Apartamentele noi se scumpesc cu 15%

26 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Oferta de spatii rezidentiale noi, desi in crestere, nu va putea acoperi cererea pe termen mediu. Acest fapt va conduce la o crestere anuala a preturilor cu aproximativ 15% pentru astfel de locuinte. Estimarile cu privire la evolutia costurilor de achizitie apartin Ilincai Paun, residential operations manager al comapaniei Colliers, si au fost facute in cadrul unui seminar pe teme imobiliare desfasurat ieri la Bucuresti.
In prezent, in Capitala sunt in derulare 19 proiecte rezidentiale. si, daca totul merge conform planurilor dezvoltatorilor, in cinci-sase ani, pe piata bucuresteana vor intra peste 10.000 de noi apartamente. In acest an, au fost deja scoase la vanzare peste 4.000 de locuinte, iar termenul de receptie cel mai apropiat este primul trimestru al anului viitor. Circa 70% din unitatile vandute sunt garsoniere sau apartamente cu doua camere. Apetitul romanilor pentru acest gen de locuinte are drept principala cauza puterea de cumparare redusa de care dispun cei mai multi dintre ei. Trei camere intr-un imobil nou din Bucuresti ar scoate din buzunarele amatorilor chiar si 260.000 euro, fara a lua in calcul TVA-ul.
De aceea trendul pietei este de a constru ieftin si cat mai mult, pe un spatiu limitat. Rezultatul – aparitia de ansambluri rezidentiale cu multe etaje, in zone care anii trecuti nu atrageau atentia dezvoltatorilor. Un studiu CB Richard Ellis vorbeste de un boom al constructiilor in cartierele deja dens populate. Colentina, Berceni, stefan cel Mare, Militari, Titan sunt zone in care deja a inceput sa se construiasca masiv. Dimensiunile locuintelor nu mai sunt asa de generoase ca in urma cu cativa ani, cele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati fiind raritati.
 
Locuinte noi si pentru cei cu venituri de 1.000 de euro
Constructorii vor tinti in urmatorii doi ani si o categorie pana nu demult neluata in calcul – familiile cu venituri de pana la 1.000 de euro. Ei vor construi la preturi de 750-800 de euro pe metru patrat. "Aceste proiecte se vor realiza in zone limitrofe Bucurestiului, unde costul terenului permite dezvoltarea la preturi mai mici", a explicat Ilinca Paun. Daca pana in prezent majoritatea constructiilor noi a fost destinata persoanelor cu venituri de 1.500-2.500 de euro pe familie, in viitorul apropiat, lipsa de terenuri disponibile in centru va determina o migrare catre periferie a dezvoltatorilor. "Investitiile in locuintele noi sunt extrem de atractive si de profitabile. Putem spune ca, pe o perioada de doi ani, profitul unei investitii in locuinte noi poate ajunge la 80%", a mai aratat Ilinca Paun. Totodata, ea a exemplificat randamentele ridicate pe care le ofera o investitie imobiliara. Astfel, un apartament nou intr-un ansamblu din cartierul stefan cel Mare s-a apreciat intr-un interval de 15 luni cu aproximativ 40%, in conditiile in care proiectul a fost demarat in mai 2005 si va fi gata abia la inceputul anului urmator. In acelasi timp, o investitie intr-un apartament nou in zona Dorobanti ar fi adus, in numai 30 de luni, proprietarului acestuia banii pe care i-a platit initial pentru locuinta.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

CESAROM lanseaza 25 de colectii noi de gresie si faianta si anunta tendintele anului in amenajarea locuintelor CESAROM lanseaza 25 de colectii noi de gresie si faianta si anunta tendintele anului in amenajarea locuintelor
Prima Casa 2, start pierdut - 28 mai 2010 Prima Casa 2, start pierdut - 28 mai 2010
Cine se mai incumeta sa-si cumpere o casa Cine se mai incumeta sa-si cumpere o casa
Toamna vine la Praktiker cu noul catalog "Decoratiuni si Amenajari" Toamna vine la Praktiker cu noul catalog "Decoratiuni si Amenajari"
Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010 Dezvoltatorii au inteles ca trebuie sa plece capul in fata clientilor - 10 septembrie 2010
Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta Cererea de locuinte, de cinci ori mai mare decat oferta

Vezi mai multe articole