Farmecul de altadata: bucataria retro

02 septembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

bucatarie retro
Moda e schimbatoare, vine si pleaca pe nesimtite, dar in acelasi timp tendintele prezentului se hranesc din trecut, preluand si reinterpretand elemente considerate la un moment dat desuete. Stilul retro apeleaza la valoarea deja consacrata a vremurilor de altadata, introducand in contemporaneitate suflul unei alte epoci. In mod paradoxal, vechiul devine nou. Legea e valabila si in designul interior care apeleaza frecvent la stilurile diverselor perioade pentru inspiratie.
 
O bucatarie in stil retro te invita sa retraiesti momentele copilariei, sa te intorci intr-un timp in care toata familia se reunea la masa si contribuia la preparatul hranei, chiar daca doar prin simpla prezenta. In acelasi timp, o reinterpretare cu gust a stilurilor vechi poate da o nota de confort, caldura si eleganta bucatariei tale.
 
Pentru a oferi bucatariei patina timpului, un prim pas este alegerea mobilierului, care poate fi de inspiratie retro sau chiar original din anii ’50-’70. Insa nu e nevoie sa apelezi la schimbari atat de drastice pentru a obtine aspectul dorit. De multe ori, poti lucra chiar cu propriul material. Inlocuieste manerele corpurilor din bucatarie cu unele antichizate sau vopseste lemnul cu vopsea cu efect antichizat, in alb sau in culori puternice, specifice anilor ’60: verde fistic, albastru, galben. Pentru a obtine look-ul complet, monteaza un parchet din lemn masiv sau cu patina.
 
Tablourile pot contribui in mod semnificativ la impregnarea bucatariei tale cu stil retro. Alege-le in functie de maniera perioadei pe care vrei s-o reinterpretezi: peisaje rustice, fotografii de epoca, colaje din afise specifice acelori vremuri.
Detaliile, mai precis, elementele decorative si ustensilele din bucatarie pot face diferenta intre stiluri, fara sa necesite un buget mare. Totul tine de pasiunea unui colectionar de antichitati. Descopera ustensile retro la targurile de vechituri sau in dulapurile bunicii.
 
Foloseste piese decorative colorate care vor iesi in evidenta. Fie ca sunt sticle vechi de lapte pe care le poti folosi pe post de vaza sau intr-un alt aranjament decorativ, cosuri de rachita, cutii metalice pentru ceai, cafea sau condimente, linguri si sucitoare de lemn, ori vase ceramice vechi, obiectele pastrate din trecut pot purta cu sine pe langa valoarea estetica si valoare sentimentala. Un obiect casnic mostenit de la bunici nu trebuie aruncat doar pentru ca nu functioneaza, pentru ca etalat intr-o anumita maniera sau chiar restaurat, poate imbraca bucataria ta intr-un farmec aparte.
 
Nu uita, totusi, ca stilul retro presupune o reinterpretare a designului de altadata, nu o copiere fidela a sa. Astfel, este indicat sa introduci si cateva accente actuale in schema decorativa: tacamuri si ustensile din inox matuit, corpuri de iluminat extravagante, vesela moderna din sticla transparenta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 inovatii care iti vor revolutiona bucataria 5 inovatii care iti vor revolutiona bucataria
Bucataria rustica Bucataria rustica
Vesela de bucatarie si tacamuri Vesela de bucatarie si tacamuri
O bucatarie in stil rustic O bucatarie in stil rustic
Cum sa-ti amenajezi bucataria Cum sa-ti amenajezi bucataria
Amenajarea bucatariei: de ce sa alegi blat din lemn masiv Amenajarea bucatariei: de ce sa alegi blat din lemn masiv

Vezi mai multe articole