Casele pasive - o investitie care aduce economii

05 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casele pasive sunt construite cu scopul principal de a aduce transferul termic cat mai aproape de zero, astfel incat sa mentina un echilibru termic, asigurand un climat interior confortabil si vara si iarna, fara a folosi o sursa conventionala de racire sau de incalzire. Specialistii sustin ca in cazul unui astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decit in cazul unei locuinte construite pe sistemul clasic. In Germania si tarile nordice, locuintele de aceste gen reprezinta 40% din totalul caselor.    
 
O casa cu transfer termic zero nu elimina noxe, si, prin economia de energie, reduce substantial costurile de întretinere. Locuintele sunt dotate cu pompe de caldura si panouri solare, nepoluante. O casa pasiva poate fi dotata cu un sistem integrat de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului. Astfel, pe timp de iarna, aerul rece de afara poate fi incalzit prin sistemul subteran iar energia solara poate fi folosita pentru incalzirea apei menajere.
Elemente tipice pentru casele pasive sunt ferestrele cu trei randuri de geam si nivelul
 
ridicat de termoizolatie. Casele pasive pot avea structura pana la 8 etaje si o durata de viata de 100 de ani. Casele pasive pot fi gata în termen de 6 luni-1 an, spune reprezentantul companii care a construit un complex rezidential in Romania bazat pe acest concept.
 
Marele avantaj al casei pasive il reprezinta reducerea cheltuielilor de intretinere. Daca in cazul unei locuinte obisnuite, media lunara este de circa 400 euro lunar, in cazul unei locuinte pasive, cheltuielile pot fi si mai mici de 100 de euro. In ceea ce priveste costurile legate de constructia unei case pasive, acestea sunt mai ridicate cu aproape 30 % in plus fata de o casa normala.  Costurile difera in functie de zona in care este construita, termoizolatia aplicata, ce temperatura doreste beneficiarul.
Costul final al unor astfel de case incepe de la 150.000 de euro pentru o suprafata utila cuprinsa intre 110 si 150 de mp, repartizati pe doua nivele (parter si mansarda), iar pentru 700.000 de euro exista ofertele de lux care includ vile cu lift interior, finisaje de top si terase suspendate.
Intretinerea lunara a unui apartament de bloc destinat clasei medii costa, pe timpul iernii, aproximativ 350 lei in cazul apartamentelor vechi si poate ajunge pana la 300 de euro in cazul celor noi. Daca acelasi apartament,cu o suprafata medie de 80mp, ar fi construit pe sistemul locuintei pasive, costurile de intretinere ar fi de aproximativ 150 lei in anotimpul rece.
Unul din complexurile rezidentiale din Bucuresti, cuprinde locuinte de lux, cu suprafete de aproximativ 800 mp. Intretinerea unei locuinte de asemenea dimensiuni costa, in mod normal, aproximativ 2000 lei/luna, fara a lua in calcul cheltuilelile legate de curatarea, intretinerea sau repararea tuturor instalatiilor de racire/incalzire.
In cazul caselor pasive, luand ca exemplu concret o locuinta de 800 mp din ansamblul prezentat, intretinerea lunara va costa 550 lei.
 
Astfel, o casa pasiva reprezinta o investitie cu costuri putin mai ridicate, dar cu rezultate de calitate, fara poluare, cu o intretinere redusa, confort si performanta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Idei primavaratice de cadouri pentru casa Idei primavaratice de cadouri pentru casa
Birouri personalizate Birouri personalizate
Mai ai inca timp sa iti inscrii cea mai buna lucrare de design | A' Design Award & Competition Mai ai inca timp sa iti inscrii cea mai buna lucrare de design | A' Design Award & Competition
Grand Hyatt - cel mai inalt hotel Grand Hyatt - cel mai inalt hotel
Muzeul Theodor Aman Muzeul Theodor Aman
Arta culorilor in locuinta Arta culorilor in locuinta

Vezi mai multe articole