Casele noi

19 mai, 2005

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Un sfert din pretul caselor noi reprezinta taxe si impozite, iar valoarea celor din zidarie nu coboara sub 50.000 de euro. Ofertele constructorilor incearca sa contrabalanseze preturile.

Desi preturile sunt orbitoare, Artur Silvestri, expert in gestiune imobiliara, considera ca ele ar scadea, daca ar exista o oferta adecvata la casele pe pamant. O casa din lemn, de 80 mp, cu toate normele si tehnologiile incluse, se achita in provincie cu 25.000 de euro. Firmele deja prefera materiale mai scumpe, ce cresc randamentul si calitatea lucrarilor. Deocamdata, in Bucuresti se construiesc case de 100 mp, la 50.000 de euro - cu TVA, la diferite dotari, asadar oferta minima "la cheie" atinge lejer 380 de euro/mp, cu TVA, desi exista destule cu 50% mai mult.

 

Legea n r. 212/2002 privind achizitiile publice, clarifica problema taxelor, iar constructorii ne confirma ca un sfert din pretul caselor ajunge la stat: "Circa 25% din valoarea totala insumeaza taxe si impozite", ne declara Gabriel Ceanga, sef marketing La Casa. Si unii antreprenori cred ca pretul caselor e nejustificat fata de costul materialelor: "Pretul materialelor nu s-a modificat prea mult. Noi transmitem clientilor reducerea negociata cu furnizorii de materiale si organizam cat mai bine fiecare faza de lucru ca sa reusim sa pastram preturile din anii trecuti", spune Anthony Gabriel Lungu, director general la Zondap Constructii.

Acesta considera ca unii constructori practica tarife prea mari, chiar daca materialele reprezinta trei sferturi din pret: "Manopera firmelor este de 18-22% din pret si se impoziteaza pe devizul clientului cu peste 30%", ne arata acesta. Apoi se mai aplica TVA-ul si rezulta pretul de vanzare. Din toamna, preturile au saltat serios: "Fata de septembrie, preturile s-au majorat cu circa 30%. Pe plan extern, la materialele de import, sigur nu sunt aceleasi cresteri de la noi. Cimentul si caramida se produc tot in tara, dar preturile in constructii au crescut", spune arhitectul Octavian Ungureanu.

In orice caz, cererea la materialele de constructii e in continua crestere: "In ultimii sapte ani consumul de materiale s-a dublat. In 2004 cresterea a fost de 10-12%, iar ritmul se pastreaza, insa cimentul reprezinta doar 3-5% din pretul unei locuinte", a declarat Philippe Questiaux, presedinte director general Lafarge Romcim. Ramane sa intelegem de ce preturile locuintelor au continuat sa creasca, desi exista destui furnizori de materiale care nu au efectuat scumpiri in ultimele luni. La cererea tot mai mare, Bucurestiul ofera variante pentru bugete "mici", unde o casa la 100 mp ajunge la 60.000 de euro, fara TVA. Casele de 80-100 mp sunt mai accesibile si au cautare mai mare. De regula, garantia unei case construite este de 5-10 ani, apoi service-ul se face prin contract cu firma respectiva.

(Cotidianul)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Responsabilitate sociala in actiune, noul proiect Yana (You Are Not Alone) Responsabilitate sociala in actiune, noul proiect Yana (You Are Not Alone)
Viitorul imobiliar bucurestean: apartamente tip "Epoca de Aur" - 15 Septembrie 2009 Viitorul imobiliar bucurestean: apartamente tip "Epoca de Aur" - 15 Septembrie 2009
Romanii nu mai au bani sa-si termine casele - 02 septembrie 2010 Romanii nu mai au bani sa-si termine casele - 02 septembrie 2010
Fabrica de Clatite Tefal: Pancakes with travel flavour Fabrica de Clatite Tefal: Pancakes with travel flavour
Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia Comitetul Asociatiei decide daca administratorul isi poate exercita functia
Praktiker implineste 10 ani pe piata din Romania Praktiker implineste 10 ani pe piata din Romania

Vezi mai multe articole