Colliers: Preturile apartamentelor din Bucuresti au mai scazut cu 2% in ianuarie -19 Februarie 2009

19 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Colliers: Preturile apartamentelor din Bucuresti au mai scazut cu 2% in ianuarie
19 Februarie 2009
 
Indicele pietei imobiliare (BREI - Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 2% in prima luna din 2009 fata de decembrie 2008, ajungand la valoarea 1.506 euro/mp, cu 34 euro/mp mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul lui 2008, conform analizei lunare realizate de compania de consultanta imobiliara Colliers International.
"Fata de ianuarie 2008, valoarea BREI inregistrata in ianuarie 2009 este cu 18% mai scazuta", a declarat Calin Bucur, coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI.
 
Reducerea de 2% nu este una semnificativa, ci mai degraba o inertie a pietei intr-o luna care istoric este caracterizata prin acalmie. BREI a intrat in 2009 cu sentimentul dominant al anului trecut si cu incertitudinea care guverneaza, de altfel, toate segmentele economiei, se arata in analiza Colliers.
 
La nivelul componentelor sale, BREI-Vechi, indicele apartamentelor vechi, a inregistrat o scadere de 3%.
 
“Interesant este faptul ca pentru prima data dupa luna iulie a anului 2008, asistam la o crestere semnificativa a unui sector, cea a sectorului 1 care a crescut cu 7%, restul sectoarelor scazand intre 2% si 6%”, se mentioneaza in aceeasi analiza.
 
Aceasta crestere se poate atribui existentei unei piete constante de inchirieri pe segmentul apartamentelor de lux din nord, precum si perceptiei de "investitie sigura pe termen lung", atribuita apartamentelor cu locatie centrala.
 
Cea mai mica valoare o are in continuare indicele sectorului 6, de 1.111 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate in text includ TVA), iar cea mai ridicata valoare - sectorul 1, cu 1.990 euro/mp.
 
BREI-Nou a ramas relativ constant fata de finalul anului trecut. Auditarea trimestriala a listei de proiecte ce intra in componenta indicelui a adus cateva modificari in urma amanarii unor proiecte sau finalizarii vanzarilor.
 
"Comparativ cu anul trecut, inceputul lui 2009 a adus finalizarea sau apropierea de finalizare a vanzarilor unor proiecte si anularea altora, prin urmare acestea nu au mai fost incluse in calculul BREI", a adaugat Calin Bucur.
 
Pretul locuintelor in 2008: Diferenta dintre maximul si minimul anului a fost de 350 euro/mp
 
BREI a fost realizat de o echipa de 20 de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, fiind analizate 4.000 de oferte, incepand cu 1 ianuarie 2005. Ca si principalii indici bursieri, BREI are la randul sau opt indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele sase sectoare din Bucuresti cat si pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de anul 1990 si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.
 
Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 birouri in 61 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.
 
In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata imobiliara Piata imobiliara
Dezastru termic Dezastru termic
Secretul scumpirii locuintelor Secretul scumpirii locuintelor
Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei
Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10% Pretul terenurilor pentru constructia de locuinte va creste cu 10%
ARAI: ARAI: "Zi de zi moare cate o agentie imobiliara"

Vezi mai multe articole