Bulgarii si romanii, fara canalizare

25 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Est-europenii se confrunta cu probleme grave de mediu din cauza instalatiilor sanitare precare
 
Bulgaria si Romania au fost criticate la Stockholm din cauza retelelor de canalizare insuficiente. Statele sunt acuzate ca polueaza cu dejectii panza freatica.
 
Pentru 20 milioane de europeni, o gaura sapata in pamant, care nu este golita si nici curatata, tine loc de toaleta, se arata intr-un raport prezentat la Stockholm cu prilejul „Saptamanii internationale a apei".
 
Tarile din estul Europei, printre care se numara Romania si Bulgaria, tin capul de afis, deoarece oamenii nu au acces la instalatii sanitare decente si se confrunta cu o lipsa de igiena cu urmari grave asupra sanatatii lor. Dejectiile umane se scurg in pamant, polueaza fantanile si cursurile raurilor din apropiere, iar apa este utilizata ulterior pentru uz casnic.
 
In Romania, zece milioane de persoane traiesc in locuinte fara canalizare, iar in mediul rural doar 15% din locuitori au acces la reteaua de canalizare. In Bulgaria, 42 la suta din populatie locuiesc in zonele rurale si numai 2% din locuinte sunt conectate la reteaua de canalizare.
 
Sasa Gabizon, presedintele organizatiei „Femei in Europa, pentru un viitor comun", citat de France Press, a spus in cadrul conferintei de la Stockholm ca „politicile Bruxelles-ului nu constientizeaza amploarea situatiei", deoarece exista falsa presupunere ca in Europa nu exista oameni atat de saraci.
 
UE da bani pentru latrine
 
Boli contagioase, cum ar fi hepatita A si „maladia copilului albastru", ultima provocata de cantitatile mari de nitriti din apa, pot fi raspandite cu usurinta in astfel de imprejurari.
 
Nivelul autorizat de nitrati este 50 mg/litrul de apa, iar in anumite zone din Romania acesta depaseste si 500 mg/l. „Subiectul acesta este insa de multe ori tabu pentru autoritatile locale, carora le este rusine sa vorbeasca despre toalete si sa recunoasca gravitatea situatiei", a mai spus Gabizon.
 
In urmatorii cinci ani insa, UE va aloca 336 miliarde de euro statelor membre ale uniunii care afectate de aceasta problema, dintre care 18 miliarde de euro sunt destinati ameliorarii conditiilor sanitare.
 
In orase, situatia nu este atat de grava, deoarece liderii locali prefera sa investeasca in infrastructura urbana pentru a se conforma directivei europene care impune localitatilor cu peste 100.000 de locuitori sa fie in totalitate dotate cu instalatii sanitare.
 
20 milioane de europeni nu au acces la instalatii sanitare decente
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010 60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010
2017, un an puternic pentru Wienerberger 2017, un an puternic pentru Wienerberger
Locuri de joaca pentru copii – tema lunii iulie la HORNBACH Locuri de joaca pentru copii – tema lunii iulie la HORNBACH
Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual Creditele pentru populatie vor continua sa creasca cu circa 37% anual
Chiriasii evacuati vor avea case Chiriasii evacuati vor avea case
Mustatea: Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea intra in vigoare din iulie - 18 mai 2010 Mustatea: Asigurarea obligatorie a locuintelor ar putea intra in vigoare din iulie - 18 mai 2010

Vezi mai multe articole