Daca in prima parte a articolului am vazut cum poate fi utilizat si eficientizat un spatiu nu foarte generos, acum vom vedea si cateva proiecte profesioniste. Continuam asadar seria articolelor despre case construite din containere:
Containerul Sperantei, o casa de $40,000
Benjamin Garcia Saxe a construit cu 40.000$ o casa sin containere in Costa Rica, bazandu-se pe ideea ca cea mai frumoasa casa este aceea din mijlocul naturii. Eleganta si moderna, aceasta constructie nu a avut nevoie de foarte mult spatiu si nici de o cantitate mare de materiale. Cu totii ne dorim o casa mare, insa aceasta locuinta dovedeste contrariul: nu este nevoie de un spatiu mare pentru a beneficia de toate lucrurile de care ai nevoie.
Prin ferestrele mari apusul si rasaritul devin un spectacol zilnic. Cu un mobilier modern si finisaje de calitate, toate acestea au fost realizate pe o suprafata de 300 mp. Acest loc incanta sufletul si ochii.
Casa-container din El Timeblo
Desi exteriorul nu este la fel de atractiv, ca in cazul altor locuinte, cu siguranta compenseaza prin interiorul decorat cu foarte mult bun gust. Casa a fost proiectata de studioul James & Mau Arquitectura. Este situata in provincia Ávila, Spania si a fost numita "Casa El Tiemblo", fiind un exemplu modern de stil si confort. Pretul destul de ridicat de 140.000 de euro se datoreaza faptului ca dispune de toate facilitatile, are o bucatarie mare, o camera de zi spatioasa inconjurata de ferestre imense, camere confortabile si mobilier modern.
Intreagul parter este dotat cu usi glisante ce permit aerului curat sa intre si creeaza un spatiu destinat relaxarii. Mobilierul folosit te face sa uiti ca te afli intr-un container, fiind extrem de confortabil si elegant, in comparatie cu imaginea industriala pe care o ai cand privesti casa de afara.
Prima Casa-Container din Desertul Mojave
Aceasta casa este situata in desetul Mojave, a fost construita din 6 containere si are 700mp, un dormitor, doua bai. Designul vorbeste de la sine, fiind unic prin interiorul modern, cu spatii deschise si multa lumina naturala, imbinand perfect spatiile cu umbra ale curtii cu cele insorite.
Poate ca nici nu ne-am fi dat seama ca aceasta casa este construita din containere, tocmai pentru ca structura ei este uimitoare. Este eficienta din punct de vedere energetic ceea ce o face o casa low-cost. Probabil ca in viitorul apropiat vom vedea tot mai multe astfel de locuinte.
5 containere transformate intr-o casa confortabila moderna
Si in cadrul acestui proiect au fot imbinate doua elemente diferite, despre care nu ai fi crezut vreodata ca merg bine impreuna: open space si container in acelasi timp. Aceasta casa a fost construita din 5 containere si este incredibil de luminoasa.
Beneficiaza de un acoperis “verde”, incalzire geotermica si izolatie, pentru un trai eco , dar si comod. Este o casa ce poate fi locuita zi de zi, se integreaza perfect in peisajul societatii actuale. Stilul rece, industrial, a fost imbunatatit prin mobilier modern si culori vii.
Un container convertit
Designerul Stephen Schoup decis sa construiasca pentru compania sa, Lab Inc., aflata in plina expansiune, un nou spatiu de lucru. Preocuparile referitoare la sustenabilitate si impactul asupra mediului l-au convins pe designer sa opteze pentru o modalitate inedita de a duce proiectul la bun sfarsit. Dupa multe discutii si planuri a decis sa construiasca din containere un spatiu de birouri in forma de L.
Partea cea mai buna la aceasta cladire este ca i-a permis sa incorporeze o multime de materiale care stateau degeaba. Rezultatul este o cladire echilibrata, cu o zona deschisa in aer liber. Interiorul este perfect pentru birouri, iar spatiul este folosit la potentialul lui maxim. Este spatiu suficient pentru intalniri, iar toti angajatii au la indemana tot ce le trebuie.
Casa Crossbox Eco-Friendly
Ca dovada a faptului ca ideea de case construite din containere s-a raspandit deja in toata lumea si ca diferite regiuni si arhitecti isi impun preferintele asupra design-ului, in Franta arhitectii de la Clément Gillet au construit si ei o casa eco-friendly din containere. Pornind de la containerele vechi s-a ajuns la o locuinta modulara construita din 4 containere. Ideea principala din spatele acestui proiect este aceea de a construi pentru arhitecti case ieftine, dar tinand cont in acelasi timp si de mediul inconjurator.
Succesul vine tocmai din desginul simplu cu o zona de living la parter si 3 dormitoare la etaj. Intrarea se face printre doua containere si poate fi folosita cu usurinta drept garaj. Interiorul este bine finisat in culori vii si luminoase, iar modul in care mobila a fost dispusa lasa spatiul aerisit. In plus, prezenta lemnului confera intregii case un aer cald, facand din aceasta un loc perfect pentru locuit.
Casa de weekend din containere
Preturile caselor au crescut in mod constant, lucru care ne-a facut intotdeauna sa cautam alternative.Arhitectul Jure Kotonik a venit cu solutia. A construit din containere o casa cu doua etaje cu o suprafata de 90 de mp ce aduce proprietarilor o lista intreaga de beneficii: pret final foarte mic, in comparatie cu o casa normala, contanerele sunt asamblate foarte repede, chiar in cateva zile, dar, poate cel mai important, este usor de mutat.
Poate fi o solutie temporara perfecta pentru cei care planuiesc sa investeasca mai mult intr-o casa mai mare. Interiorul este foarte minimalist si stilizat, iar scara interioara este ajustabila. Nici exteriorul nu este mai prejos. Fatada colorata cu buline, este menita sa transmita ideea de casa non-conformista si creativa.
Daca aceste modele nu v-au convins, in curand revenim cu alte idei de amenajare de case construite din containere.
2 Comentarii
danecdan
15 septembrie, 15:19
Am proiecte cu CASE din CONTAINERE DE ACUM 18 ANI.
Sint sigure, impotriva cutremurelor, ieftine, bune impotriva radiatiilor de tot felul...
alexandru vladut
14 septembrie, 20:30
Am vazut asa ceva in Suedia, dar nu am vazut interiorul. M-ar interesa sistemul de izolare al peretilor tinand cont de faptul ca iarna este frig chiar daca izolam cu vata bazaltica si polistiren. Si cum am putea sa adaptam o soba pe lemne pentru a avea o temperatura normala iarna.