Doua noi solutii alternative la incalzirea clasica - 19 martie 2010

19 martie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cei cu dare de mana si care vor sa incerce si alte echipamente de incalzire au la indemana sisteme care capteaza si incalzesc solar aerul din incapere sau prin intermediul radiatiei infrarosii.
 
Daca gazul sau electricitatea costa, soarele este o buna sursa de incalzire a locuintei si e gratis. In lunile de iarna, puteti economisi aproximativ 30% din factura la energie termica prin montarea unor panouri solare de colectare si incalzire a aerului.
 
Pentru un spatiu deschis de 70 de metri patrati, in conditii de soare, ati avea nevoie de un panou cu o suprafata de 2,4 metri patrati, care se monteaza fie pe acoperis, fie pe un perete sudic. Aerul este aspirat din interiorul camerei printr-o priza de ventilatie inferioara (langa podea), este incalzit prin panou si returnat in incapere prin priza de ventilatie superioara (aproape de tavan).
 
Sistem complementar
 
Temperatura dorita in incapere se seteaza printr-un termostat digital, iar dispozitivul poate furniza aer cu o temperatura de pana la 49 de grade Celsius. „Echipamentul este 100% independent, deci nu trebuie conectat la o sursa de curent electric”, ne-a declarat Tudorel Stoica, director de vanzari la Toddy Energy, companie care distribuie astfel de echipamente, prezenta la targul RenewEnergy, desfasurat la Romexpo.
 
Pretul unui astfel de dispozitiv este de 1.500 de euro, fara TVA, cu termostatul inclus, la care se adauga montajul de 10%-20% din aceasta valoare, in functie de tipul de constructie, inaltimea casei etc. Optional, se poate livra si un modul pentru aer proaspat. Echipamentele sunt produse in Canada, durata de viata este de 25-30 de ani, iar perioada de garantie pentru colectorul propriu-zis de caldura este de 5 ani, iar pentru partea electronica, de 1 an.
 
Sistemul trebuie completat cu unul clasic de incalzire sau cu alte solutii, precum o pompa de caldura. „Iarna asigura cam 30% economie la factura, primavara si toamna poate acoperi 100% din necesarul de caldura”, a adau gat Stoica. Un panou pentru un spatiu de 28 de metri patrati costa 1.110 euro, fara TVA.
 
Plasma termica
 
O alternativa la centrala pe gaz sau caloriferul clasic ori electric este sistemul de incalzire prin panouri radiante in infrarosu de sticla. Pot fi montate pe perete si arata exact ca niste plasme TV, numai ca genereaza caldura. Acestea sunt alimentate electric, de la priza, si creeaza unde infrarosii la un unghi de 180 de grade, dand o caldura uniforma si omogena. Nu genereaza curenti de aer.
 
Pentru o incapere de 15-20 de metri patrati, este necesara o plasma termica cu diagonala de 82 de centimetri. Consumul de electricitate este de 490 W, la prima treapta, si 970 W, cea de-a patra. Pretul unui astfel de echipament este de 290 de euro, fara TVA.
 
„Fata de centrala termica pe gaz, factura de caldura se poate reduce si cu 50%”, ne-a declarat Andrei Alcea, directorul Ama Sercom. Temperatura de contact poate ajunge la 130 de grade C, in treapta 4, deci trebuie sa pastrati o distanta de peste un metru.
 
Mici turbine de vant
 
Pentru cei care vor sa isi acopere singuri o parte din consumul de electricitate, gasesc la targ turbine eoliene de 750 W. Acestea pornesc de la o viteza a vantului de 3,5 metri/secunda si costa 5.500 de euro, fara TVA. Targul este deschis si azi, iar la unele produse sunt reduceri.
 
OFERTA
 
Preturi reduse de criza cu 30%
 
Unele dintre companiile prezente la targul de la Romexpo ofera reduceri pe loc la echipamentele lor. In cateva cazuri, preturile sunt mai mici fata de anul trecut, scazand natural, ca urmare a dezvoltarii tehnologiei si competitiei, dar si pe fondul crizei.
 
„Fata de 2009, tot an de criza, in care preturile s-au redus deja cu 30%, si anul acesta ele sunt mai mici cu circa 30% la echipamentele (care valorizeaza energia regenerabila - n.r.) destinate consumatorilor domestici. Situatia este la nivel mondial”, ne-a spus Dan Gherman, director Solaris Energy Romania, care vinde turbine eoliene pentru casnici sau panouri fotovoltaice.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuintele sociale, pe cumetrie. Sute de apartamente cumparate de Primaria Capitalei zac neocupate Locuintele sociale, pe cumetrie. Sute de apartamente cumparate de Primaria Capitalei zac neocupate
De ce curatenia ne face mai fericiti De ce curatenia ne face mai fericiti
Robotul de bucatarie Kenwood Chef XL Titanium este capabil sa tracteze un automobil Robotul de bucatarie Kenwood Chef XL Titanium este capabil sa tracteze un automobil
Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim! Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim!
Paradoxul apartamentelor noi: De ce s-au construit locuinte atat de mari? Paradoxul apartamentelor noi: De ce s-au construit locuinte atat de mari?
Rowenta Intense Pure Air XL si respiri aer curat in casa ta Rowenta Intense Pure Air XL si respiri aer curat in casa ta

Vezi mai multe articole