Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009 - 19 Februarie 2009

19 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Darian: Apartamentele s-ar putea ieftini cu pana la 50% in 2009
19 Februarie 2009
 
Valoarea apartamentelor vechi si noi a scazut in medie cu 20 – 30% in ultimul an
 
Indicele Colliers arata o scadere a preturilor de 1% in cazul locuintelor noi si 3% in cazul celor vechi
 
Numarul analistilor imobiliari care spun ca preturile apartamentelor vechi vor continua sa scada puternic si anul acesta creste pe zi ce trece. Scaderile nu sunt anuntate numai de expertii imobiliari ci si de evaluatori.
„Segmentul rezidential poate sa scada bine, are de unde. Prevad o scadere de 50% a apartamentelor, ceea ce mi se pare rezonabil si totodata ceva care se poate intampla. Nu e normal ca la un venit de 400 de euro sa platesti 2.000 de euro pe metru patrat”, a declarat, miercuri, Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian.  
 
Acesta explica si de ce preturile locuintelor noi vor urma un trend descendent: costurile de constructie au scazut, ca urmare a scaderilor inregistrate si la materialele de constructii. Pe langa acesta, au scazut si pretentiile cu forta de munca. Ilinca Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers Romania, ne-a declarat ca din ce in ce mai multi dezvoltatori au renegociat contractele de constructie, mai ales cei a caror proiecte sunt in faza incipienta de dezvoltare, iar altii au inghetat lucrarile, ceea ce va duce la intarzieri, in cele mai multe cazuri.
 
Preturile terenurilor ar putea „aluneca” cu 90% 
 
Acum cateva zile, Dan Ionascu, directorul departamentului de evaluare din cadrul Cushman&Wakefield, afirma ca preturile apartamentelor vechi s-au depreciat de la inceputul acestui an cu 15%, iar pana la sfarsitul lui 2009, alte 30 de procente vor mai fi scazute de preturile locuintelor.
 
„Daca scad costurile, scade si profitul dezvoltatorului, iar locuintele ajung pe piata la valori accesibile. Daca oamenii sunt dispusi sa dea 70.000 de euro pentru un apartament, nu vii cu preturi de 100 – 120.000 de euro”, a mai adaugat Adrian Crivii. Echilibrul dintre cerere si oferta va fi inregistrat doar in momentul in care vor avea loc din nou tranzactii.
 
Un alt motiv sunt si preturile mari la terenuri, care sunt „ultraspeculative”, in opinia lui Adrian Crivii, care prevede o scadere a acestora in 2009 de 80-90%. Totodata, acesta a mai precizat ca valoarea proprietatilor imobiliare a scazut in ultimul an cu 20 – 30%.
 
Cel mai recent indice realizat de Colliers arata ca preturile atat pentru apartamentele noi, cat si pentru apartamentele vechi au inregistrat o scadere mica, de doar 2% in luna ianuarie a acestui an, fata de decembrie 2008.
Asta inseamna ca valoarea medie pe metru patrat a fost de 1.506 euro, cu 34 de euro mai putin decat in ultima luna a anului trecut.
 
Indicele arata ca in cazul apartamenelor vechi, cele mai ieftine sunt tot cele din sectorul 6 al Capitalei, cu 1.111 euro pe metru patrat, iar cele mai scumpe sunt in sectorul 1, cu 1.990 de euro pe metru patrat.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009 ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009
REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ REHAU lupta cu abandonul scolar prin implicarea intr-un proiect educativ
Urbanism, urbanism, da Urbanism, urbanism, da"™ sa stim si noi!
Locuinta proprie, tot mai departe pentru romani Locuinta proprie, tot mai departe pentru romani
Taxe mai mici pentru casele \ Taxe mai mici pentru casele \"la negru\"
Apartamente noi la 1.100 de euro/mp Apartamente noi la 1.100 de euro/mp

Vezi mai multe articole