Trandafiri altoiti

Altoirea trandafirilor cu port-altoi de maces

01 noiembrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Metodele de altoire a trandafirilor nu sunt diferite de metodele de altoire a pomilor fructiferi.

Altoirea nu este o operatiune simpla, fiind realizata cu o rata buna de succes de catre profesionisti, dar merita sa incerci si daca esti doar pasionat de cultivarea acestor frumoase flori. Procedura se realizeaza tot cu ajutorul unui altoi si a unui port-altoi. Cel mai potrivit candidat pentru indeplinirea functiei de port-altoi este macesul salbatic.

Exista mai multe metode de altoire a trandafirilor, cele mai raspandite sunt cele in placaj, in T, in ochi dormind si in ochi crescand.

Procesul de altoire a trandafirilor dureaza 3 ani.

In primul an plantezi plantezi macesul care va juca rolul de portaltoi.

In al doilea an, in iulie sau in august, cand macesul a crescut si are grosimea unui creion, alegi ramura cea mai viguroasa, iar pe toate celelalte ramuri le tai. Pe aceasta ramura faci o taietura in forma literei T. Dezlipesti putin scoarta pe taietura longitudinala pentru a putea introduce lastarul altoi de trandafir. Lastarul altoi il tai de la trandafirul pe care vrei sa il inmultesti. Lastarul acesta trebuie sa aiba grosimea de 5 milimetri, sa aiba cateva frunze si o floare trecuta. Dupa ce ai recoltat lastarul, indepartezi spinii si frunzele de pe el, dar lasi coditele frunzelor.

Introduci apoi lastarul altoi sub coaja portaltoiului, prin taietura in forma de T. Daca nu intra in intregime sub coaja, tai pe linia orizontala a T-ului partea din altoi care ramane afara.

Dupa ce ai introdus altoiul, legi zona adiacenta cu fasii din rafie sau bumbac. Inconjori zona de-a lungul taieturii verticale, ocolesti ochiul prin care ai introdus altoiul si infasori si deasupra ochiului. Legarea trebuie realizata strans si asigurata printr-un nod. Unge locul altoit cu ceara pentru altoit, apoi acopera-l cu pamant, formand un musuroi. Dupa 10 zile, desfa musuroiul si verifica daca altoiul s-a prins.

In al treilea an, in luna martie, verifica daca altoirea a reusit. Ochiul de altoire va avea culoarea verde daca altoirea a reusit sau culoarea brun inchis daca altoirea a esuat. In cazul in care procesul s-a incheiat cu succes, taie partea lemnoasa de deasupra altoiului si lasa noua planta sa creasca.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber Pregateste-ti gradina pentru petrecerile in aer liber
Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale Avantajele instalarii unui sistem de colectare a apei pluviale
Primavara de care au nevoie! Primavara de care au nevoie!
Tuta absoluta – metode de preventie si combatere Tuta absoluta – metode de preventie si combatere
Ghidul gradinarului incepator : Cum se obtine compostul organic in gospodarie in 3 pasi Ghidul gradinarului incepator : Cum se obtine compostul organic in gospodarie in 3 pasi
Leandrul: sfaturi de ingrijire si de inmultire Leandrul: sfaturi de ingrijire si de inmultire

Vezi mai multe articole