Extinderea a trecut Praktiker pe profit

22 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Praktiker Romania, compania care opereaza reteaua de magazine de bricolaj Praktiker, a realizat anul trecut profit pentru prima data de la infiintare, in conditiile in care si-a accentuat ritmul de expansiune.
Compania a realizat un profit net de aproape 4,3 milioane de euro (15,5 milioane de lei) la o cifra de afaceri de aproape 105 milioane de euro (380 de milioane de lei). Pentru comparatie, in anul 2004 Praktiker inregistrase pierderi de 0,8 mil. euro si afaceri de aproape 62 mil. euro in urma cu un an.
Directorul general al companiei, Guenter Vosskaemper, a anuntat la inceputul acestui an ridicarea obiectivului de expansiune de la 15 la 20 de magazine.
Dupa primul magazin in toamna anului 2002, Praktiker a deschis in fiecare an cate trei unitati. Exceptia a fost reprezentata de anul 2005 cand germanii au deschis patru magazine, acelasi numar fiind programat si pentru acest an.
Trecerea pe profit a Praktiker Romania s-a petrecut dupa ce principalul concurent al germanilor, grupul francez Bresson, inregistrase inca din 2004 profit din operarea magazinelor Bricostore. Spre deosebire de Bricostore, Praktiker deschide magazinele in spatii inchiriate si nu locatii aflate in proprietatea sa, ceea ce a conferit mai mult dinamism.
Astfel, desi ambele retele au deschis primul magazin in anul 2002, la sfarsitul anului trecut Praktiker ajunsese la 11 magazine, in timp ce Bricostore detinea cinci magazine.
Investitia medie pentru un magazin Praktiker este situata la aproximativ 7 milioane de euro, in timp ce pentru un magazin Bricostore poate depasi 10 milioane de euro.
Praktiker nu este singurul retailer international care a trecut pe profit anul trecut dupa mai multi ani de pierderi. Acelasi lucru s-a petrecut cu Carrefour, care a anuntat un profit de 5 milioane de euro. Daca profiturile celor doi retaileri pentru anul trecut sunt apropiate, cifra de afaceri a Carrefour Romania este de peste patru ori mai mare decat a Praktiker, depasind 430 de milioane de euro.
Pe profit se afla de mai multi ani operatorii de magazine cash & carry Metro si Selgros, dar si retelele de supermarket Billa, Mega Image, Artima sau cele de magazine discounter XXL Mega Discount, Profi sau Intermarche.
Praktiker a fost controlat de grupul german Metro, care si-a vandut insa in acest an participatia pentru aproape jumatate de miliard de euro.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa Sondaj ImportDirect.ro: ce produse de curatenie folosesc romanii acasa
Preturile locuintelor din Bucuresti se apropie de plafonul maxim practicat de fostele tari comuniste Preturile locuintelor din Bucuresti se apropie de plafonul maxim practicat de fostele tari comuniste
Legea chiriilor va intra in vigoare in primul semestru al acestui an Legea chiriilor va intra in vigoare in primul semestru al acestui an
Industria mobilei ramane in strada Industria mobilei ramane in strada
Miele aduce in Romania masina de spalat rufe cu uscator incorporat si dozare automata a detergentului Miele aduce in Romania masina de spalat rufe cu uscator incorporat si dozare automata a detergentului
Locuinte-chilipir la sud de Dunare - 24 Martie 2009 Locuinte-chilipir la sud de Dunare - 24 Martie 2009

Vezi mai multe articole