on

Grupul Teraplast cumpara o fabrica de panouri sandwich in Serbia

09 iunie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Grupul Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din Romania si unul dintre principalii producatori de materiale pentru piata constructiilor si instalatiilor, a achizitionat producatorul de panouri sandwich Interlemind din Serbia, valoarea tranzactiei fiind de 4,3 milioane de euro. Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro in Serbia, suma ce include valoarea achizitiei fabricii, investitii de 2,7 milioane de euro in dezvoltare si capital de lucru de 4 milioane euro.

Compania achizitionata are o capacitate de productie similara celei a subsidiarei TeraSteel, adica 2,2 milioane mp/an, si respectiv aceleasi utilaje. Fabrica de panouri sandwich din Serbia va deservi in principal tari precum: Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croatia si Muntenegru, dar si piete secundare precum Ungaria, sudul Romaniei si nordul Greciei. Potrivit estimarilor noastre aceste piete au in 2017 un potential de 9,6 milioane mp, adica aproximativ 153 milioane euro. Piata panourilor din Serbia este estimata la un volum de 2,3 milioane mp, din care productia locala reprezinta 20%, diferenta fiind importuri. In comparatie, in Romania productia locala reprezinta aproximativ 80% din total piata si avem 9 fabrici de panouri termoizolante. TeraSteel vinde peste 33% din productia realizata in Romania pe pietele externe.

Dorel Goia, presedinte al Consiliului de Administratie Teraplast: „Achizitia din Serbia face parte din strategia Grupului Teraplast de a creste volumul vanzarilor si profitabilitatea. TeraSteel exporta in Serbia, Bulgaria, Muntenegru si Slovenia de aproximativ doi ani, iar prin fabrica de la Leskovac ne propunem sa crestem exponential vanzarile in zona Balcanilor. Suntem convinsi ca Grupul Teraplast poate sa devina un exemplu pentru companiile romanesti care pana in acest moment nu au avut curajul sau nu au fost incurajate sa deschida fabrici pe pietele externe. In schimb firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici in Romania si sunt foarte active in zona constructiilor. Prin cele doua achizitii de anul acesta Grupul Teraplast va  ajunge  sa consume in 2018 capacitatea de productie a unui combinat mediu, adica peste 70.000 de to de tabla, in valoare de peste 55 milioane euro”.

Grupul Teraplast include compania Teraplast (producator de tevi, granule si profile din PVC), subsidiara TeraSteel (producator de panouri sandwich si structuri metalice zincate), subsidiara Teraglass (producator de ferestre si usi din PVC), subsidiara Teraplast Logistic (incepand cu iunie 2016 coordoneaza activitatile logistice ale Grupului) si Politub (producator de tevi din polietilena).

Grupul Teraplast si-a bugetat pentru anul 2017 o cifra de afaceri de 434,6 milioane lei si un profit net de 38,1 milioane lei. Valoarea EBITDA estimata in 2017 este de 63,3 milioane lei. In primele trei luni din 2017 Grupul Teraplast a realizat o cifra de afaceri de 66,5 mil. lei, un profit net de 1,6 milioane lei si EBITDA de 6,6 milioane lei.

Teraplast activeaza pe pietele de instalatii si amenajari, profile tamplarie, panouri sandwich si structuri metalice zincate, tamplarie termoizolanta si granule PVC si detine pozitii de top pe o mare parte din aceste piete. Compania-mama Teraplast este lider de piata pe segmentele de canalizari exterioare si granule, si este al doilea jucator de pe piata de canalizari interioare. Subsidiara TeraSteel este al doilea jucator de pe piata de panouri sandwich si, incepand de anul trecut, este liderul pietei de structuri metalice zincate.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bucsaru a iesit din insolventa. Vinde case cu aproape 100.000 de euro Bucsaru a iesit din insolventa. Vinde case cu aproape 100.000 de euro
De ce trebuie sa facem curatenie?! De ce trebuie sa facem curatenie?!
Expozitie de amenajari interioare la Romexpo Expozitie de amenajari interioare la Romexpo
Programul de reabilitare termica si Programul de reabilitare termica si "Prima Casa", analizate la Romania Construct Forum - 09 Octombrie 2009
HORNBACH: Sistemele moderne pentru case inteligente, tot mai cautate de catre romani HORNBACH: Sistemele moderne pentru case inteligente, tot mai cautate de catre romani
Depanero deschide un call center la Galati Depanero deschide un call center la Galati

Vezi mai multe articole