Despre balcon si decorarea terasei

26 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cinci saptamani in balcon...

Niciodata spatiul fizic al unei cladiri nu se va identifica cu spatiul ei vital, iar aceasta prelungire a spatiului real dincolo de limitarile lui constructive se face prin intermediul spatiilor de tranzitie, reprezentate de balcoane, logii si terase.
Ca-n fiecare an la inceput de vara imi fac planuri de calatorie. Vara aceasta voi zbura din nou
deasupra Africii. Cei care cunosc cat de cat continentul negru imi inteleg chemarea. Imi amintesc acea teribila dimineata cand albastrul Mediteranei s-a proptit in spintecatura sidefie si majestuoasa a Gibraltarului. De cu seara ma desfatasem in Alhambra si mahmur, dupa deliciile sarazine, ma lasam, in aerul acelei dimineti sarate, imbatat din nou de tainicul amor numit Africa. Ma numesc Samuel Fergusson, sunt doctor si-n fiecare an calatoresc cate cinci saptamani in… balcon. Nu e nici o greseala de tipar: balcon am spus. Greseala e de la banii de vacanta pe care nu-i am. La anul, cand situatia se va ameliora, ma va chema Popescu si-mi voi duce copilul la Mamaia si soacra la Govora…
Mereu comunul si, totodata, mereu surprinzatorul nostru balcon e descendentul proletar al taranestii strabune prispe, din arhitectura romaneasca traditionala. Si prispa era un spatiu de tranzitie, desi taranul nu constientiza neaparat definitia, dar ii exploata din plin utilitatea.
 
Relatia interior – exterior
 
Romanul a gasit acest mestesug fericit ca de pe prispa sa-si poata supraveghea gospodaria, fara a fi nici inchis in casa, nici afara; prispa ii este atat loc de sfat, cat si de infatisare in fata strazii circulate, ea avand atat un rol functional, cat si unul estetic. Aceasta oferea posibilitatea amenajarii locului de luat masa, odihnei, primirii de oaspeti si zonei de discutii. Calitatile acestui spatiu permiteau, asadar, folosirea lui pentru o serie de activitati sezoniere caracteristice modului de viata rural.
Daca spatiul de tranzit din arhitectura romaneasca are un statut special, mai ales la nivelul structurii, atunci ar trebui facuta distinctia intre el si spatiile deschise in general: terase acoperite, partite, galerii deschise, logii. Terasele acoperite sunt spatii de circulatie pe traseele importante ale casei. Logiile si balcoanele sunt rezolvari locale ale relatiei interior- exterior.
 
Privilegiu si armonie
 
Terasa reprezinta un privilegiu, mai ales pentru cei care locuiesc in centrele urbane inconjurate de asfalt. Acest spatiu exterior permite contactul cu natura in intimitatea locuintei. Felul cum vom mobila terasa depinde de dimensiunile acesteia, precum si de activitatile ce se vor desfasura aici. Este de dorit ca mobilierul de pe terasa sa fie ales in functie de stilul mobilierului din casa, mai ales daca terasa se doreste o extindere a locului de luat masa sau a living-ului in afara casei.
 
Decorarea terasei
 
Desi terasele reprezinta o prelungire materiala si simbolica a spatiului interior, nu toate pot fi inconjurate si de un spatiu verde. Acest fapt este important in decorarea terasei, caci pe langa mobilierul de terasa, vor exista si plante care ss compenseze putin lipsa spatiului plantat. Daca din diverse motive functionale sau estetice, terasa se va deschide spre strada, atunci se vor cauta diverse detalii care sa asigure intimitatea acestui spatiu. |n cazul locuirii colective (la bloc), pentru a nu se amputa definitiv aceasta relatie a casei cu exteriorul, pentru a oferi camerelor iesirea directa intr-un spatiu exterior, au aparut balconul si logia. |nsa functia de reprezentare a fostei prispe traditionale dispare complet in acest caz.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Incalzitoare cu infrarosu pentru terase si zone exterioare Incalzitoare cu infrarosu pentru terase si zone exterioare
Ghid pentru Montarea Balustradei din Lemn Compozit (WPC). Sfaturi utile de la BENCOMP. Ghid pentru Montarea Balustradei din Lemn Compozit (WPC). Sfaturi utile de la BENCOMP.
Pregatirea balconului sau a terasei pentru vara Pregatirea balconului sau a terasei pentru vara
Amenajarea balconului Amenajarea balconului
Transforma-ti balconul in terasa de vara Transforma-ti balconul in terasa de vara
Reamenajarea balconului (II) Reamenajarea balconului (II)

Vezi mai multe articole