Aragaz pe gaze

Cum alegem aragazul ideal pentru bucatarie?

04 decembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Romanii sunt mari iubitori ai mancarii gatite, astfel ca aragazul va ramane intotdeauna piesa de rezistenta a bucatariei. In perioada sarbatorilor, bucataria devine sediul central al oricarei familii, iar aragazul ales ar trebui sa faca fata cererii.

Daca v-ati hotarat sa cumparati un aragaz nou, atunci cel mai bine ar fi sa chibzuiti un pic aceasta decizie si sa nu alegeti un aragaz doar pentru ca va place culoarea. Inainte de a comanda aragazul, ar trebui sa tineti cont de urmatoarele aspecte.

Aragaz pe gaze sau plita electrica?
Razboiul este vechi, iar victime au cazut in special de partea sustinatorilor aragazurilor pe gaze. Cei care credeau in acest tip de aragazuri au fost corupti de caracteristicile moderne ale plitelor electrice. Singurul avantaj al aragazului cu gaz a ramas costul relativ mic al folosirii sale. Insa aceasta trasatura va fi valabila doar atata timp cat gazele vor avea preturi mici (viitorul nu aduce tocmai vesti bune) si cat sunteti conectat la o retea de gaze (avantajul dispare in momentul in care folositi butelia).

Plita electrica este automat mult mai sigura decat aragazul pe gaze si mult mai eficienta. Mancarea este gatita mai rapid, uniform si sanatos, iar oalele se uzeaza mult mai greu. Plitele si cuptoarele electrice au avantajele ca pot fi incorporate in mobilier, evitandu-se astfel prezenta acelui spatiu dintre aragaz si celelalte piese de mobilier care se curata foarte greu. De asemenea, plitele sunt mai aspectuoase si completeaza armonios designul modern al bucatariei.

                                 Plita electrica bucatarie

Materialul din care este realizat aragazul
Evitati sa cumparati aragazuri realizate din inox. Desi aspectuoase, orice pata sau strop isi va lasa amprenta pe suprafata sa. Astfel, chiar si un simplu ceai ar putea duce la nevoia imperioasa de curatare a aragazului.

Persoanele pentru care se va gati
Aragazurile si plitele pot fi prevazute cu doua, patru sau chiar sase arzatoare. Daca va incadrati in sablonul familiei clasice, doi adulti si doi copii, un aragaz cu patru arzatoare ar trebui sa fie suficient. In cazul in care alegeti sa va achizitionati un aragaz pe gaze, aveti grija sa fie prevazut cu un sistem de intrerupere automata a alimentarii la gaz pentru situatia in care flacara s-ar putea stinge accidental. De asemenea, alegeti aragazuri prevazute cu accesorii care sustin gatitul sanatos precum grill, rotisor, wok si, bineinteles, un termostat.

Dimensiunea si designul bucatariei
Aragazul sau plita electrica trebuie sa fie in acord cu stilul si mobilierul bucatariei. Este recomandat sa alegeti locul unde va fi dispus inainte de a-l aduce acasa si sa luati dimensiunile acelui spatiu, inclusiv inaltimea necesara, pentru a nu dezechilibra designul bucatariei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucataria ergonomica Bucataria ergonomica
Cum alegi chiuveta potrivita pentru bucatarie Cum alegi chiuveta potrivita pentru bucatarie
Pentru bucatarie: chiuveta din granit Pentru bucatarie: chiuveta din granit
Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria! Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria!
Igienizarea bucatariei Igienizarea bucatariei
Alegerea mobilierului de bucatarie Alegerea mobilierului de bucatarie

Vezi mai multe articole