Baia de la bloc

25 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

baie
Un calcul de bun simt ne arata ca omul modern, educat in spiritul secolului si cu pretentii firesti (in aceasta descriere ne putem regasi, cu usurinta, cam toti) petrece undeva la douazeci-douazeci si cinci de mii de ore din viata in intimitatea reconfortanta a baii.

Baia tinde tot mai mult sa repudieze statutul de loc banal, de dependinta. Aspiratiile sale vizeaza o imbinare desavarsita a functionalului obligatoriu cu esteticul. La acestea se adauga un element de maxima importanta: siguranta pentru fiecare dintre noi, si, nu in ultimul rand, pentru vecinul de sub noi. Cele mai multe reclamatii de inundatie au la origine defectiunile din bai.

Spatiul limitat, standardizat, al bailor de la bloc (suntem inca o tara de locatari la blocuri) ne provoaca sa gasim solutii pentru modernizarea si redimensionarea acestor locuri unde, fie si doar pentru o clipa, fiecare dintre noi ne simtim suverani absoluti.

Cum pacalim spatiile mici?... Pentru anularea senzatiei de spatiu mic si ingust, in amenajarea baii, trebuie sa folosim culori deschise pentru gresie si faianta, masca pentru tevi, (neaparat plata) o realizam din gips- carton, placata apoi cu oglinda. Obiectele sanitare, in culori deschise si ele, cu forme cat mai simple si fluide, completeaza fericit imaginea generala a decorului. Pentru rosturi (de preferat cat mai inguste) putem folosi chit alb, stralucitor, obtinand astfel senzatia de curatenie desavarsita.

Aceeasi gresie din baie se poate regasi si in hol. In felul acesta asiguram unitatea spatiilor.

 

Sisteme de hidroizolatie

 

Baia este un spatiu cu grad inalt de umiditate. Un exemplu bun ar fi podeaua, expusa aproape continuu la actiunea apei sau cadita de dus (in cazul in care preferati aceasta varianta unei cazi clasice). Pentru izolarea zonei de sub dus, va sugeram folosirea sistemului de hidroizolatie format din pasta hidroizolatoare Ceresit CR 65 combinata cu aditivul Ceresit CC 83, care o va pastra elastica si dupa intarire, alaturi de banda de etansare Ceresit CL 52 , folosita pentru muchii si colturi. Din aceeasi gama de produse amintita mai sus va propunem grundul Ceresit CT 17, pentru faianta, folosit la placi ceramice absorbante la interior si exterior sau la placi

hidroizolare baie
ceramice portelanate, la interior. Calitatile elastice ale acestui adeziv permit dilatarea si contractarea fara pericolul de crapare, chiar daca este supus unor umeziri si uscari repetate. Pentru rosturi inguste de 1-5 mm e de preferat chitul Ceresit CE 33, cu o structura foarte fina si rezistenta la apa.

Pentru folosirea acestor materiale avem nevoie, evident de scule. Sugestia noastra se indreapta catre gama de produse electrice Bosch, care corespunde foarte bine raportului calitate-pret.

 

Izolarea caditei de dus

 

Cadita de dus se poate modela din sapa de ciment. Urmeaza s-o izolam. Folosind pasta hidroizolatoare, saturam porii absorbanti ai sapei de ciment. Primul strat se da cu bidineaua, asa ca trebuie preparat mai subtire: la doua parti si jumatate de Ceresit CR 65, punem o parte apa. Adaugam, de asemenea si aditivul CC 83, care este o emulsie elastica pe baza de rasina sintetica. Prima mana se da insistand mai mult pe la colturi si muchii. Se lipeste imediat banda de etansare, din material sintetic, foarte elastica. Astfel ne asiguram ca nici un strop de apa nu se va infiltra pe la rosturile de dilatatie.

Dupa sase ore se mai da o mana, acoperind si banda de etansare. Suprafata astfel obtinuta nu este, insa, circulabila timp de doua zile, interval necesar deplinei uscari. La sfarsit se placheaza cu gresie.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Design de baie personalizat, cu gama de culori GROHE Design de baie personalizat, cu gama de culori GROHE
O noua generatie de chiuvete O noua generatie de chiuvete
Combinatia alb-bleu in baia ta Combinatia alb-bleu in baia ta
Cu Ceresit Re-New reparatiile rosturilor devin floare la ureche Cu Ceresit Re-New reparatiile rosturilor devin floare la ureche
O baie in stil oriental O baie in stil oriental
Un strop din Italia in casa ta: amenajarea baii toscane Un strop din Italia in casa ta: amenajarea baii toscane

Vezi mai multe articole