Amenajarea spatiului comunitar: locuinte sociale

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Locuinte sociale, spatiu comunitar

Locuintele sociale vor reprezenta mereu o tema de cercetare in arhitectura, caci acest tip de
conlocuire nu trebuie sa mai fie asociata cu disconfortul si lipsa de personalizare a spatiilor interioare si a spatiilor comunitare aferente. Socializarea indivizilor si a familiilor ce le vor locui reprezinta o nevoie esentiala.
Ansamblul de locuinte sociale prezentat, realizat undeva in sudul Austriei, ofera o varianta inspirata de interpretare si rezolvare a acestui tip de locuire.
Spatiile interioare sunt cu grija articulate si raportate la spatiul exterior. Desi in parte standardizate, ele se afla intr-un perfect acord cu numarul membrilor familiei, cu orintarea fata de punctele cardinale pentru o luminare eficienta a spatiilor interioare, dar si cu mediul inconjurator.
Amenajarea spatiului exterior pentru acest ansamblu de locuinte asigura un anume confort fizic, dar mai ales psihic. Numeroasele spatii verzi amenajate, aleile pietonale de acces compenseaza dezavantajul suprafetelor modeste ale apartamentelor (cca. 50-90 mp). Acest ansamblu rezidential este rezultatul unei fericite „negocieri" intre comunitate si natura.
Imaginea cladirilor ce alcatuiesc ansamblul nu este una monotona si impersonala (cum fals ne-am obisnuit sa asociem locuintele colective cu niste „blocuri" gri fara spatii verzi sau spatii de joaca pentru copii), ci este asemanatoare cu cea a unui cartier de vile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai inalte cladiri din lume Cele mai inalte cladiri din lume
Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi
Transparenta in mobilier Transparenta in mobilier
Palatul Mogosoaia Palatul Mogosoaia
Constructii vechi si noi Constructii vechi si noi
Terapia prin culorile designului interior Terapia prin culorile designului interior

Vezi mai multe articole