AMENAJARI INTERIOARE: Culori pastelate pentru incaperi - 19 Mai 2009

19 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

De ce sa ne batem capul sa vopsim peretii in culori vii, cand albul e atat de elegant si se potriveste perfect oricarui tip de camera?
 
Intrebarea e legitima, iar raspunsul designerilor complex. Ei ne recomanda sa nu ne temem de culoare, dar nici sa nu ne hazardam in combinatii nepotrivite.
 
Tineti cont de lumina din camera
 
Dimensiunea camerei si luminozitatea sunt primele aspecte care trebuie luate in considerare inainte de alegerea culorilor, in asa fel incat, prin aplicarea lor, sa nu obtinem efecte nedorite si greu de eliminat ulterior.
 
„Daca alegem sa coloram tavanul in aceeasi culoare cu peretii, camera va parea mai joasa, pe cand daca folosim o nuanta mai deschisa pentru tavan vom crea un efect de inaltime”, explica Stefan Teodorescu, reprezentant al companiei producatoare de vopsele Fabryo Corporation.
 
Ivoire si ocru pentru un aer rustic
 
Designerul Diana Borundel re comanda vopsirea peretilor respectand stilul care se regaseste in mo bilier si finisaje si combinand doua sau cel mult trei nuante din aceeasi gama de culoare. Un amalgam de culori nu face decat sa incarce camera inutil si deranjant.
 
Intr-o incapere in stil modern, in care se afla sticla, gresie si inox, e preferabil ca peretii sa fie al bi. Acestia dau luminozitate si confera efectul optic de largire a spatiului. Pentru astfel de incaperi sunt potrivite pastelurile.
 
Nu sunt recomandate culorile puternice, decat daca printr-o nuanta tare se doreste evidentierea unei decoratiuni. In acest caz, culoarea se poate regasi si in perdele, in husele scaunelor si chiar in elementele de mobilier. Adeptii stilului rustic pot opta pentru nuante terne, cat mai aproape de na tural: ivoire, ocru, maro, bej, crem, alb.
 
Simplitatea si discretia sunt cuvintele-cheie pentru camerele clasice. Designerul Diana Borundel precizeaza ca in aceste incaperi este la moda tapetarea unui singur perete, restul fiind albi sau intr-o culoare neutra, cum ar fi bej, crem, maro sau gri.
 
Terapie prin privire
 
Dincolo de estetica lor, culorile au si efect terapeutic. Ele pot relaxa sau pot induce o stare de nervozitate. Ne pot exalta sau ne pot face iras cibili.
 
O incapere in care predomina culoarea rosie poate crea o stare inexplicabila de iritare, in timp ce o camera cu pereti roz-pal diminueaza agresivitatea.
 
Albastrul, intr-o nuanta deschisa, predispune la introspectie si are efect relaxant. O camera cu pereti colorati in albastru inchis este considerata a fi un spatiu propice depresiilor.
 
Violetul, ca si albastrul, este culoarea care stimuleaza in te ligenta, ceea ce il face ideal pentru spatiile de lucru amenajate acasa si chiar pentru unul dintre peretii din camera in care isi fac temele copiii. Un perete galben-pal in dormitor transmite optimism, ajuta la relaxare si este eficient in combaterea stresului.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Compania HUF HAUS, premiata pentru proiectul rezidential inovator HUF City Living Compania HUF HAUS, premiata pentru proiectul rezidential inovator HUF City Living
Mobila se va scumpi intre 5% si 8% in acest an Mobila se va scumpi intre 5% si 8% in acest an
Pretul apartamentelor din era comunista ar putea creste cu 20% in urmatorii doi ani Pretul apartamentelor din era comunista ar putea creste cu 20% in urmatorii doi ani
Programul Programul "Casa verde", amanat pentru a treia oara - 16 Ianuarie 2009
Proprietarii centralelor de apartament platesc scump independenta fata de retea Proprietarii centralelor de apartament platesc scump independenta fata de retea
Blocurile epocii de aur ies din garantie Blocurile epocii de aur ies din garantie

Vezi mai multe articole