on

Circuitele si intrerupatoarele cap scara: cum se monteaza

20 septembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intr-o cladire, circuitele si intrerupatoarele cap scara reprezinta interconectarea dintre doua sau mai multe comutatoare electrice, cu scopul de a controla iluminatul unei camere, al unui hol sau al unei case a scarii din mai multe locuri. Acestea pot fi gasite in comert si recunoscute dupa desenul cu doua triunghiuri cu o latura comuna.

Dar cum se monteaza aceste intrerupatoare? Este o intrebare la care au incercat sa raspunda cat mai precis specialistii de pe Forumul Misiunea Casa.

Pentru proiecte cu doar doua intrerupatoare care comanda acelasi bec, montarea este urmatoarea:

  • un fir de la bec va merge catre contactul median al unui intrerupator
  • cele doua extremitati ale unui intrerupator merg catre cele doua extremitati de la celalalt intrerupator
  • de la contactul median al celui de-al doilea intrerupator va pleca un fir catre circuitul de alimentare al becului (de exemplu la faza)
  • celalalt fir al becului se va duce la circuitul de alimentare al becurilor (de exemplu la nul)

Asa cum reiese din schema de mai sus, pentru acest tip de circuit este nevoie de doua intrerupatoare, insa recomandarea noastra este ca intreaga operatiune sa fie efectuata de catre un profesionist si nu in regim DIY.

CITESTE SI: Cum se realizeaza o instalatie electrica cu protectie diferentiala

Pentru situatia in care intentionezi sa folosesti 3 sau mai multe intrerupatoare pentru aceeasi sursa de iluminat, este necesara adugarea in schema a unui intrerupator “cap cruce”. Aceste comutatoare de trecere pot fi montate in cascada, indiferent de numarul lor, insa, din nou, instalatia este destul de complicat de realizat si necesita interventia unui specialist.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Curentul electric Curentul electric
Aparataj Modular vs Aparataj Clasic Aparataj Modular vs Aparataj Clasic
Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii Instalatiile electrice din scarile de bloc – Probleme si Solutii
Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte Instalatia electrica | Intrerupatoare si prize defecte
Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul Generatorul de curent electric - Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi unul
Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale Cum sa produci curent electric cu ajutorul unei microhidrocentrale

Vezi mai multe articole