Decorarea ferestrelor - perdele simple, perdele duble, jaluzele sau draperii, vitraje si voalaje

29 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 …cu vedere la perdea !

Dupa ce ne-am asigurat ca avem geamuri satisfacator de mari si transparente, cu vedere cat mai spectaculoasa si izolate termic si fonic asa cum se cuvine - trebuie sa ne gandim si la cum le acoperim,
pentru a nu ispiti prea mult privirile curioase ale vecinilor. Vitralii, jaluzele, perdele, draperii: sunt unelte indispensabile confortului dar si piese importante pentru stilul decoratiunilor interioare.
 
Ferestrele sunt sufletul oricarei incaperi – lumina pe care o furnizeaza reliefeaza contururi, potenteaza culori, deschide spatii… Toate obiectele care mobileaza spatiul se pozitioneaza in mod normal in functie de sursa de lumina. E firesc sa fim cu bagare de seama ce anume alegem pentru a acoperi aceasta importanta bresa prin care casa comunica cu spatiul din afara. In functie de gradul dorit de izolare vizuala sau fonica, vom alege vitraje (brizbizuri), perdele simple, perdele duble sau draperii.

Vitrajele sunt raspunsul cel mai simplu si usor de manevrat la chestiunea acoperirii ferestrelor: perdelutele fixate direct pe rama geamului printr-o vergea de sustinere trecuta prin tiv sunt cel mai adesea intalnite la ferestrele bucatariilor sau incaperilor utilitare tocmai datorita calitatii de-a acoperi fara a incomoda. Pentru a varia aspectul, vitrajele pot fi agatate de verge prin inele, bride din panza, panglici innodate sau suspendate cu carlige decorative.

Trecand la o suprafata mai mare de acoperire, voalajele sunt perdele mai lungi care acopera in intregime ancadramentul ferestrei, fiind montate pe o vergea fixata in plafon, deasupra sau in fata ferestrei. Voalajul constituie o bariera delicata, translucida, intre interior si exterior, dedicata mai mult cernerii luminii decat blocarii ei - de aceea se foloseste de cele mai multe ori in combinatie cu draperiile din materiale grele.

Daca vine vorba de materiale, voalajele gata confectionate vin intr-o gama variata de textile - nailon simplu, nailon combinat cu in sau cu matase, poliester sau acrilic – si intr-o paleta si mai variata de culori si modele: uni, cu dungi, creponate, albe, ecru sau colorate. Nu exista bariera de stil si dimensiune la genul acesta de perdele… Tocmai de aceea, pentru a le instala cu mai multa usurinta, majoritatea lor sunt prevazute cu un galon pentru fixarea faldurilor si reglarea latimii. Dupa ce aceste operatiuni au fost facute, nu ramane decat sa fie puse la locul lor. Mic truc folositor: pentru ca faldurile sa arate exact asa cum vi le-ati inchipuit, trebuie sa masoare in latime cam de 3 ori lungimea galeriei.

Daca va simtiti inspirati si va doriti un decor mai dramatic in jurul ferestrei vizate, sunteti liberi sa va incercati mana in potrivirea in culoare si forma a unor draperii.
Culoare si fosnet greu, matasos sau catifelat, draperiile decoreaza si mascheaza discret tevile inestetice care inlesnesc confortul modern al caselor noastre. Instaland pantele (simple panouri de panza) sau desfasurand metri intregi de material de-a lungul galeriei, vom incadra cu textura, pliuri si creturi, o zona sterila din punct de vedere al decoratiunilor. Nedublata, draperia este decorativa prin esenta: ofera o perspectiva mai placuta asupra unui peisaj sau protejeaza datorita opacitatii tesaturii; dublata, adica garnisita pe dos cu un alt material, draperia se vede mai frumos din afara si este protejata de decolorare. Draperiile duble pot sa incadreze si usile despartitoare dintr-o casa - vor contribui in mod esential la incalzirea atmosferei, la propriu si la figurat. Dar pentru ca toate acestea sa se intample, trebuie sa va sfatuiti cu un specialist in decoratiuni: stofele de mobilier sunt extraordinar de diverse dar nu toate sunt facute sa fie material de draperii ( trebuie sa “cada” frumos, cu falduri).

Odata ce toata casa va fi capitonata din plafon pana la pardoseala cu stofe, matasuri si catifeluri, tot ce va lipseste este o mica orchestra de menestreli orientali, sa zica de dor, ca pe vremea otomanilor… Si o taxa de muzeu, pentru toti musafirii, desigur!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie Mobilierul desenat - o arta pe cale de disparitie
Amplasarea oglinzilor in interiorul locuintei Amplasarea oglinzilor in interiorul locuintei
Sticlarie tip Galle - goana dupa autentic Sticlarie tip Galle - goana dupa autentic
Decoratiuni interioare si arhitectura interioara Decoratiuni interioare si arhitectura interioara
Jaluzelele din lemn - potrivite pentru orice interior Jaluzelele din lemn - potrivite pentru orice interior
O mangaiere pentru ochi si talpi: covorul traditional romanesc O mangaiere pentru ochi si talpi: covorul traditional romanesc

Vezi mai multe articole