Cei cu salarii mici nu platesc lucrarile

06 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mii de cladiri vechi din toata tara, ridicate inainte de 1978, sunt in pericol sa se prabuseasca la un cutremur puternic. Autoritatile au demarat deja procedurile pentru consolidarea blocurilor cu bulina incadrate in clasa I de risc seismic.
 
Libertatea va prezinta pasii pe care trebuie sa-i urmati in situatia in care locuiti intr-un astfel de imobil sau intr-unul mai nou construit, dar care banuiti ca nu ar ramane in picioare in urma unui seism.
 
-In primul rand, asociatiile de proprietari trebuie sa se adreseze Primariei Capitalei, respectiv primariei orasului in care locuiesc, cu o solicitare pentru identificarea, inventarierea si expertizarea tehnica a imobilului. In cazul in care se constata ca acesta este in clasa I de risc seismic, Consiliul Local instiinteaza asociatia printr-o notificare ca trebuie sa ia masuri pentru consolidare.
 
- Asociatia trebuie sa aprobe decizia de consolidare si ulterior fiecare proprietar trebuie sa declare pe propria raspundere ca se angajeaza sa coopereze cu autoritatile locale.
 
- Proprietarii trebuie sa incheie o conventie cu primaria prin care o abiliteaza sa organizeze si sa urmareasca derularea lucrarilor. Daca refuza, pot fi penalizati.
 
Angela Saulescu (57 ani) locuieste intr-o cladire foarte veche din Capitala. Femeia spune ca blocurile cu bulina ar trebui consolidate de urgenta
 
Nu dau bani persoanele cu venit sub 1.100 de lei
 
Potrivit autoritatilor, proiectarea dureaza un an, iar executia, doi-trei ani. Proprietarii care au un venit mediu net pe membru de familie mai mare decat salariul mediu net pe economie (1.100 lei) trebuie sa restituie statului contravaloarea costurilor lucrarilor in rate egale lunare, fara indexare, fara dobanda, in 25 de ani. Venitul mediu net pe membru de familie se calculeaza adunand toate salariile din casa si impartind suma la numarul de membri. In situatia in care in aceasta perioada venitul lor scade sub acest plafon, ei nu vor mai plati, dar vor fi obligati sa depuna periodic declaratii privind venitul.
 
In cazul in care locuiti intr-un imobil cu gradul 2, 3 sau 4 de risc seismic, trebuie sa stiti ca urmeaza sa platiti din buzunar costul lucrarilor, indiferent de venit.
 
Mihai Mereuta, Presedintele Ligii Habitat
 
“La nivel national exista cateva mii de cladiri cu risc seismic ridicat, numarul lor fiind inca necunoscut exact, deoarece nu s-a efectuat pana acum o expertiza completa, pe tara. Capitala ramane in top privind numarul de locuinte nesigure, cu cateva sute de astfel de cladiri, dar aceasta situatie exista si in alte orase precum Braila, Roman, Galati, Ploiesti, Campina, Brasov sau Timisoara. Sunt multi care au facut deja expertizele si macar pentru acestia ar trebui facut ceva, adica ar trebui sa se miste lucrurile mai repede, sa inceapa consolidarile”.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Analiza Wizmo.ro: In prezent, 85% dintre terenurile vandute in Romania sunt destinate dezvoltarilor de tip rezidential Analiza Wizmo.ro: In prezent, 85% dintre terenurile vandute in Romania sunt destinate dezvoltarilor de tip rezidential
Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro Locul de parcare creste pretul apartamentelor cu pana la 17.500 de euro
Decizie finala Preturile gazelor raman nemodificate Decizie finala Preturile gazelor raman nemodificate
Inspectoratul de Stat in Constructii va sanctiona dezvoltatorii care nu detin certificat energetic - 15 aprilie 2010 Inspectoratul de Stat in Constructii va sanctiona dezvoltatorii care nu detin certificat energetic - 15 aprilie 2010
Caterata, proiecte de 250-300 milioane de euro Caterata, proiecte de 250-300 milioane de euro
Decizii de 10 | Afacerile Etex Building Performance (Siniat) s-au majorat cu 10% in primul semestru Decizii de 10 | Afacerile Etex Building Performance (Siniat) s-au majorat cu 10% in primul semestru

Vezi mai multe articole