ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009

17 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori
17 Martie 2009 
 
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutia care stabileste preturile la populatie pentru gazele naturale si energia electrica, estimeaza pentru al doilea trimestru al anului acesta un pret al gazelor de import de 370 de dolari pe mia de metri cubi, in scadere cu 23% comparativ cu pretul estimat pentru primul trimestru.
Totodata, ANRE se asteapta la diminuarea ponderii importurilor in consumul de reglementat de la 25%, valoare aferenta primului trimestru al anului, la 20% pentru al doilea trimestru al anului. Aceasta scadere a pretului importului, concomitent cu reducerea ponderii cantitatilor importate ar trebui sa conduca si la reducerea pretului platit de populatie la facturile la gaze din al doilea trimestru al anului.
 
Astfel, potrivit calculelor ANRE, costul mediu al gazelor la intrarea in sistemul de distributie, fara accize si TVA, ar urma sa fie de 68,55 lei/MWh in al doilea trimestru al anului, cu circa 13% mai mic fata de costul din primul trimestru. Aceste costuri nu iau insa in calcul tarifele de distributie a gazelor sau pierderile inregistrate de companiile de distributie si furnizare a gazelor naturale de anul trecut pe care Autoritatea trebuie sa le recunoasca in viitoarele tarife.
Cele mai recente declaratii venite din partea companiilor de profil indica necesitatea cresterii pretului la gazele naturale platite de populatie din al doilea trimestru, masura necesara pentru a fi astfel acoperite pierderile rezultate din neacoperirea costurilor de achizitie al gazului de anul trecut. In 2008, ANRE nu a realizat majorarea pretului la gaze in ultima jumatate a anului in ciuda insistentelor companiilor de profil, desi chiar si estimarile Autoritatii sustineau aplicarea unei astfel de masuri.
Amanarea majorarilor de pret a fost luata pentru ca ANRE estima scaderea preturilor de import pentru anul acesta, ceea ce ar fi urmat sa aduca compensarea pierderilor ceruta de companii prin mentinerea nivelului la gaze.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza
In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent In anii '90 mobila se vindea ca pasta de dinti, acum clientul este mai exigent
Henkel Romania a ales antreprenorul general si anunta inceperea lucrarilor la cea de a treia fabrica de adezivi Henkel Romania a ales antreprenorul general si anunta inceperea lucrarilor la cea de a treia fabrica de adezivi
Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara! Teapa imobiliara: ieri in Timisoara, azi in toata tara!
Brico Depot Romania, alaturi de WWF pentru reducerea riscurilor de taieri ilegale de paduri Brico Depot Romania, alaturi de WWF pentru reducerea riscurilor de taieri ilegale de paduri
Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa Intretinerea ne face cei mai tristi din Europa

Vezi mai multe articole