on

Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel

16 noiembrie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructia simplelor cladiri cu un singur nivel, a depozitelor si halelor industriale sau constructii portante in case cu mai multe niveluri pot fi realizate in mai multe feluri, insa principala modalitate constructiva care se regaseste in toate aceste tipuri de cladiri este cea metalica. In ultima perioada, solutiile constructive metalice sunt in plina expansiune si proiectantii utilizeaza solutii avansate de structuri metalice, ce duc la optimizarea costurilor, obtinerea unor rezultate superioare gratie noilor tehnologii.

Executia constructiilor metalice la fata locului, utilizand profile metalice clasice (I, H), cu toate accesoriile necesare – contravantuiri, suporti, diferite chesoane si tipuri de imbinare realizate prin sudare la fata locului - pot insemna o valoare ridicata cu manopera. Grinzile laminate grele implica costuri ridicate cu producerea, transportul, manipularea, debitarea, prelucrarea si asamblarea efectiva in santier.

Din toate aceste aspecte a rezultat intrebarea: cum pot sa am pierderi tehnologice cat mai mici la construirea unei hale metalice?

Raspunsul inginerilor nu a ezitat sa apara si s-a materializat in dezvoltarea unor profile metalice realizate astfel incat sa asigure reducerea greutatii si obtinerea unor coeficienti de rezistenta egali sau mai mari comparabile cu profilele metalice laminate.

Una dintre solutiile moderne dezvoltate in aceasta directie este reprezentata de profilele usoare de tip SIN.

Profilele SIN sunt realizate ca un profil I, realizat prin sudarea continua a unui profil din tabla ondulata ca o sinusoida de doua talpi de o parte si de cealalta a acesteia, rezultand un profil usor, net superior unui profil laminat. Intregul proces de productie este automatizat si realizat la o calitate superioara datorita liniilor robotizate.

Datorita inimii profilata sinusoidal  se realizeaza o rigiditate superioara, astfel incat la depasirea limitei de plasticitate a ei sa nu apara pierderea stabilitatii locale. Avantajul obtinerii formei profilului asemenea sinusoidolui reprezinta, pe langa beneficiul tehnologic, un element elegant ce poate fi inglobat cu succes in arhitectura.

Introducerea tehnologiei de constructie a profilelor cu inima sinusoidala a redus considerabil fenomenul de flambare intalnit la profilele din table groase sudate. Profilele SIN pot avea aplicatii diverse, se pot folosi ca elemente de: grinzi, stalpi de sustinere sau ca si componente supuse la forte normale (coloane sau cadre) fara limitari structurale. Aria optima de aplicare este in constructiile metalice unde se preteaza profile cu inaltimi mai mari de 300 mm. Profilele SIN ofera cel mai potrivit sistem pentru structuri cu deschideri mari.

De ce sa alegi profilele SIN in locul celor laminate?

King Steel detine o linie de productie automata a profilelor SIN, dotata cu o statie de preasamblare si roboti de sudura cu cititoare laser.

Procesul tehnologic incepe de la realizarea miezului profilelor, din tabla, cu grosime de 1.5 mm, 2 mm, 2.5 mm sau 3 mm. Miezul sau inima profilului este ondulata in forma sinusoidala inainte ca aceasta sa fie introdusa in statia de preasamblare. Dupa formarea inimii sinusoidale are loc debitarea la lungimea necesara cu ghilotina inglobata in linia de productie. Atat inima sinusoidala cat si cele doua talpi ale profilului final sunt introduse automat in dispozitivul de preasamblare, unde este fixat hidraulic in pozitia de sudare. Robotii citesc cu un fascicol laser traseul de sudare, apoi aplica un cordon de sudura continuu, la viteza de 1 m/min. Viteza si coordonatele de sudura se adapteaza automat in functie de grosimea materialelor care se pun in opera. La final, se adauga placile si celelalte elemente prevazute in componenta ansamblelor cu profile SIN, asa cum a fost proiectat si cum este necesar pentru o asamblare usoara, rapida si exacta pe santier, apoi se aplica sistemul de protectie impotriva coroziunii.

4 avantaje majore ale profilelor SIN

  • Sunt usoare (au o greutate cu pana la 40% mai mica)
  • Pentru hale cu deschidere libera (fara stalpi intermediari)
  • Proces 100% robotizat al productiei
  • Pierderi tehnologice 0

Pentru clientii care doresc productia profilelor SIN cu sectiune variabila, robotii sunt prevazuti cu o functie aditionala pentru a opera cu precizie, schimband pistolul de sudura cu cel de debitare cu plasma. Cursul liniei definite este masurat cu un dispozitiv laser, iar grinda SIN care initial are o sectiune constanta, este debitata cu ajutorul pistolului cu plasma. In acelasi timp, cele doua talpi aditionale necesare sunt pregatite pe sina alimentatorului, iar in statia de asamblare cele doua sectiuni de grinzi separate sunt asezate la o distanta suficienta, astfel incat intre ele sa fie introduse talpile aditionale.

Dupa aceste etape, ambele parti sunt prinse una de cealalta si fixate, iar ambii roboti executa masuratoarea cu laser a coordonatelor de sudura astfel incat sa nu se suprapuna. Se trece la executarea cordoanelor de sudura pe zonele de transfer conform masuratorilor efectuate. Piesele finite se transporta longitudinal catre statia de livrare.

In profilele SIN, ocazional pot fi cerute orificii prin care sa treaca cabluri, tubulatura, tevi. Aceste zone de strapungere sunt create in statia de asamblare cu exceptia celor doua puncte de conectare mici care pot fi usor eliminate cu un polizor unghiular, in santier.

Proiectantii, montatorii si clientii care aleg tehnologia SIN vor beneficia de avantajele tehnice si economice oferite de tehnologia moderna. Putem spune ca profilele SIN asigura o rezistenta ridicata, permitand executia deschiderilor mari (pana la 45-50 m). In cazul montatorilor se obtine reducerea cheltuielilor in timpul montajului in santier, eliminarea necesitatii sudarii elementelor in favoarea imbinarilor demontabile cu suruburi, cresterea vitezei de construire datorita simplitatii asamblarii si usurinta livrarii si instalarii produselor la destinatie.

Prin automatizarea tuturor proceselor si utilizarea tehnologiei de ultima ora pentru sudura, Zeman Austria prin King Steel Romania a revolutionat constructiile metalice, implementand sistemul robotizat SIN. Astfel, sunt produse structuri metalice din table sudate si profile SIN – tehnologie unica in Romania.

Profilele I si H cu inima sinusoidala din table sudate marca King Steel Romania pot fi utilizate intr-un numar mare de situatii, ca de exemplu: grinzi, coloane, structuri cadru, traverse pentru macarale, estacade, cladiri industriale, parcari cu etaje, pasaje pietonale, structuri de poduri, structuri de acoperis, centre comerciale, facilitati sportive, etc. Cooperarea cu importantele organizatii de proiectare permite proiectarea si constructia cladirilor si structurilor de orice greutate intr-un timp foarte scurt, cu calitate inalta si pret adecvat.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuieli recomandate pentru fatate cu durabilitate Tencuieli recomandate pentru fatate cu durabilitate
Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim? Sticla in constructiile durabile – ce trebuie sa stim?
In cat timp se usuca spuma poliuretanica? In cat timp se usuca spuma poliuretanica?
Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv? Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?
Fatada ventilata cu placi HPL Fatada ventilata cu placi HPL
Potentialul lemnului - termoizolare Potentialul lemnului - termoizolare

Vezi mai multe articole