on

Fonta | Cele mai bune vase de gatit

08 ianuarie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultima vreme se discuta din ce in ce mai mult despre calitatea mancarii, dar si despre cantitatea in care aceasta este sau ar trebui consumata. Prin urmare, cand vine vorba de prepararea mancarii, multi dintre noi ne indreptam atentia catre alimentele pe care le vom folosi, mai apoi spre pasii retetei si abia dupa aceea spre vasele in care vom gati.

 

Ei bine, este important sa mentionam ca alegerea ingredientelor reprezinta numai unul dintre aspectele unei alimentatii sanatoase. Tehnicile pe care le folosim atunci cand gatim, dar si vasele in care preparam mancarea sunt si ele aspecte importante pe care trebuie sa le avem in vedere.

 

Pentru ca modul in care ne alimentam porneste de la vasele in care gatim, impreuna cu doamna doctor nutritionist Vera Daghie si specialistii Verdon, vom povesti astazi despre vasele de fonta si despre beneficiile pe care aceste le aduc mancarii noastre.

 

“Atunci cand gatim facem eforturi pentru a ne asigura o mancare cat mai sanatoasa, dar folosind vase necorespunzatoare beneficiile sunt pur si simplu anihilate de substantele chimice generate de acestea. Din punctul meu de vedere, formula cea mai sigura pentru organismul uman este reprezentata de vesela din sticla termorezistenta, fonta, ceramica si inox. FONTA este unul din cele mai sigure materiale pentru prepararea alimentelor, deoarece acest material distribuie caldura uniform. Vasele din fonta sunt foarte versatile putand fi folosite atat pe plita aragazului, cat si la cuptor pentru prepararea tocanitelor, fripturilor, omletelor, dar si a altor preparate delicioase.” - ne precizeaza doamna doctor nutritionist Vera Daghie.

 

Dar sa incepem cu inceputul. 

 

Fonta este un material folosit pentru confectionarea vaselor de gatit inca din cele mai vechi timpuri, iar acest lucru se datoreaza in mare parte rezistentei sale foarte mari. Prin urmare nu este de mirare faptul ca unii dintre noi gatesc in vase din fonta folosite de mamele, bunicile sau chiar strabunicile noaste. Pe langa rezistenta extrem de ridicata a vaselor de fonta, acestea sunt potrivite pentru prepararea mai multor feluri diferite de mancare (poti sota, fierbe, prajii si coace), alimentele fiind gatite incet si patrunse in profunzime, caldura fiind bine retinuta si distribuita uniform si astfel toate aromele ingredientelor si condimentelor au suficient timp la dispozitie sa se combine.

 

 

Avantajele si dezavantajele vaselor din fonta

 

Vasele din fonta (ceaune, tigai, oale etc.) au mai multe avantaje, iata cateva dintre ele:

 

  • Rezistenta si durabilitate – asa cum spuneam si mai devreme, vasele din fonta sunt rezistente. Fiind fabricate prin turnarea metalului incins in matrite se asigura rezistenta si durabilitatea. Cu o intretinere minima, un vas de fonta te poate servi o viata intreaga, iar uneori este lasata mostenire de la o generatie la alta.

 

  • Anti-aderenta – fiecare utilizare si pregatirea corespunzatoare a tigaii din fonta contribuie la crearea unui strat neaderent natural, fapt care transforma fonta in unul din cele mai sanatoase vase in care poti gati.

 

  • Caldura constanta si uniforma - deoarece fonta este un metal foarte dens, acesta se va incalzi gradual si in mod uniform. Mai mult decat atat, dupa ce metalul s-a incins acesta va retine foarte bine temperatura, lasand mancarea sa se gateasca in voie si sa capete un gust absolut minunat.

 

  • Versatilitate – asa cum spuneam si mai devreme, intr-un vas de fonta poti gati foarte multe feluri de mancare, atat pe aragaz, cat si in cuptor – de la supe, prajituri, gratare, fripturi etc..

 

Bineinteles ca trebuie sa avem in vedere si dezavantajele unei tigai din fonta:

 

  • Intretinerea – atunci cand vorbim de tigaile din fonta clasice, trebuie sa ai in vedere faptul ca intretinerea lor este un pic mai complexa. Vasul nu se spala cu detergent de vase niciodata, iar in cazul in care mancarea s-a lipit o vei indeparta cu sare sau bicarbonat. De asemenea, dupa fiecare utilizare se va unge cu putina grasime solida sau ulei si se trateaza termic. In cazul in care nu este intretinuta in mod corespunzator (mai ales daca apa nu este mereu indepartata), vasul din fonta va rugini.

 

  • Greutatea - fonta nu este un material usor, dimpotriva este unul foarte greu, fapt care va face tigaia mai dificil de manevrat.

 

Daca doresti sa elimini aceste dezavantaje, poti opta pentru o tigaie din fonta emailata – practic, o tigaie din fonta care are aplicat un strat din email, ce ii va asigura acestei impermeabilitatea si care va elimina tot acel proces complex de intretinere. Dar spre deosebire de tigaia din fonta clasica, acestea vasele din fonta emailata sunt mai costisitoare.

 

Iar daca greutatea este un factor decizional important, trebuie sa stii ca in momentul de fata se produc si tigai din fonta mai subtiri. Dar chiar daca acestea sunt mai usor de manevrat, nu se vor mai incalzi in mod uniform.

 

Gustul alimentelor gatite intr-o tigaie din fonta este minunat si delicios. Daca ai nevoie de un ceaun, o tigaie sau oricare alt vas din fonta, iti recomandam sa alegi din oferta partenerului nostru, Verdon.

 

Verdon.ro este un magazin online, cu specific verde (Verde Online) care pune pe piata din Romania o gama variata de produse (Casa si Gradina, Agricultura, Zootehnie, Padure, Pet Shop, Igiena Publica, Echipamente de Protectie etc.).

 

Verdon asigura transparenta tranzactiilor, cumparatorii beneficiind de un discount per cantitate. Sloganul “Imparte cu tine” este o expresie care sugereaza promisiunea brandului, aceea de a furniza produse de calitate, economii pentru achizitionarea unei cantitati mai mari si servicii de livrare impecabile. “Imparte cu tine” inseamna discount per cantitate, discountul este oferit in mod public, direct pe site, inca de la adaugarea produselor in cosul de cumparaturi.

 

Taxa de livrare este de doar 19 lei, indiferent de cantitatea comandata, de dimensiunea produselor sau locatia cumparatorului, diferenta de cost fiind suportata de Verdon.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Suprafete speciale: blaturile de bucatarie Suprafete speciale: blaturile de bucatarie
Cum sa ai o bucatarie practica Cum sa ai o bucatarie practica
Placarea cu marmura in baie si bucatarie Placarea cu marmura in baie si bucatarie
Curatenia de primavara in bucatarie Curatenia de primavara in bucatarie
Lumina din bucatarie - Partea a II-a Lumina din bucatarie - Partea a II-a
Fronturi MDF pentru mobila de bucatarie Fronturi MDF pentru mobila de bucatarie

Vezi mai multe articole