Credit-punte, bani sa-ti schimbi casa

17 ianuarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ai o casa mica si doresti una mare sau ai o casa mare si vrei sa iti cumperi una mai mica, dar nu ai banii pentru cea de-a doua?
 
Ai un apartament la bloc si vrei sa-ti cumperi un teren pentru a te muta la casa? Suma de care ai nevoie poate fi obtinuta prin contractarea unui credit-punte. Cateva dintre bancile autohtone si o casa de credit ipotecar au introdus deja acest produs in portofoliul lor. Adica iti dau banii pentru a-ti cumpara cea de-a doua casa pana o vinzi tu pe cea in care locuiesti.
 
Cum functioneaza
 
Prin contractarea unui credit-punte proprietarul imobilului obtine de la banca intre 75% si 80% din valoarea imobilului pe care il detine. Garantie la banca este pusa casa sau apartamentul in care locuieste, iar banii pot fi utilizati pentru a cumpara cea de-a doua locuinta. In cazul in care aceasta din urma este mai mare, diferenta de bani o poate obtine prin contractarea unui imprumut ipotecar sau imobiliar.
 
"Creditul-punte este un sprijin in achizitionarea unei locuinte, mai mare de regula, dar poate fi si mai mica, prin faptul ca ofera o parte din suma necesara pentru cumpararea celei de-a doua locuinte sau a unui teren", afirma purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru.
 
Creditul-punte se acorda pe perioade de pana la doi ani, timp in care cei care l-au facut trebuie sa cumpere cea de-a doua locuinta si sa o vanda pe prima. Credite-punte rambursabile dupa o perioada de doi ani pot fi contractate de la BCR, dar numai in cazul in care este achizitionat un teren pe care urmeaza sa fie ridicat un imobil.
 
In aceeasi situatie Banca Transilvania acorda un termen de 18 luni. Pentru schimbarea unei case cu alta, ambele institutii de credit acorda imprumuturile pe termen de cel mult un an. Dupa ce locuinta dorita este cumparata, ipoteca in favoarea bancii este transferata pe aceasta, iar prima locuinta devine libera de sarcini.
 
Cat costa sa iei un credit-punte
 
Costurile aferente contractarii unui credit-punte sunt in primul rand cele cu dobanda perceputa pentru suma imprumutata. Dobanda urmeaza sa fie achitata lunar in timp ce suma imprumutata urmeaza sa fie achitata integral pana la finele perioadei de contractare a creditului-punte.
 
La acestea se adauga costurile cu evaluarea celor doua imobile - care variaza, in functie de evaluator, intre 80 si 300 de euro - si costurile cu politele de asigurare ale imobilelor cesionate in favoarea bancii.
 
Avantajele acestui tip de imprumut
 
Principalul atu al acestui tip de credit este ca nu trebuie sa vinzi locuinta pe care o ai pentru a obtine lichiditati ca sa cumperi casa dorita. Daca in mod normal ar fi trebuit sa stai cu chirie, contractarea unui credit-punte iti da posibilitatea sa locuiesti tot in casa ta. Un alt mare avantaj este reprezentat de perioada de timp lasata ragaz de banca pentru gasirea celei de-a doua locuinte si pentru vanzarea celei vechi.
 
SOLICITARI
 
Acte necesare pentru a contracta un astfel de credit
 
Pentru acordarea creditelor-punte bancile solicita urmatoarele acte:
 
> buletinul sau cartea de identitate;
 
> adeverinta de salariu sau talonul de pensie (cu titlul informativ);
 
> copie dupa documentatia cadastrala;
 
> copie dupa actul de proprietate al locuintei care urmeaza sa fie pusa gaj.
 
De asemenea, cel care contracteaza imprumutul trebuie sa completeze o cerere de creditare si sa dea o declaratie pe propria raspundere ca imobilul respectiv nu este revendicat si ca nu face obiectul unui litigiu.
 
La aceste acte se adauga asigurarea primei locuinte care va fi pusa gaj, cesionata in favoarea bancii.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum puteti plati mai usor facturile Cum puteti plati mai usor facturile
Magazinele online pierd peste 50 de miliarde de dolari pe an din cauza cosurilor de cumparaturi abandonate de consumatori Magazinele online pierd peste 50 de miliarde de dolari pe an din cauza cosurilor de cumparaturi abandonate de consumatori
PIATRAONLINE lanseaza 10DesignBlog - proiect pentru tinerii pasionati de arta decorativa si design de interior PIATRAONLINE lanseaza 10DesignBlog - proiect pentru tinerii pasionati de arta decorativa si design de interior
Parcarile de la bloc nu vor mai fi rezervate ziua Parcarile de la bloc nu vor mai fi rezervate ziua
Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania
Casa si gradina in Bucuresti la pret de apartament Casa si gradina in Bucuresti la pret de apartament

Vezi mai multe articole