on

Pasarile nu platesc chirie. De ce sa folosesti plase anti-pasari

30 iunie, 2025

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Păsările – le iubim în poezie, ne plac în documentarele de pe National Geographic, ne încântă primăvara cu trilurile lor și, uneori, chiar le hrănim din palmă în parc. Dar între noi fie vorba... lucrurile se complică puțin când îți invadează balconul, acoperișul, grinda sau terasa.

Nu mai vorbim despre clădirile de patrimoniu care devin, fără voia lor, cuiburi de porumbei sau galerii de artă modernă în stil guano abstract. Totuși, poți scăpa de astfel de scenarii instalând plase anti-păsări:  probabil una dintre cele mai eficiente și simple metode de a ține păsările la distanță, fără, însă, a le face vreun rău.

Plasă anti-păsări montată discret pe un balcon urban pentru protecția fațadei

 

Plase anti-păsări – ce sunt și cum funcționează?

Soluțiile de plasele anti-păsări sunt sisteme fizice de protecție, realizate din materiale rezistente, de obicei polietilenă, nailon sau polipropilenă, care se montează în diverse zone expuse, pentru a împiedica accesul păsărilor în acele spații. Acestea pot fi transparente sau colorate, cu ochiuri de diverse dimensiuni, în funcție de tipul de pasăre vizat (porumbel, vrabie, pescăruș etc.) și de scopul estetic.

Acum, dacă te întrebi cum funcționează, răspunsul e simplu: exact ca o plasă de țânțari, dar... cu un alt public țintă. Păsările nu mai pot pătrunde sau construi cuiburi în zonele protejate, iar spațiul tău își păstrează funcționalitatea și curățenia. Și bonus: nu mai ești nevoit să faci curat cu mopul în fiecare dimineață sau să-ți salvezi plantele din ghiveci atacate de aripi curioase.

 

De ce să instalezi plase anti-păsări?

Motivul principal? Pentru că, oricât de drăgălaș ar fi un porumbel pe trotuar, nu e la fel de simpatic când îți ocupă aerul condiționat pe post de cuib și lasă „amintiri” pe pervazul bucătăriei. Dar hai să vorbim mai detaliat:

  • protejează fațadele clădirilor: în timp, excrementele păsărilor sunt corozive și pot deteriora suprafețele, mai ales cele din piatră sau metal;
  • previn infestațiile: cuiburile pot aduce insecte, acarieni, sau pot atrage rozătoare și, în unele cazuri, însăși păsările sunt purtătoare de bacterii diseminate prin intermediul excrementelor;
  • mențin curățenia și igiena: nu-i tocmai plăcut să ieși pe balcon și să calci într-o „surpriză” lăsată de o vrabie matinală;
  • sunt o soluție non-invazivă: nu rănesc păsările, ci doar le descurajează să se instaleze în zonele protejate;
  • elimini daunele provocate de păsări;
  • reduci costurile de întreținere;
  • asiguri un mediu curat și bine întreținut al locului de muncă, spre exemplu, în cazul în care este vorba despre o hală industrială;
  • elimini riscul de boli (spre exemplu, păsările pot fi purtătoare de Salmonella, o bacterie cu potențial extrem de invaziv).

De asemenea, se pot integra discret în peisaj, deoarece opțiunile moderne sunt aproape invizibile și nu afectează aspectul estetic.

 

Unde se montează plasele anti-păsări?

Răspuns scurt? Oriunde îți fac probleme păsările. Dar dacă vrei și varianta lungă, iat-o:

  • pe balcoane sau logii deschise (locurile preferate ale porumbeilor urbani);
  • în hale industriale, magazii sau depozite, unde păsările pot pătrunde și lăsa urme... nedorite;
  • pe clădiri istorice (unde protecția fațadei este importantă și intervențiile în acest sens trebuie) să fie discrete;
  • pe acoperișuri, streșini, turnuri de biserică, terase înalte, oriunde se formează colțuri atractive pentru cuibărit.

De asemenea, pot fi amplasate grădini sau deasupra culturilor agricole, pentru a proteja fructele și legumele de atacurile aeriene.

 

Sunt durabile plasele anti-păsări? Ce tipuri există?

Da, sunt surprinzător de durabile. Dacă ai imaginea unei plase subțiri care se rupe la prima rafală de vânt, să știi că tehnologia a evoluat. Plasele moderne sunt:

  • rezistente la UV și intemperii – nu se degradează în soare sau ploaie;
  • ușor de montat și demontat – se prind cu clipsuri, cabluri sau ancore, în funcție de loc;
  • disponibile în diferite culori și dimensiuni de ochiuri – poți alege în funcție de speciile de păsări și de locul montării.

Alegerea plasei potrivite ține de mai mulți factori: dimensiunea zonei, tipul de pasăre vizat, expunerea la intemperii, nevoile estetice. De aceea, consultarea cu un specialist poate face diferența între un „DIY haotic” și o soluție profesionistă care chiar ține păsările la distanță.

 

Sunt plasele anti-păsări prietenoase cu... păsările?

Este o întrebare foarte bună, mai ales pentru cei care iubesc natura și nu vor să afecteze fauna urbană. Din fericire, plasele sunt o soluție pasivă și non-letală. Nu prind, nu rănesc și nu pun în pericol păsările. Le împiedică doar accesul în zonele în care n-ar trebui să fie.

Dacă sunt montate corect, păsările pur și simplu evită zona. Fără stres, fără panică, fără bătăi dramatice de aripi. În plus, multe orașe europene folosesc plase anti-păsări tocmai ca alternativă ecologică la metode mai invazive.

 

Ce trebuie să știi înainte de montaj

Dacă ești tentat să montezi o astfel de plasă, e bine să te gândești la câteva lucruri în prealabil:

  • evaluează corect spațiul – nu toate plasele sunt „one size fits all”;
  • alege o plasă de calitate – cea mai ieftină variantă s-ar putea să nu reziste peste iarnă;
  • asigură-te că montajul este solid – o plasă prinsă „din două șoricele” nu va rezista unei colonii de porumbei cu personalitate.

De asemenea, pentru clădiri istorice, de exemplu, trebuie să existe autorizație pentru instalarea unui astfel de sistem. Plasele anti-păsări devin o necesitate reală în multe spații – de la locuințe și grădini, până la clădiri istorice sau hale industriale. Sunt discrete, eficiente și, cel mai important, respectă echilibrul natural.

Dacă ai ajuns la capătul răbdării după ce ai șters pentru a patra oară într-o săptămână pervazul balconului, poate e momentul să te gândești serios la această soluție.Păsările sunt drăguțe... dar locul lor e în copaci, nu pe unitatea ta de aer condiționat sau într-o hală industrială.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica? Tencuiala decorativa acrilica, silicatica sau siliconica?
Trotuarul din jurul casei – Protectie, Estetica si Functionalitate Trotuarul din jurul casei – Protectie, Estetica si Functionalitate
Ce sunt ancadramentele si cum le poti alege pe cele potrivite? Ce sunt ancadramentele si cum le poti alege pe cele potrivite?
Arderea scandurilor: sfaturi de realizare a acestei operatiuni de protejare a lemnului Arderea scandurilor: sfaturi de realizare a acestei operatiuni de protejare a lemnului
Repere estetice pentru exteriorul casei Repere estetice pentru exteriorul casei
Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri Fatada, decisiva pentru aspectul unei cladiri

Vezi mai multe articole