on

Cum poți amenaja o grădină urbană?

25 martie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Uneori ai nevoie de o evadare din aglomerația și stresul orașului și nu ai mereu timp de o excursie cu prietenii în natură.  Oare poți obține acea oază de liniște mult dorită, chiar în inima orașului? Cu siguranță! Ai nevoie de un spațiu și puțină creativitate și poți avea propria ta grădina urbană! 

 

O grădină urbană reprezintă un colț de natură amenajat într-un spațiu mic. Poate fi un balcon pe care ai așezat câteva ghivece și l-ai decorat în stil rustic sau chiar un mic spațiu în spatele casei. Iată câteva idei despre cum poți amenaja și tu o grădină urbană de invidiat.


 

Alege mobilerul potrivit


O grădină urbană este, în primul rând, un spațiu de relaxare, în care îți poți petrece acele clipe de liniste, departe de aglomerația orasului. Iar pentru ca momentul tău să fie perfect, ai nevoie de mobilier atractiv și confortabil, ce îți va crea condițiile necesare pentru relaxare. Având în vedere spațiul de care dispui, alege, în primul rând, piesele de mobilier de grădină care îți sunt de folos. În afară de masă și scaune, poți încorpora elemente decorative care au și o utilitate, precum o jardiniera Ronda, un șemineu de exterior Quadra, o jardiniera Combi.

 


Pavajul, unul dintre secretele unei grădini urbane de succes


Atunci când începi proiectul pentru amenajarea grădinii perfecte, nu uita de pavaj. Acesta este foarte important pentru un spațiu restrâns, deoarece, alegerea modelului potrivit poate oferi un efect vizual de amplificare. Pentru astfel de spații, recomandăm pavelele de dimensiuni mari, de exemplu Cortina P4, în culori deschise. Deși, pavajul de forme variate și cu diverse modele geometrice pare mai atractiv, din punct de vedere estetic, acesta nu este cel mai potrivit pentru o grădină mică. El va avea efectul opus și va face spațiul să pară mult mai încărcat.

 


Gardul, un element cheie


Deși mulți proprietari nu acordă atât de multă atenție gardului, acesta joacă un rol important în aspectul general al grădinii. Pentru o imagine uniformă, poți alege pavaje și decorațiuni  într-o coloristică asortată cu materialul și culorile gardului. Dacă acest lucru este posibil, poți reface întregul spațiu, astfel încât toate elementele să se potrivească.

 

Un asemenea proiect este destul de costisitor și poate fi dificil să găsești materialele pentru gardul ideal. În acest caz,  poți apela la un mic truc, tot cu ajutorul plantelor. Gardul poate juca rolul unui zid de sprijin pentru plantele agățătoare sau ca simplă barieră în fața căruia să plantezi un gard viu. Pe acesta îl poți planta direct în pământ sau în ghivece, pe care le poți asorta cu restul mobilierului exterior.

 


Nu uita de plante

 

Ceea ce nu trebuie să lipsească din amenajarea unei grădini urbane sunt plantele. Din fericire, ai nenumărate posibilități pe care poți să le încerci. Dacă îți dorești o grădină pur decorativă, poți deveni creativ cu diferite tipuri de plante. Florile sunt o soluție potrivită pentru o grădină caldă și primitoare. În plus, ele îți dau ocazia să experimentezi cu diverse culori și aranjamente.

 

Pentru un look minimalist, poți încerca plantele decorative fără flori. Plantează iederă în preajma gardului sau pe lângă pereți, ca să obții mai multă umbră în zilele călduroase și un plus de intimitate. Dacă îți dorești o grădină tradițională, arbuștii sunt o soluție practică. Plantele suculente sunt de asemenea foarte populare și, în plus, mai ușor de îngrijit.

 

 

Cum vei lumina grădina?


Grădina ta e aproape gata! Un ultim element pe care ar trebui să îl iei în considerare este instalația de iluminat. Dacă spațiul și amplasamentul grădinii îți permit, lămpile solare sunt o soluție „verde” și atractivă. Ele se pot asorta cu pavajul sau cu alte elemente decorative, în timp ce scad cheltuielile pentru electricitate.

 

O grădină urbană este modalitatea perfectă de a aduce natura înapoi în oraș, chiar în spatele casei tale. Dacă ai la dispoziție un spațiu restrâns, poți recurge la mici trucuri pentru a amenaja grădina visurilor tale și a crea o oază de relaxare în care să evadezi din haosul cotidian. Ai nevoie doar de câteva plante, mobilier adaptat spațiului și de un strop de creativitate!

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Violeta africana - protejata oficial in toata lumea Violeta africana - protejata oficial in toata lumea
Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia Fascinatia plantelor carnivore: Sarracenia
Recomandari de Intretinere a Pavajului Recomandari de Intretinere a Pavajului
10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii 10 lucruri pe care nu le stiati despre lalea, regina incontestabila a primaverii
Cum sa-ti uzi plantele folosind telefonul mobil Cum sa-ti uzi plantele folosind telefonul mobil
Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat Importanta utilizarii tavilor alveolare si a substratului de semanat

Vezi mai multe articole