Cat ne costa incalzirea iarna asta

Cat ne costa incalzirea iarna asta

19 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Eterna intrebare: cat ma va costa incalzirea locuintei in aceasta iarna? La fel ca anul trecut? Mai mult? Pentru ca mai ieftin in niciun caz n-are cum sa fie. Un raspuns exact nu are cum sa existe deoarece costurile cu incalzirea depind de foarte multi factori. Unii primesc caldura de la societatea de termoficare a orasului, altii au centrale pe gaze naturale, peleti, carbuni etc. Depinde de suprafata pe care o incalzesti, de temperatura la care setezi centrala termica sa-ti furnizeze agentul termic sau cat timp tii caloriferele inchise/deschise in cazul in care esti racordat la sistemul centralizat de incalzire. Totusi, calcule aproximative, orientative, se pot face.

Locuitorii capitalei care se incalzesc cu agent termic furnizat de ELCEN vor plati si in aceasta iarna facturi comparabile cu cele de iarna trecuta deoarece pretul gigacaloriei a ramas neschimbat. Cei care au montate repartitoare vor plati consumul inregistrat de acestea. Pentru cei care nu au repartitoare, administratia va calcula factura pentru intreaga scara iar fiecarui apartament ii va reveni de plata o suma proportionala cu suprafata sa.
Exista si o formula de calcul in acest sens. De exemplu, daca agentul termic intra in sistem la o temperatura de 700C si iese la 450C, iar intr-o ora are un debit de 100 litri, atunci in 10 ore vei consuma 0,025 gigacalorii. La rezultatul acesta se ajunge astfel:
10ore * 100 litri/ora *(70-45)grade * 1000 grame/litru = 25 milioane de grade*grame, deci 25 megacalorii, adica 0,025 gigacalorii.

Orientativ, la o garsoniera ar trebui sa vina de plata in aceasta iarna intre 150 si 190 lei, la un apartament cu doua camere intre 180 si 230 lei, iar la unul cu 3 camere intre 220 si 300 lei.

In cazul in care va incalziti locuinta cu o centrala termica pe gaze, aceasta consuma in 24 de ore aproximativ 7 m3 de gaz pentru a asigura o temperatura de 190C intr-un apartament cu 3 camere. Aceasta inseamna cheltuieli lunare cu incalzirea apartamentului de aproximativ 280 lei.

Incalzirea unui apartament cu o suprafata de 55 m2 cu ajutorul unei centrale electrice de 6 kW si un consum estimat de 836 kW intr-o luna de iarna va va scoate din buzunar aproximativ 330 lei.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

Marius

21 noiembrie, 09:21

Daca la un apartament de 3 camere o centrala - spuneti ca are un consum de 7 mc in 24 de ore, la 19 grade Celsius - cum de eu, la o casa cu etaj, in suprafata dubla (in jur de 130 mp) fata de un apartament de 3 camere, cu parter (inclusiv casa scarii) open space, am un consum de 7,3 mc in 24 de ore la o temperatura relativ constanta intre 20,8 si 21,5 grade Celsius?!?

DahaS

20 noiembrie, 01:02

Cum sa ajuns sa un randament asa bun de la 70 (daca are 70) la 45 (daca cedeaza pina la atita caloriferul).
In orice magazin unde se vind calorifere ma uit la ele si zice asa ca 90 bag si iese 70 si la valorile astea zice ca el avea randamentul specificat adica aproape de maxim. Deci care este solutia ca sa cedeze caloriferul atitea grade?
Cum sa determinat volumul de 100litri / ora? sau a fost luat unul teoretic pentru ca reducind l/h in m/s ajungem la 100/3600 = 0,02(7)l/s adica 20ml / s ma gindesc ca la videza asata se misca apa pe 1/2" diametrul asta fara sa faci prea multe calcule te ginesti ca nu e prea mult (in cadere libera pe acelasi diametru am ceva mai mult de aita) si unde mai pun ca instalatia de incalzie este presurizata. Deci aproximatia calculelor este cu eroare de 100%?.
Urmaresc cu interes materialele dvs dar putina realitate nu strica.
Centrala termica de apartament nu merge 24h (cu si fara cronotermostat) si nimeni nu isi face cald cit sa ii clantane dinti in gura la 19C. Deci 24 sau mai mult.
Fara sa pornesc centrala termomentrul afara arata 7 grade iar la 1 cm distanta de geam in interior eu inca am 21C.
Centrala electrica de 6kw nu e cam putin pentru 55mp? facind calculul invers rezulta ca in jur de 4h /zi cu centrala in blana timp de 30 zile cite are luna ar merge centrala electrica. Bafta la incalzit electric

Alte articole

Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie Contorizarea termica a locuintelor este acum obligatorie
Incalzirea unui apartament cu 3 camere Incalzirea unui apartament cu 3 camere
Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura
Tendinte 2020 in materie de seminee |ERGO Tendinte 2020 in materie de seminee |ERGO
SolKit Aqua - punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute SolKit Aqua - punerea in functiune a panourilor solare, acum in numai patru minute
Detectorul de gaze Detectorul de gaze

Vezi mai multe articole