Perete din beton

Despre rezistenta si durabilitatea betonului intarit

11 iulie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa ce s-a intarit, betonul trebuie sa aiba doua caracteristici: sa aiba rezistenta si durabilitate. Sa le prezentam pe rand.

In ceea ce priveste rezistenta betonului, putem face urmatoarele doua mari categorii de clasificari: rezistenta mecanica si rezistenta la actiunile mediului.

Rezistenta mecanica a betonului este de doua feluri:

- Rezistenta la compresiune. Aceasta este considerata cea mai importanta proprietate a betonului intarit, cu ajutorul careia se defineste clasa betonului si, implicit, principala clasificare a acestuia. In general, rezistenta ofera o imagine de ansamblu asupra calitatii betonului. Rezistenta betonului constituie un element vital in proiectarea elementelor de structura, ea fiind clar specificata de catre proiectanti prin clasa betonului.
- Rezistenta la intindere. Aceasta se determina in mod curent prin metoda incovoierii, si prezinta interes deosebit in cazul betoanelor utilizate pentru platforme si drumuri.

Rezistenta la actiunea mediului este de doua feluri:

- Rezistenta la coroziune. Aceasta se caracterizeaza prin capacitatea betonului de a rezista intr-un mediu agresiv si se poate cuantifica prin pierderea de greutate si rezistenta a probelor. Rezistenta la coroziune depinde de natura cimentului folosit si de gradul de impermeabilitate a betonului.
- Rezistenta la foc. Chiar daca este supus unor temperaturi ridicate, betonul nu degaja gaze toxice sau fum. In comparatie cu lemnul, otelul sau alte materiale de constructii, betonul constituie o excelenta bariera impotriva focului, fara a fi nevoie de protectie suplimentara. Betonul poate rezista la temperaturi de pana la 300°C

Durabilitatea betonului este caracteristica acestuia de a-si pastra in timp proprietatile, fara sa se intervina asupra lui cu masuri speciale de intretinere.

Rezistenta si durabilitatea sunt influentate de:

- tipul de ciment - acesta influenteaza proprietatile betonului;
- raportul apa/ciment - prea multa apa conduce la obtinerea unui beton cu mai multe defecte de structura, de rezistenta mai scazuta si, implicit, mai putin durabil;
- aditivi - este necesara utilizarea aditivilor specifici pentru cresterea rezistentei si durabilitatii;
- compactare - o compactare corecta conduce la cresterea densitatii betonului si, implicit, la cresterea rezistentei si a durabilitatii;
- tratarea betonului - aceasta reprezinta cheia succesului unui beton durabil consta in tratarea corespunzatoare a acestuia.

Care este diferenta intre betonul proaspat si cel intarit? Betonul proaspat este betonul complet amestecat si aflat inca intr-un stadiu care ii permite compactarea prin metoda aleasa, in timp ce  betonul intarit este betonul in stare solida si care a obtinut o rezistenta semnificativa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 avantaje ale microcimentului in amenajari interioare 5 avantaje ale microcimentului in amenajari interioare
BCA-ul, materialul preferat al constructorilor BCA-ul, materialul preferat al constructorilor
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte Alege tencuieli mecanizate, pe baza de ipsos: pentru finisarea suprafetelor mari in termene de executie scurte
Norocul vine la Moment Norocul vine la Moment
Montarea corecta a unui gard din lemn-compozit (WPC) Montarea corecta a unui gard din lemn-compozit (WPC)

Vezi mai multe articole