Cele mai ieftine locuinte din tara - 12 Mai 2009

12 mai, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Blocajul din piata imobiliara i-a fortat pe dezvoltatori sa reduca preturile.
Pretul apartamentele noi a ajuns pana la 500-600 de euro/metrul patrat, plus TVA, in orasele cu mai putin de 200.000 de locuitori, cum ar fi Sibiul sau Baia Mare. Tariful este valabil mai ales in cazul locuintelor din complexurile imobiliare de mici dimensiuni, unde o garsoniera e la vanzare acum si pentru 20.000 de euro, spun specialistii.
Dezvoltatorii au renuntat la profiturile spectaculoase si in marile orase. In Constanta, Timisoara si Cluj, preturile oscileaza acum intre 800 de euro/mp - pe care-l practica proprietarii disperati sa vanda cateva unitati - si 1.000 de euro/ mp. Astfel, o garsoniera variaza intre 32.000 si 49.000 de euro.
Reducerile nu au reusit sa anime insa vizibil piata imobiliara. Si constructorii din Capitala au inceput lupta cu preturile, scazand chiar sub limita de 1.000 de euro/mp, in cazul in care apartamentele au suprafete destul de mari. Cele mai ieftine locuinte, sub 50.000 de euro, au suprafete foarte mici - cum sunt garsonierele de 27 mp, care se vand cu 34.000 de euro - sau nu au finisajele efectuate.
VISE DE IMBOGATIRE SPULBERATE
Nevoia de bani taie preturile
Tarifele noilor apartamente reflecta acum disperarea proprietarilor, spun agentii imobiliari. Cu cat e mai mare nevoia lor de finantare, cu atat scad preturile mai mult.
In cazul marilor ansambluri rezidentiale, adevaratele oferte sunt limitate si nu apar prin targuri sau reclame pentru ca, spun surse din piata, afecteaza renumele firmei si strica echilibrul pietei. „Dezvoltatorii nu-si permit sa scada preturile inainte de a vorbi cu banca, pentru ca risca sasi piarda conditiile de creditare”, explica Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker.
Ieftin inseamna rau famat
Mult mai maleabili sunt micii dezvoltatori, care au construit cate un bloc pe ici, pe colo. In Baia Mare, de exemplu, in complexul Marasesti, cu 33 de locuinte, situat intr-o zona slab cotata a orasului, un apartament se vinde cu 600 de euro/mp. Pretul unei garsoniere ajunge astfel la 37.000 de euro.
„Primele ansambluri din oras s-au lansat cu 1.200 de euro/mp, dar, pentru ca vanzarile stagneaza de mai multe luni, locuin-tele s-au ieftinit”, afirma Cosmin Daraban, de la Imotrading. In Sibiu, o garsoniera de 53 mp din zona Turnisor-Ogorului e scoasa la vanzare cu 27.500 de euro (TVA inclus), iar una de 30 mp, la mansarda, costa 20 mii de euro. Vanzatorii de case „tin doliu” si in Arad. Un studio de 40 mp, in Valea Politiei, costa 28 mii euro. In Micalaca Est, pretul ajunge si la 500 euro/mp.
„In Arad, unii ofera apartamente necompartimentate, pentru a-i da cumparatorului posibilitatea sa aleaga”, spune Daniel Crainic, de la imobiliare.ro. In marile orase, preturile au ramas destul de sus. „Avem cateva apartamente la Casa de Cultura, din Constanta, cu 800 de euro/mp, de la un proprietar care vinde urgent”, spune Mircea Fatu, de la Euroest. Oficial, preturile sunt de 900-1.000 euro/mp.
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cine va plateste aparatele arse Cine va plateste aparatele arse
Carantina Carantina
Cladirile romanesti au consum dublu de energie fata de media UE Cladirile romanesti au consum dublu de energie fata de media UE
Cadastrul si publicitatea imobiliara Cadastrul si publicitatea imobiliara
Repartitoarele de caldura, puse sub semnul intrebarii din cauza taxelor de citire a consumurilor Repartitoarele de caldura, puse sub semnul intrebarii din cauza taxelor de citire a consumurilor
ELKO anunta disponibilitatea pentru Romania a solutiilor Axis bazate pe tehnologia Z-Wave Plus® ELKO anunta disponibilitatea pentru Romania a solutiilor Axis bazate pe tehnologia Z-Wave Plus®

Vezi mai multe articole