Cererea de credite imobiliare a scazut semnificativ, in prag de integrare

06 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Nivelul creditelor imobiliare acordate populatiei a depasit pragul celor 8 miliarde de lei. Ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca numai in luna decembrie a anului 2006 romanii s-au indatorat, pentru a-si cumpara o casa, cu peste 200 milioane de lei. Tendinta la nivelul intregii tari este insa una descendenta, creditele acordate de bancile comerciale pentru achizitionarea unei locuinte in ultima luna a anului fiind in scadere cu aproximativ 30 de procente fata de luna precedenta.
 
Aproape 40% din piata creditului imobiliar se concentreaza in Capitala. Bucurestenii au contractat astfel de credite in valoare de peste 3 miliarde de lei. Sunt urmati la mare distanta de clujeni. Ei au cumparat case pe credit, imprumutandu-se aproximativ 450 milioane de lei. Sume semnificative acordate pentru achizitia de locuinte au acordat si bancile din judetele Constanta, Timis, Brasov, Iasi si Bihor. Acestea sunt in fapt si singurele regiuni ale tarii in care creditul imobiliar acordat populatiei depaseste pragul celor 200 milioane de lei.
 
La polul opus, calarasenii sunt romanii care au cele mai mici datorii la nivel national catre institutiile de credit pe aceasta componenta. Ei au de rambursat credite imobiliare de aproximativ 13 milioane de lei. Suma reprezinta doar ceva mai mult de jumatate de procent din cat s-au indatorat bucurestenii. Tot in acest top al romanilor cu cele mai putine credite imobliare se numara si locuitorii din Caras-Severin, Ialomita si Dambovita. Datele BNR mai arata ca, in continuare, cele mai multe dintre creditele imobiliare sunt contractate in valuta. Din cele aproximativ 8 miliarde imprumutate de romani, circa 6.700 de milioane reprezinta echivalentul in lei a creditelor imobiliare contractate in valuta.
 
2.000 de lei, media economiilor unui roman
 
Tot datele BNR arata ca, in medie, un roman detine in conturile bancilor economii de aproximativ 2.000 de lei. La nivel national, intreaga populatie avea depozite de peste 43 miliarde de lei, echivalentul aproximativ a 12,8 miliarde de euro.
 
Dezvoltarea puternic polarizata in jurul Capitalei este evidenta si la acest capitol.
 
Bucurestenii au economii ce depasesc de patru ori media nationala. Astfel, fiecare dintre acestia are un cont bancar de economii in care, in decembrie, se regaseau, in medie, mai mult de 8.000 de lei.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Un brad brazilian in centrul Bucurestiului Un brad brazilian in centrul Bucurestiului
Ciprian Oprea, MCA Grup: Ironie. Noi ne extindem la export, iar piaţa locală a uşilor de garaj va fi atacată de producători străini  Ciprian Oprea, MCA Grup: Ironie. Noi ne extindem la export, iar piaţa locală a uşilor de garaj va fi atacată de producători străini
BCR Banca pentru Locuinte testeaza piata BCR Banca pentru Locuinte testeaza piata
Epilat nedureros, piele fina si sanatoasa? Cu tehnologia IPL de la Rowenta este posibil! Epilat nedureros, piele fina si sanatoasa? Cu tehnologia IPL de la Rowenta este posibil!
3.000 de locuinte din Capitala, scoase la inchiriat in martie, dublu fata de 2007 - 14 Aprilie 2009 3.000 de locuinte din Capitala, scoase la inchiriat in martie, dublu fata de 2007 - 14 Aprilie 2009
Cat teren poti cumpara cu 100.000 de euro langa Bucuresti, Cluj sau Brasov. Preturile au scazut cu 60% Cat teren poti cumpara cu 100.000 de euro langa Bucuresti, Cluj sau Brasov. Preturile au scazut cu 60%

Vezi mai multe articole