Evitati problemele

11 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ma numesc M.E. si locuiesc in Sinaia, la etajul unui imobil compus din parter, etaj si pod. Spatiile existente la parter sunt proprietate particulara unde sunt desfasurate diverse activitati comerciale. La etaj, spatiul este proprietate particulara – locuinta – detinut de mine 82% si un vecin 18%, noi fiind singurii care avem acces la etaj. Accesul la podul imobilului se face prin spatiul detinut de mine.
In actele de vanzare-cumparare prin care am devenit proprietari se face mentiunea, pe langa datele stricte cu suprafetele ce revin fiecaruia, "impreuna cu o cota indiviza nespecificata din partile si dependintele de folosinta comuna ale constructiei". Vreau sa investesc in mansardarea podului. Prin certificatul de urbanism, emis de catre consiliul local, mi se cere si acordul vecinilor. La o discutie purtata cu vecinii am obtinut acest acord verbal, dar cand a trebuit sa iau acordul scris, prin notariat, unul dintre vecini, de la parter, nu a mai vrut sa semneze. Am purtat nenumarate discutii cu dansul (timp de sase luni...), fara sa-l pot clinti de pe pozitie: zice ca, din partea lui, pot sa construiesc, dar nu-mi da acordul scris.
Prin lucrarea de mansardare spatiile de la parter nu sunt afectate in nici un fel. Ce ma sfatuiti sa fac pentru a obtine acordul acestui vecin?
NUMAI IN INSTANTA
A devenit deja foarte des intalnita situatia in care, desi autoritatile spun ca un anumit imobil poate fi mansardat fara nici un fel de problema si fara a fi afectata structura imobilului (iar majoritatea vecinilor este de acord), exista vecini care, fara un motiv bine intemeiat si fara a putea justifica refuzul, nu dau acordul necesar modificarii respective.
Problema sta in felul urmator: daca ceilalti vecini sunt coproprietari pe spatiul de la mansarda, acestia trebuie despagubiti financiar pentru spatiul mansardabil, adica, inainte de a mansarda podul, beneficiarul va trebui sa incheie cu vecinii coproprietari contract de vanzare-cumparare (autentificat de notar) a cotelor de proprietate pe care acestia le detin cu privire la spatiul in discutie. In cazul in care vecinii nu sunt afectati de viitoarea constructie si nu mai au alte pretentii de la cititorul nostru, acestia comit un adevarat abuz neacordandu-i dreptul de a construi.
Din pacate, nu-l puteti obliga pe vecin sa va dea acordul. In cazul in care acesta se incapataneaza si persista in acest refuz, il puteti actiona in instanta pentru a fi obligat sa va dea acest acord, urmand ca, in cazul in care veti avea castig de cauza, sa va recuperati de la vecinul "incapatanat" cheltuielile de judecata suportate cu litigiul.
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul Miele continua cresterea: +1,5% cifra de afaceri in anul cu cea mai mare lansare din istorie Grupul Miele continua cresterea: +1,5% cifra de afaceri in anul cu cea mai mare lansare din istorie
Boc sustine ca autoritatile romane se preocupa sa ofere siguranta romanilor din Italia - 21 Februarie 2009 Boc sustine ca autoritatile romane se preocupa sa ofere siguranta romanilor din Italia - 21 Februarie 2009
Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania Produsele chinezesti pun presiune pe pretul placilor ceramice din Romania
Limita de venit pentru locuinte sociale Limita de venit pentru locuinte sociale
Se deschide ROMTHERM – evenimentul diversitatii si calitatii in domeniul instalatiilor Se deschide ROMTHERM – evenimentul diversitatii si calitatii in domeniul instalatiilor
Cum va mariti bugetul iarna Cum va mariti bugetul iarna

Vezi mai multe articole