Intretinerea, cu 50% mai scumpa decat in 2005 - 17 DECEMBRIE 2008

17 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Intretinerea, cu 50% mai scumpa decat in 2005
17 DECEMBRIE 2008
 
Gazele, curentul, apa calda si termoficarea au avut preturi in crestere accelerata. Cheltuielile cu intretinerea locuintei, care reprezinta mai mult de jumatate din efortul bugetar al familiilor, s-au majorat, in medie, cu 43% in ultimii trei ani.
 
Cele mai intense scumpiri ale perioadei parcurse pana acum din anul 2005 se regasesc in sfera produselor si serviciilor legate de locuinta, potrivit Buletinului de Preturi pe luna octombrie, publicat recent de Institutul National de Statistica (INS).
 
Fata de anul de referinta 2005, chiria a crescut cel mai mult, respectiv cu aproape 135%. De altfel, cresteri de peste 100% nu s-au mai inregistrat la nicio alta categorie de preturi sau tarife din cele analizate de INS.
 
Energia, campioana tarifelor
 
Agentul termic este mai scump acum cu 49,9% decat in 2005, iar gazele – cu 67%. Serviciile de furnizare a apei s-au scumpit cu 66,4%, iar factura la curentul electric este cu aproape 19% mai mare.
 
Åži serviciile de reparatii necesare intr-o locuinta sunt mai scumpe cu aproape 22% fata de nivelul din 2005. Potrivit INS, materialele necesare pentru mentenanta si reparare a locuintelor s-au scumpit, in medie, cu 9,1% in perioada analizata.
 
De asemenea, mobila s-a scumpit cu 8,7%, iar covoarele si decoratiunile interioare – cu aproape 7,5%. Cat despre electrocasnice, statisticile oficiale arata ca acestea s-au scumpit foarte putin, respectiv cu 1,1% pana la 4,8% din 2005 pana in prezent.
 
Costurile vietii, cu peste 20% mai mari
 
Celelalte cheltuieli pe care nu le putem evita, reprezentand costurile vietii, s-au majorat si ele semnificativ din 2005 incoace.
 
Per ansamblu, alimentele sunt cu 20,4% mai scumpe, imbracamintea – cu 11% si incaltamintea – cu 12,1%. Pe de alta parte, serviciile de transport au acum tarife in medie cu 33,6% mai mari.
 
Cu trenul platim in plus 39% fata de cat dadeam in 2005, cu masina sau autobuzul – 33%, iar cu avionul – 22%. In fine, tutunul este mai scump cu 68%, iar bauturile alcoolice – cu aproape 20%.
 
Printre putinele categorii la care s-au inregistrat ieftiniri in perioada analizata se remarca serviciile de sanatate (-3,9%), suportii de inregistrare (-27,5%), aparatele foto (-4,2%) si receptorii audio-video (-11,6%).
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locuinte subventionate Locuinte subventionate
Instalarea antenelor pe bloc se face doar cu acordul proprietarilor Instalarea antenelor pe bloc se face doar cu acordul proprietarilor
constructori constructori
Lucrari neautorizate, sanctionate cu amenda Lucrari neautorizate, sanctionate cu amenda
Propuneri de modificare a chiriilor Propuneri de modificare a chiriilor
Trei sferturi din asociatiile de proprietari nu au predat actele financiare Trei sferturi din asociatiile de proprietari nu au predat actele financiare

Vezi mai multe articole