Mucegai pe perete

Efectele mucegaiului asupra sanatatii

02 februarie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mucegaiul reprezinta o mare amenintare atat pentru integritatea casei, afectand peretii, tencuiala, zugraveala si mobila, dar indeosebi pentru sanatatea celor care locuiesc in aceasta.

De aceea, daca locuiesti intr-o cladire afectata de mucegai, este bine sa stii ca aerul pe care-l respiri este contaminat, iar in timp, iti va afecta sanatatea, in anumite situatii, chiar iremediabil.

Iata care sunt sistemele si organele care pot suferi afectiuni si disfunctii ca urmare a expunerii indelungate la mucegai:

1. Sistemul respirator este, de obicei, primul afectat. Expunerea la mucegai si la umezeala creste incidenta astmului si a problemelor respiratorii atat la copiii cu varste de 4 - 6 ani, cat si la adultii cu varste de 54 - 67 ani. De exemplu, studiile efectuate in SUA ce au vizat copiii cu varsta de pana la sapte ani au aratat ca expunerile de durata la mucegai si ciuperci au fost asociate cu o prezenta mai ridicata a respiratiei dificile, a tusei si a bolilor aparatului respirator. Tot la nivelul sistemului respirator, mucegaiul poate cauza sinuzita, hipersensibilitate la pneumonie si aspergiloza bronhopulmonara.

2. Sistemul imunitar este si el afectat de fungi si spori, acestia slabind imunitatea organismului si facandu-l mult mai vulnerabil la bacterii si virusi.

3. Sistemul nervos. Expunerea indelungata la mucegai cauzeaza disfunctii neurologice si deficiente cognitive. Pacientii al caror sistem nervos a fost afectat de mucegaiul din interiorul locuintelor au manifestat simptome precum amorteli, furnicaturi si tremuraturi, iar testele neuropsihiatrice pe care le-au efectuat au avut rezultate slabe in ceea ce priveste echilibrul, atentia, concentrarea, memoria, reflexul de clipire, perceptia culorilor, timpii de reactie si puterea de strangere cu mana stanga sau miscarea ritmica a degetelor.

4. Disfunctii renale si reactii cutanate. Fungii si sporii pot cauza disfunctii la nivelul rinichilor. Este dovedit ca alimentele contaminate cu ochratoxina sunt nefrotoxice. Aceste disfunctii se manifesta prin sete crescuta, tendinta de a urina des, precum si prin eruptii pe piele.

In concluzie, mucegaiul din interiorul locuintei se poate raspandi pe calea aerului, provocand multe efecte nocive asupra sanatatii. De aceea este foarte importand sa previi aparitia mucegaiului sau, daca acesta s-a instalat in casa ta, sa-l combati cat mai repede cu un dezumidificator.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit Tine apa la distanta cu silicoanele sanitare Ceresit
Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente? Dezumidificatoarele - ineficiente sau suficiente?
"Plansul" termopanelor "Plansul" termopanelor
Cum scapi de mucegaiul de pe pereti Cum scapi de mucegaiul de pe pereti
Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II)
Dezumidificatoarele electrice Dezumidificatoarele electrice

Vezi mai multe articole