Consolidare cu forta

30 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii care vor refuza inceperea lucrarilor de reabilitare a cladirilor cu risc seismic ridicat vor fi amendati cu 30 milioane lei vechi
 
Asociatiile de proprietari vor fi nevoite sa accepte executia lucrarilor de consolidare a cladirilor de locuit cu risc seismic ridicat sau vor plati amenzi de pana la 3.000 RON (echivalentul a 30.000.000 lei vechi). Guvernul a aprobat un proiect de modificare a legislatiei privind masurile de reducere a riscului seismic, inaintat de Ministerul Transporturilor. Actul prevede ca toate cladirile inalte, care au la parter spatii publice, sa fie expertizate in termen de doi ani. In cazul imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, autoritatile locale vor emite notificari, iar in cel mult doi ani de la primirea acestora, asociatiile sunt obligate sa realizeze proiecte de consolidare. Lucrarile trebuie sa inceapa in urmatorii doi ani de la data finalizarii proiectului.
In aceste conditii, in cazul unei cladiri cu bulina, demararea lucrarilor poate intarzia patru ani, timp in care un cutremur mai mare de sase grade pe scara Richter ar distruge mare parte din imobilele subrede.
 
Asociatiile vor fi amendate
 
Potrivit ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, asociatiile de proprietari care nu accepta expertiza cladirilor cu spatii publice la parter si realizarea proiectelor de consolidare vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei noi. Suma creste pana la 1.500-3.000 de lei noi, in cazul in care lucrarile nu incep in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului. „Am intampinat dificultati in realizarea programului din cauza cetatenilor care nu sunt dispusi sa consolideze cladirile in care locuiesc”, a motivat Borbely.
 
Statul plateste pentru persoanele fizice
 
Primarii vor avea la dispozitie noua luni pentru identificarea si inventarierea cladirilor de locuit multietajate cu spatii publice (sali de spectacol, expozitii, spatii comerciale, asistenta publica, administratii). Expertiza pentru persoanele fizice va fi finantata din bani de la bugetul local. In schimb, detinatorii de spatii publice vor fi obligati sa suporte cheltuielile din propriul buzunar. „In urma consolidarii, pretul unei locuinte ar putea creste de doua sau de trei ori”, a afirmat ministrul pentru a-i stimula pe proprietari.
 
Doar sapte cladiri au scapat de bulina
 
Pana in prezent, in Capitala au fost consolidate doar sapte cladiri, in conditiile in care expertizele realizate au scos la iveala peste 100 de imobile cu risc seismic ridicat. Autoritatile avertizeaza insa ca procesul de expertizare este in continua desfasurare. Pentru 2006, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului are in plan continuarea procesului de consolidare la alte 12 imobile. De asemenea, sase sunt in faza contractarii executiei lucrarilor de consolidare, iar pentru 20 urmeaza sa se organizeze licitatia pentru proiectarea acestor lucrari.
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cadouri de poveste la ROMEXPO - Incep TARGUL CADOURILOR DE CRACIUN si ANTIQUE MARKET IV! Cadouri de poveste la ROMEXPO - Incep TARGUL CADOURILOR DE CRACIUN si ANTIQUE MARKET IV!
Akzo Nobel lanseaza Sadolin Tinova in Romania Akzo Nobel lanseaza Sadolin Tinova in Romania
Se scumpesc asigurarile Iulian Enache Se scumpesc asigurarile Iulian Enache
Intretinerea creste pana la 24 la suta Intretinerea creste pana la 24 la suta
Casa de comenzi pentru case Casa de comenzi pentru case
Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8 Miele lanseaza in Romania noua clasa de aspiratoare premium: Miele S8

Vezi mai multe articole