Imobiliarele au provocat \"mutatii\" in Top 300

09 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cresterea preturilor la case si terenuri "a saltat" averile investitorilor, potrivit "Top 300 cei mai bogati romani".
 
Bogdan Cihodaru, 33 de ani, din Iasi, este unul dintre milionarii care au intrat in Top 300 in acest an. Averea lui este estimata la 43 de milioane de dolari, potrivit „Top 300 cei mai bogati romani”. Bogdan Cihodaru face afaceri numai in domeniul imobiliar si este patronul grupului de firme Terra.
 
A inceput afacerile pe piata imobiliara in 1995. Si inainte de anul mentionat a avut afaceri, dar „marunte”, precizeaza ieseanul. Cand a facut primul business? In clasa a VI-a: cumpara ieftin si vindea scump. Ce? Tot felul de produse: tricouri, pantofi. S-ar putea spune ca are in sange „simtul businessului”. Primul milion de dolari l-a facut la 28 de ani.
 
Bogdan Cihodaru s-a stabilit in Iasi in 1992, cand a intrat la Facultatea de Mecanica. In anul trei de facultate s-a angajat ca agent imobiliar, iar doi ani mai tarziu si-a deschis propria agentie. S-a specializat in domeniul imobiliar „din mers”.
 
In prezent, ieseanul detine drepturile de proprietate pentru aproape 38 de hectare de teren in Copou, una dintre cele mai scumpe zone, locatie in care Cihodaru intentioneaza sa construiasca un microoras. El este si proprietarul a cinci case cu terenuri mari, evaluate la aproape 2,1 milioane de euro. Bogdan Cihodaru a investit, in ultimii ani, 3,6 milioane de euro si in spatii comerciale situate in Iasi. Mai detine insa si terenuri, si case de vacanta in alte zone ale tarii.
 
Imobiliarele propulseaza in top familia Ratiu
 
Domeniul imobiliar poate fi considerat mina de aur a familiei Ratiu. Averea acestei familii a fost estimata la 110-120 de milioane de dolari de specialistii Capital. Cea mai mare parte a acesteia se bazeaza pe domeniul imobiliar.
 
Nicolae Ratiu, cel care conduce afacerile familiei in tara, a facut tranzactii extrem de profitabile in ultimul an. De exemplu, a vandut 28 de hectare de teren obtinand o suma de aproximativ zece milioane de dolari. Una dintre noile preocupari ale familiei o reprezinta cartierele rezidentiale.
 
In prezent Ratiu construieste 145 de apartamente de lux in zona parcului Carol din Capitala, investitia fiind evaluata la peste 20 de milioane de euro. De asemenea, Ratiu modernizeaza Hotelul Lebada, ce va fi certificat la cinci stele, urmand a face parte dintr-un mic lant de hoteluri cu arhitectura deosebita. Familia mai are si businessuri in domeniul mass-media.
 
Cresteri ca in povesti
 
Piata imobiliara autohtona a cunoscut cresteri fabuloase in ultimii ani. „Din iulie 2003 pana in toamna acestui an am avut cresteri extrem de rapide care nu s-au mai produs nicaieri in Europa: de 300%-500% pe anumite segmente ale pietei imobiliare”, afirma directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania, Artur Silvestri.
 
In 2005, s-a inregistrat o explozie uimitoare a preturilor la terenuri, precizeaza Silvestri. El afirma insa ca averile bazate in principal pe imobiliare depind de „o bursa imobiliara imaginara”, respectiv ca este posibil ca acestea sa fie „un balon de sapun”.
 
Lansare
 
Cei mai bogati romani
 
Cea de-a cincea editia a „Top 300 cei mai bogati romani”, editata de revista „Capital”, va fi lansata pe 14 noiembrie in urma evaluarilor facute de specialistii revistei „Capital”. Plafonul de intrare in topul realizat in acest an s-a ridicat la zece milioane de dolari.
 
Averile milionarilor au fost calculate in functie de datele de bilant inregistrate in 2005, tinandu-se cont si de evolutia afacerilor respective de-a lungul acestui an, de tranzactiile efectuate in 2006.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine
60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010 60.000 de euro, pret-etalon pentru doua camere noi - 08 martie 2010
Chiriasii pot sa-si vinda casele cumparate la preturi de nimic Chiriasii pot sa-si vinda casele cumparate la preturi de nimic
Piata europeana de acoperisuri are nevoie de profesionisti Piata europeana de acoperisuri are nevoie de profesionisti
Impozitarea imobiliarelor Impozitarea imobiliarelor
Locuinte moderne construite in copaci Locuinte moderne construite in copaci

Vezi mai multe articole