on

Sfaturi si idei utile pentru amenajarea unei bucatarii moderne

13 iunie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Amenajarea unei bucatarii nu este intotdeauna o sarcina usoara. Trebuie sa alegi mobila, de la scaune de bucatarie pana la dulapuri, sa achizitionezi electrocasnicele potrivite si sa optezi pentru dimensiunile corecte. O bucatarie moderna este utila atat celor ce gatesc, cat si celor ce nu o folosesc prea des, deoarece bucataria este o camera pe care stii sigur ca o vei folosi, oricat de putin. Iata cateva sfaturi si idei utile pentru a te bucura de o bucatarie ca in reviste:

 

Bucatarie inchisa sau deschisa?

Prima intrebare atunci cand pornesti in amenajarea bucatariei se refera de obicei la tipul de spatiu: inchis sau deschis. Acest lucru influenteaza nu numai tipul de mobila pe care il vei alege, ci si functionalitatea camerei. Spre exemplu, o bucatarie deschisa este posibil sa nu iti permita sa te bucuri de un grad de confort ridicat. Bucatariile open-space sunt de obicei prea mici pentru a avea loc de scaune de bucatarie si masa. In plus, fumul si mirosurile provenite de la gatit s-ar putea imprastia in intreaga casa. De asemenea, o bucatarie inchisa poate sa nu aiba acelasi aspect modern precum una open-space si s-ar putea sa ocupe mai mult spatiu in cadrul casei.

Nu iti fa griji daca apartamentul sau casa ta vine la pachet cu un anumit tip de bucatarie si tu iti doresti fix opusul. Poti transforma o bucatarie open-space intr-una inchisa cu ajutorul unor usi glisante sau unor altor artificii. Viceversa, unei bucatarii inchise ii poti sparge unul sau mai multi pereti, cu o aprobare de la autoritatile competente.

 

Cum alegi scaunele de bucatarie si masa

Scaunele de bucatarie si masa sunt un aspect important in amenajarea bucatariei. Fie ca le vei plasa in living, in apropierea bucatariei sau chiar in bucatarie, aceste piese de mobilier nu trebuie sa iti lipseasca.

Inainte de a alege modelul de masa si scaune de bucatarie de care ai nevoie, gandeste-te la dimensiuni. Vrei 2, 4 sau 6 scaune? O masa mica patrata sau poate una mai mare dreptunghiulara? Dupa ce iti formezi o idee a ceea ce cauti, poti incepe sa iei considerare alegerea propriu-zisa a pieselor. Tine cont de material si culoare, pentru a le integra armonios in design-ul interior al casei. Daca esti in cautarea unor scaune moderne cei de la hoome.ro ti-au pregatit o colectie vasta de scaune de bucatarie moderne, in diferite stiluri si culori, cu peste 2.000 de modele.

 

Dulapurile de bucatarie: tot ce trebuie sa stii

Daca masa si scaunele de bucatarie isi pot gasi locul si in apropierea bucatariei, dulapurile sunt esentiale si nu pot fi omise. O bucatarie completa are nevoie de un set de mobila ce include blatul si dulapuri ori rafturi.

Atunci cand alegi dulapurile sau rafturile de bucatarie, tine cont de aspectul estetic, dar si de nevoi: vei depozita multe alimente in bucatarie? Preferi ca spatiile de depozitare sa fie inchise sau deschise? Vei gati des? Ai nevoie de anumite ustensile sau produse la indemana? In functie de raspunsurile la aceste intrebari vei putea alege dulapurile potrivite pentru bucataria ta.

Nu uita sa tii cont si de spatiul pe care il ai la dispozitie. Intr-o bucatarie mica este posibil sa nu iti mai ramana spatiu pentru prea multe dulapuri, insa poti suplimenta cu cateva rafturi, daca ai neaparata nevoie.

Ca si in cazul scaunelor si mesei de bucatarie, materialul si culoarea blatului si dulapurilor de bucatarie conteaza in aspectul final al camerei. Alege materiale rezistente si o culoare in ton cu preferintele tale, dar si cu stilul de amenajare al intregii case.

 

Alege electrocasnicele potrivite           

Orice bucatarie are cel putin cateva electrocasnice, fie ca este vorba de frigider, cuptor si plita, aragaz sau masina de spalat. Inainte de a te apuca sa amenajezi bucataria, gandeste-te pentru ce electrocasnice vei opta si cum le vei integra. Spre exemplu, daca vei pozitiona frigiderul pe hol si masina de spalat in bucatarie, unde anume vei dori sa incadrezi masina de spalat? Poate fi intr-un colt sau incastrata in mobila de bucatarie. De asemenea, trebuie sa decizi dinainte de a te apuca de amenajat daca vei dori aragaz sau plita si cuptor si unde anume in bucatarie le vei gasi locul. Daca iti permite spatiul, te sfatuim sa incorporezi toate electrocasnicele in insula de bucatarie.

 

Cateva sfaturi pentru o bucatarie mica

O bucatarie inghesuita nu e niciodata o idee buna. Nu va fi complet functionala, nu arata prea bine si nici nu te vei simti comod in ea. Pentru a evita situatia unei bucatarii prea inghesuite sau supraaglomerate, iata cateva idei ce iti vor fi de folos:

  • Opteaza pentru culori deschise. Culorile deschise creeaza iluzia de spatiu si nu dau impresia de “incarcat”. Pentru o bucatarie mica, stai departe de culorile foarte inchise. In schimb, poti alege cu succes alb, galben deschis, bej sau gri deschis.
  • Nu inghesui scaune de bucatarie si masa daca nu exista suficient loc. Decat sa te chinui sa inghesui scaune si masa intr-o bucatarie mult prea mica, este de preferat sa le plasezi in living sau pe un balcon inchis.
  • Cu cat mai putine electrocasnice, cu atat mai bine. O bucatarie mica nu e un spatiu ideal pentru a integra prea multe electrocasnice. Ia in considerare ideea de a-ti pune frigiderul pe hol ori masina de spalat in baie, daca ai posibilitatea.
  • Incepe cu esentialele. Nu supraincarca o bucatarie mica cu multe ustensile si accesorii. Mizeaza pe esentiale, cum ar fi un set de cateva pahare, farfurii si tacamuri pentru inceput. Utilizeaza produse multifunctionale daca ai ocazia, deoarece ocupa mai putin spatiu.
  • Aeriseste des! O bucatarie trebuie sa fie bine aerisita, in special atunci cand este de dimensiuni reduse. Daca bucataria ta nu are geamuri proprii, asigura ca aerisesti suficient deschizand cele mai apropiate ferestre sau ia in considerare montarea unui ventilator.

 

O bucatarie mobilata si utilata modern nu trebuie sa insemne prea mari batai de cap. Fa-ti un plan de amenajare inainte de a incepe procesul propriu-zis si ia in considerare atat ce tine de mobilier, cat si de functionalitatea si confortul de care vei avea nevoie. Axeaza-te pe obiectele esentiale de care vei avea nevoie si incepe cu ele. De asemenea, pentru a avea o imagine clara asupra costurilor, nu uita sa calculezi un buget estimativ.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria! Daca vrei sa schimbi ceva prin casa, incepe cu bucataria!
Blaturi pentru bucatarie – bar Blaturi pentru bucatarie – bar
Suprafete speciale: blaturile de bucatarie Suprafete speciale: blaturile de bucatarie
Bucataria ergonomica Bucataria ergonomica
Pentru bucatarie: chiuveta din granit Pentru bucatarie: chiuveta din granit
Faianta pentru bucatarie. Idei si sfaturi pentru montare Faianta pentru bucatarie. Idei si sfaturi pentru montare

Vezi mai multe articole