Autorizarea unei constructii costa un sfert din deviz

06 martie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Taxele, comisioanele, onorariile - imposibil de ocolit
 
Construirea de la temelie a unei case este o afacere care, la final, costa mult mai mult decat investitia in materiale de constructii. Constructorii spun ca aprox. 10% din devizul lucrarii sunt bani cheltuiti pe acte. Daca se transforma in bani si timpul pierdut pe la diverse institutii, in goana dupa actele necesare, care poate dura chiar si un an, rezulta o suma care depaseste calculul initial. Mai exista insa si situatia in care planul de afaceri este dat peste cap din cauza ca alesii locali nu aproba proiectul urbanistic.
 
Primele opriri: notariat si agentie imobiliara
 
Notarul si agentul imobiliar sunt primii care taxeaza tranzactia cu terenul cumparat. Presupunand ca investitorul a achizitionat un teren de 10.000 mp intr-o zona rezidentiala, unde metrul patrat costa aproximativ 100 euro, rezulta o valoare a tranzactiei de 100.000 euro. Un procentaj de 1-1,5% din acesti bani (intre 1.000 si 1.500 euro) reprezinta onorariul notarului, in timp ce comisionul agentiei imobiliare se poate ridica pana la 3.000-5.000 euro (comisionul variaza intre 3 si 5%). "Costurile aferente tranzactiei imobiliare se incadreaza intr-o medie a Uniunii Europene, mai ales in spatiul latin", explica Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania.
 
Cele mai multe drumuri - la primarie
 
Ridicarea unei constructii de la temelie presupune obtinerea unor avize de la mai multe institutii, care, pe langa timp, presupun si bani.
Cel mai important este insa certificatul de urbanism, pe care primaria trebuie sa il elibereze in maximum 30 de zile.
Pana la obtinerea autorizatiei de construire mai este insa cale lunga, investitorul trebuind sa plateasca, printre altele, proiectul de arhitectura, de rezistenta ori de instalatii.
In situatia in care investitorul vrea sa construiasca o cladire ale carei caracteristici tehnice nu se incadreaza in planul urbanistic general (PUG), intervin alte cheltuieli pentru noi proiecte urbanistice, explica arhitectul Mircea Bursuc.
Planul urbanistic zonal (PUZ) ori planul urbanistic de detaliu (PUD) sunt intocmite numai de catre un arhitect urbanist, in schimbul catorva mii de euro. Urmatorul pas este depunerea lor la primarie.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Materialele de constructii, in fierbere Materialele de constructii, in fierbere
Etex - cea mai mare unitate de productie de placi de gips-carton din Romania Etex - cea mai mare unitate de productie de placi de gips-carton din Romania
Servicii premium pentru clientii DAIKIN, oferite de partenerii Home Comfort Expert Servicii premium pentru clientii DAIKIN, oferite de partenerii Home Comfort Expert
HORNBACH vesteste primavara prin noua campanie de publicitate: "Elibereaza-te de stres!" HORNBACH vesteste primavara prin noua campanie de publicitate: "Elibereaza-te de stres!"
REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ
Fii Super Tu! Unleash your Super Hero! Fii Super Tu! Unleash your Super Hero!

Vezi mai multe articole