Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni

01 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pretul mediu pe metrul patrat a scazut, in cazul apartamentelor vechi, in majoritatea oraselor mari, cu aproximativ 200 de euro in primul semestru al acestui an. Potrivit unei analize RE/MAX Romania, apartamentele vechi din Bucuresti vor inregistra o scadere de pana la 15%, in timp ce in provincie, scaderea va fi ceva mai temperata, urmand sa fie cuprinsa intre 5 si 10%. Scaderea ar putea fi insa mai accentuata daca BNR va continua sa inaspreasca normele de creditare pentru populatie.
 
Scaderea de 200 euro/mp, pentru un apartament de
50 mp, se traduce printr-o valoare redusa cu 10.000 de euro, conform reprezentantilor RE/MAX. „De exemplu, in Bucuresti, pretul pe metrul patrat in zona 1 Mai a scazut din luna ianuarie de la 2.500 la 2.300 de euro/mp. Scaderi similare s-au inregistrat si in tara – la Cluj-Napoca pretul mediu a ajuns la 1.000 - 1.300 euro/mp, fata de 1.200 - 1.500 euro/mp in luna ianuarie. In Constanta, de la 1.300- 1.700 euro in 2007, in acest an preturile au ajuns la 1000-1500 euro/mp, iar la Iasi de la circa 1.400 euro, in ianuarie anul curent la 1.200 euro/ mp la jumatatea acestui an”, sustin reprezentantii companiei imobiliare. Scaderi importante s-au inregistrat si in Bacau, de la 1.100 euro / mp in zonele bune, in iunie anul trecut, la 950 euro la inceputul acestui an, iar pe parcursul lui 2008 preturile au scazut cu sub 5%, proportie inregistrata de altfel si la Brasov. In schimb, in Timisoara, preturile au crescut de la finele anului trecut si continua sa creasca la imobilele vechi de lux, acestea fiind scoase la vanzare cu aproximativ 3.000 euro/ mp. Totusi, s-au inregistrat si scaderi de 5-10%, insa doar in unele zone. Scaderea preturilor apartamentelor vechi vine dupa ani de crestere accelerata a preturilor, stimulata de doi factori principali: aderarea la UE si accesul mai facil la creditele ipotecare. „Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de asteptare pe care Romania i-a avut pana la intrarea in UE. Am avut un preludiu prelungit de doi ani, in care preturile s-au triplat, iar dupa aderare - in mod previzibil, de altfel - au crescut in continuare, si nu intotdeauna justificat”, considera Andrei Pascu, reprezentant al RE/MAX. La randul sau, directorul regional al companiei, Adrian Sischin, apreciaza ca scaderea preturilor apartamentelor n-ar trebui sa surprinda pe nimeni, deoarece era previzibila si, in plus, pentru majoritatea populatiei, aceasta este o veste buna, si nicidecum una proasta. Acesta este de parere ca, in mare parte, cei mai afectati de scaderea dinamicii tranzactiilor sunt dezvoltatorii imobiliari, intrucat trebuie sa isi recupereze investitiile in anumite termene.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Responsabilitate sociala in actiune, noul proiect Yana (You Are Not Alone) Responsabilitate sociala in actiune, noul proiect Yana (You Are Not Alone)
Infrastructura calamitata primeste bani de la Sapard Infrastructura calamitata primeste bani de la Sapard
Citadella Titan -  in avans fata de termenele angajate Citadella Titan - in avans fata de termenele angajate
Romanii isi fac locuinte cu ciment bulgaresc Romanii isi fac locuinte cu ciment bulgaresc
Da start sezonului gratarelor cu OptiGrill®+ de la Tefal Da start sezonului gratarelor cu OptiGrill®+ de la Tefal
Inca patru magazine Praktiker Inca patru magazine Praktiker

Vezi mai multe articole