Locuintele noi concureaza la vinzari imobilele Epocii de Aur

03 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Analistii imobiliari apreciaza ca, peste cel mult doi ani, numarul apartamentelor noi tranzactionate il va depasi pe cel al apartamentelor vechi vindute.
 
Un studiu realizat de Alpha Bank arata ca numarul locuintelor noi vindute anul trecut in Capitala se apropie de cel al locuintelor vechi tranzactionate in acelasi interval. Din cele 20.000 de case vindute anul trecut, 8.000 au fost imobile noi si 12.000 locuinte vechi, a declarat presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, la un seminar economic, citat de MEDIAFAX. Conform aceleiasi surse, in prima jumatate a anului s-au vindut 14.000 de locuinte.
Analistii imobiliari considera ca ponderea locuintelor noi va creste in conditiile in care va creste oferta, iar antecontractele incheiate de dezvoltatori cu cumparatorii se vor transforma in contracte. „Sint cifre normale pentru ca piata de achizitii pe segmentul rezidential este in crestere. Problema este ca cei de la Alpha Bank nu contorizeaza decit contractele finale, insa in proiectele rezidentiale noi nu se face intotdeauna achizitia pe baza contractului final. Se semneaza un antecontract, urmind ca acela final sa se semneze la realizarea achizitiei, predarii apartamentului. Cred ca se va depasi cifra de anul trecut. Ceea ce nu au luat ei in considerare este ca anul trecut s-au achizitionat apartamente pe stocul vechi si aici putem contoriza numarul de contracte de vinzare-cumparare, iar anul acesta s-au centrat lucrurile pe proiectele noi. S-au semnat multe antecontracte. Acestea nu sint raportate ca fiind tranzactii, desi angajeaza si vinzatorul, si cumparatorul. Volumul total al vinzarilor va fi aproape dublu fata de anul trecut“, spune Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
Oferta va creste consistent, ceea ce va face ca vinzarile de apartamente noi sa creasca. Astfel, conform companiei Regatta, in prezent, pe piata din Bucuresti si din zonele limitrofe se afla in curs de constructie 29 de proiecte rezidentiale, care totalizeaza peste 19.000 de unitati locative. Pe de alta parte, organizatorii Tirgului National Imobiliar care se va desfasura in aceasta luna la Sala Palatului spun ca oferta prezentata va cuprinde peste 30.000 de apartamente, 2.500 de vile, 500 de case de vacanta, majoritatea fiind proprietati situate in Romania.
Flexibilitatea dezvoltatorilor a contribuit si ea la cresterea vinzarilor pe aceasta piata. „Pe piata apartamentelor vechi primeaza rapiditatea cu care intri in posesia locuintei achizitionate si faptul ca nu ai probleme cu creditul ipotecar. Dezvoltatorii au inceput insa din ce in ce mai mult sa mearga pe o varianta de finantare de 25% avans si 75% la predare, astfel ca se poate folosi creditul ipotecar. In anii trecuti voiau banii pe faze de executie si evident ca nu se putea folosi creditul ipotecar decit daca dezvoltatorul avea vreo conventie cu o banca pentru a pune ipoteca de rangul doi. Dezvoltatorii deja incep sa scada avansul, unii cer 20%, ceea ce este normal, pentru ca afara exista proiecte unde se cer 5% la inceput si restul la final. Acest lucru se va vedea pe piata“, mai spune Ruxandra Cleciu.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grundig deschide usa catre un viitor mai bun Grundig deschide usa catre un viitor mai bun
Casele se scumpesc si in 2008 Casele se scumpesc si in 2008
Trusa medicala "de apartament" Trusa medicala "de apartament"
Romania, mult sub tarile din regiune la constructia de locuinte Romania, mult sub tarile din regiune la constructia de locuinte
CESAROM lanseaza 25 de colectii noi de gresie si faianta si anunta tendintele anului in amenajarea locuintelor CESAROM lanseaza 25 de colectii noi de gresie si faianta si anunta tendintele anului in amenajarea locuintelor
Albastru Atemporal, votat Culoarea Anului 2018 in Romania Albastru Atemporal, votat Culoarea Anului 2018 in Romania

Vezi mai multe articole