on

Aparatul de aer conditionat: cum il poti curata in regie proprie

12 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vara si-a intrat deja in drepturi, iar temperaturile inregistrate in termometre capata valori tot mai ridicate. Asadar, este momentul in care, in cele mai multe dintre locuinte, sunt puse in functiune aparatele de aer conditionat. Insa dupa o lunga pauza de inactivitate, este un lucru bine cunoscut acela ca acestea trebuie mai intai curatate inainte de a fi puse din nou in folosinta.

Pentru cei care pot fi descurajati de pretul destul de piperat al firmelor specializate in astfel de servicii, exista si varianta curatarii aparatului de aer conditionat in regie proprie. Cum? Vom explica in continuare.

Asigura-te ca aparatul este scos din priza

La fel ca in cazul oricarui aparat alimentat de la o sursa de electricitate, orice interventie se face dupa scoaterea acestuia din priza. Astfel, elimini riscul de electrocutare si chiar posibilitatea ca aparatul sa se defecteze in timpul operatiunii de igienizare.

Curata unitatea interioara

Dupa cum stii, aparatele de aer conditionat sunt compuse din doua parti: unitatea interioara, cea care se afla in interiorul camerei, si cea exterioara, montata afara, pe peretele casei sau al blocului. In timpul exploatarii, in interiorul unitatii interioare se formeaza condens, fapt care permite dezvoltarea unor bacterii si ciuperci periculoase pentru sanatate. De aceea, aceasta trebuie curatata temeinic cu o solutie formata din apa, otet sau bicarbonat de sodiu, insa aplicata cu grija, pentru a nu raspandi praful.

Igienizeaza si masca aparatului

O partea foarte importanta a operatiunii de curatare a aparatului de aer conditionat este igienizarea mastii unitatii interioare. Aceasta este detasabila, de aceea poate fi scoasa si spalata in cada sau chiuveta. Este suficienta folosirea de apa si detergent, dar poate fi utilizat si spirt, pentru o mai buna dezinfectare. Masca va putea fi montata inapoi doar dupa ce va fi complet uscata. Pana atunci, poti folosi aspiratorul pentru a indeparta si praful ramas in interiorul unitatii.

Urmatorul pas: filtrele

Filtrele de aer sunt facute, de obicei, din plastic, si pot fi curatate sau inlocuite cu usurinta. Pentru a le scoate, este necesara rabatarea mastii frontale pana in momentul cand se blocheaza. In acel moment, filtrele pot fi desprinse si curatate sub jet de apa sau cu apa si otet. De asemenea, o metoda eficienta de igienizare este pulverizarea unui spray special, care poate fi gasit in magazinele de bricolaj, dupa care spuma poate si indepartata tot sub jet de apa. Dupa uscare, filtrul va trebui fixat in locasul sau, dupa care va fi inchisa masca frontala.

Totusi, interventia profesionista e necesara

Singura interventie care nu poate fi realizata in regie proprie este schimbarea freonului, operatiune pentru care este necesara chemarea unei echipe specializate. De altfel, o data la doi ani este recomandata o interventie profesionista, datorita metodelor si solutiilor de curatare folosite de expertii in domeniu.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat Cum poti curata singur aparatul de aer conditionat
Avi Compact te ajuta sa folosesti eficient aparatul de aer conditionat. Avi Compact te ajuta sa folosesti eficient aparatul de aer conditionat.
Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate
Ventilator sau aer conditionat? Ventilator sau aer conditionat?
Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split Principalele diferente intre aparatele de aer conditionat monosplit si cele multi split
Iarna cald, vara racoare - cum alegem un aparat de aer conditionat potrivit Iarna cald, vara racoare - cum alegem un aparat de aer conditionat potrivit

Vezi mai multe articole