Doar 60% din localitatile din Romania sunt alimentate cu gaze naturale

26 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cel mai redus grad de acoperire cu retele de distributie il au judetele din sudul, sud-estul si nord-estul tarii
 
Pentru extinderea retelei de distributie a gazelor naturale au fost investite, in ultimii sase ani, 646 milioane de euro. Numarul operatorilor de distributie a evoluat de la 2 la 33 de companii, iar piata lasa loc de crestere, din moment ce aproximativ 40% din localitatile romanesti nu beneficiaza inca de alimentarea cu gaze.
 
Din cele aproximativ 3.140 de localitati (municipii, orase, comune) inregistrate in Romania, doar 1.822 aveau, la finele anului 2006, sisteme de distributie a gazelor naturale puse in functiune. Circa o treime dintre acestea, respectiv 665 de localitati - ceea ce inseamna o lungime suplimentara a retelei de 4.400 de kilometri - au fost conectate la reteaua de distributie in perioada 2000-2006, in urma unor investitii totale de 646 milioane de euro, reiese din datele furnizate pentru Adevarul de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
 
Si totusi, dezvoltarea retelei de distributie s-a facut neuniform la nivelul tarii. In judete precum Botosani, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Ialomita, Teleorman, Calarasi, Giurgiu, numarul localitatilor alimentate in prezent cu gaze naturale nu depaseste cifra 10. In Teleorman, de exemplu, retea de distributie exista doar in patru localitati si acestea alimentate dupa anul 2000. Potrivit ANRGN, reteaua va fi insa extinsa in alte sase localitati, dar lucrarile nu au demarat inca. Cel mai mare grad de acoperire cu retea de distributie a gazelor il are zona centrala a tarii. In Mures, de exemplu, exista 296 de localitati alimentate cu gaze, din care 40 au fost conectate la retea dupa anul 2000. Pentru alte 8 localitati au fost deja demarate lucrarile de construire a retelei. Potrivit datelor primite de la ANRGN, problema alimentarii cu gaze pare a se rezolva pentru toata lumea, desi nu se stie cand. La sfarsitul anului trecut, 550 de localitati aveau debit aprobat prin hotarare de guvern, dar nu demarasera lucrarile de executie, 461 de localitati aveau proiecte de executie, iar in alte 307 localitati lucrarile de construire a retelei de distributie se aflau deja in diverse stadii fata de proiectele de executie. Judetul cu cele mai multe localitati (35) in care au fost deja demarate lucrarile de constructie a retelei este Bacau. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud sunt principalii distribuitori de gaze naturale, operand cumulat 13.830 km de retea si avand circa 95% din piata. Extinderile de retea realizate dupa anul 2000, cand existau doar cei doi mari operatori, apartin in cea mai mare parte celor 31 de distribuitori intrati de atunci pe piata.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Titlurile de proprietate imobiliara se pot obtine in numai zece zile Titlurile de proprietate imobiliara se pot obtine in numai zece zile
Piata imobiliara Piata imobiliara
10% pe tranzactiile imobiliare 10% pe tranzactiile imobiliare
Gaze naturale mai scumpe pentru populatie Gaze naturale mai scumpe pentru populatie
Pregateste masa de Paste cu plante aromatice proaspete! Pregateste masa de Paste cu plante aromatice proaspete!
Criza taie cu 30% preturile caselor de vacanta - 12 Mai 2009 Criza taie cu 30% preturile caselor de vacanta - 12 Mai 2009

Vezi mai multe articole