Cheltuielile pentru reparatiile blocului se repartizeaza tuturor proprietarilor

31 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vreau sa stiu daca reparatiile blocului se calculeaza in functie de numarul de persoane sau pe apartament?
Valeria Dragomir, Bucuresti
Cheltuielile cu reparatiile sau contributiile proprietarilor la fondul de reparatii se repartizeaza tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parte indiviza, care este in functie de suprafata utila a apartamentului.
 
S-a ajuns la o datorie de 4,6 miliarde de lei vechi, din cauza restantierilor si conducerii proaste. E corect sa fie suportata de toata lumea?
Ioan Firescu, Bucuresti
La o datorie de 4,6 miliarde lei vechi catre furnizori se poate ajunge numai ca urmare a unor mari abuzuri si neglijente in serviciu, inclusiv din partea furnizorilor. Pana la recuperarea acestor bani de la cei vinovati pe calea instantei de judecata, inclusiv de la restantieri, pentru a avea apa, caldura, gaze etc. trebuie ca toti proprietarii actuali sa suporte inca o data aceste cheltuieli definite ca fiind pierderi financiare pe asociatie. Dupa ce banii vor fi recuperati, acestia se vor restitui tuturor proprietarilor, in functie de contributia fiecaruia.
 
E normal ca, fiind pe pausal, administratorul sa ne puna in fiecare luna 30 mc de apa rece si 40 mc de apa calda?
Florica Donici, Bucuresti
Nu este normal si nici legal ca un administrator sa puna de la el putere un consum pausal lunar pe persoana de 30 mc la apa rece si de 40 mc la apa calda. Pentru proprietatile necontorizate individual se aplica o norma de consum pe bloc, care, de regula, din statistica pentru Bucuresti, este de 10 mc/persoana/luna la apa rece si de 6-7 mc/persoana/luna la apa calda.
 
Am vandut apartamentul si administratorul nu-mi restituie fondul de reparatii. E corect?
Mariana Peter, Bucuresti
Fondul de reparatii nu se poate restitui la vanzarea proprietatii, pentru ca pana la data vanzarii apartamentului obligatiile legale cu privire la reparatiile si intretinerea partilor si instalatiilor comune sunt ale proprietarilor de drept ai tuturor apartamentelor. Reparatiile se fac pentru ca blocul sa arate si sa functioneze bine, adica sa puteti vinde apartamentul la un pret bun. Cel mult suma pe care o pretindeti poate face obiectul negocierii cu cel care va cumpara apartamentul dv.
 
Care este pretul la apa rece si apa calda, daca pentru fiecare avem instalate contoare?
Alexandra Miron, Bucuresti
Pretul la apa rece, inclusiv canalizarea, este fix pe localitate si este conform facturii, pentru Bucuresti fiind astazi de 3,01 lei/mc. Pretul pentru un mc de apa calda variaza de la bloc la bloc in functie de temperatura cu care intra apa calda in imobil si se afla impartind suma dintre valoarea Gcal., a apei reci pentru apa calda si a canalizarii apei calde la numarul de mc inscrisi pe factura furnizorului. ?n Bucuresti pretul pentru un mc de apa calda este situat intre 8-9,5 lei. Intr-un bloc pretul pentru un mc de apa rece sau calda este acelasi si pentru contorizati si pentru necontorizati.
 
Specialistul nostru, Radu Opaina
Presedinte Federatia Asociatiilor de Proprietari din Romania, www.fapr.ro
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Panourile solare reduc factura RADET cu 15% - 20 Martie 2009 Panourile solare reduc factura RADET cu 15% - 20 Martie 2009
Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009 Loteria caselor, varianta romaneasca - 24 Martie 2009
Dremel lanseaza noile pistoale de lipit - Dremel 920 si 940 Dremel lanseaza noile pistoale de lipit - Dremel 920 si 940
Proprietati Proprietati
Mio Technology si MiVia™ sustin competitiile de alergare RUNFEST 2017 Mio Technology si MiVia™ sustin competitiile de alergare RUNFEST 2017
Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania Expertiza arhitectilor si designerilor in primul showroom Akzo Nobel din Romania

Vezi mai multe articole