atat pentru decorarea interiorului caselor, cat si pentru terase sau foisoare si gradini. Poate fi baituit, lacuit, vopsit in orice culoare, cu vopsea clasica pentru lemn, si mai mult de atat, poate fi combinat cu alte tipuri de fibre (rachita sau bambus de exemplu). Se mai poate asocia foarte bine cu lemn, pal, sticla, metal sau textile diverse textile. Lipit pe MDF, poate forma panouri rigide cu grosime de 10 mm. folosit in special in ramele usilor culisante pentru dressing-uri.
 
Un pricipal avantaj al rattanului este ca poate fi modelat foarte usor, astfel incat designerii pot crea o varietate impresionanta de modele, pe gustul oricui. Liniile suple, impletiturile curbate sau arcuite, care urmeaza tiparul celorlalte suprafete dupa plac creeaza sentimentul unei curgeri line dinspre un obiect de mobilier spre altul. Piesele de rattan se integreaza perfect intre celelalte elemente de mobilier. Aproape orice obiect de mobilier poate fi fabricat din rattan: paturi, scaune, fotolii, canapele, masute etc. Accesoriile ideale sunt cele fabricate din fibra aceluiasi material: covoare, cosuri, cutiute, boluri, tavi, lampadare, decoratiuni interioare etc. Desi, dupa cum va spuneam mai sus, poate fi vopsit in orice nuanta, dar designerii spun ca este la moda rattanul in nuante de maro, combinat cu wenge sau bej.
In plus este foarte usor de ingrijit. Este suficient sa daci cu aspiratorul la viteza mica pe toata suprafata mobilierului, si curatenia este asigurata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Lumina si intuneric - draperii Lumina si intuneric - draperii
Corpurile de iluminat: cum le alegi pe cele mai potrivite pentru locuinta ta Corpurile de iluminat: cum le alegi pe cele mai potrivite pentru locuinta ta
Bradul - simbol al vietii Bradul - simbol al vietii
Mobilierul care rezista si o suta de ani Mobilierul care rezista si o suta de ani
Ceramica de Horezu - intoarcerea catre autentic Ceramica de Horezu - intoarcerea catre autentic
Finisajul interior - un "dictionar" complet Finisajul interior - un "dictionar" complet

Vezi mai multe articole