Minusurile unei case, obligatoriu de prezentat cumparatorului

21 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Minusurile unei case, obligatoriu de prezentat cumparatorului
 
Viitorii cumparatori vor fi informati despre toate problemele zonei in care isi iau casa si despre istoricul proprietatii, a hotarat Protectia Consumatorilor.
 
Agentiile imobiliare vor fi nevoite, in maximum doua luni, sa-i informeze pe cumparatori daca imobilele sunt afectate de zgomot, poluare, miros urat sau prezinta pericol de inundatii. In plus, vor trebui sa renunte la clauza contractuala care ii obliga pe consumatorii „suciti“ sa plateasca penalizari uriase. In caz contrar, risca amenzi intre 3.000 si 30.000 de lei.
 
Noile reglementari propuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vizeaza cazuri precum cel al ansamblului imobiliar Confort City, din Popesti Leordeni, relatat pe larg in editia de ieri a „Evenimentului zilei“. In ciuda avertismentelor autoritatilor de mediu, ansamblul de locuinte a fost construit la doi pasi de societatea de ecarisaj Protan, iar clientii nu au fost informati cu privire la riscurile pe care si le asuma cumparand o casa in zona.
 
Valabila din decembrie
 
Potrivit presedintelui ANPC Dan Vlaicu, prevederile legislative vor intra in vigoare la sfarsitul acestui an. „Am facut aceste modificari ca urmare a numarului mare de reclamatii care vizau acest sector“, spune Vlaicu.
 
Drept urmare, agentii imobiliari vor fi obligati sa-i informeze pe eventualii cumparatori, in scris, asupra nivelului estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate pentru obtinerea documentelor necesare incheierii tranzactiei, asupra planului urbanistic de dezvoltare a zonei si a situatiei juridice a imobilului.
 
Mai mult, vor fi nevoiti sa dovedeasca faptul ca nu scot la vanzare un imobil aflat in litigiu. De asemenea, consumatorul va fi informat asupra diferitelor inconveniente precum sursele de zgomot, poluare, miros, pericol de inundatii sau surpari.
 
Adio penalizari!
 
Noile reglementari mai obliga agentiile sa scada suma clauzei de penalizare.
 
„In prezent, agentiile au clauze abuzive in contracte, care ii obliga pe consumatorii care se razgandesc sa plateasca sume disproportionat de mari de penalizare. Am avut un caz in care s-au platit 2.000 de euro. Dupa aparitia acestui act, consumatorii vor achita doar comisionul pe care l-ar fi platit daca tranzactia ar fi avut loc“, explica Vlaicu.
 
Teorie cu care reprezentantii agentiilor nu sunt de acord. „E normal ca daca una dintre parti se razgandeste - proprietarul sau cumparatorul - sa plateasca ambele comisioane. Potrivit noilor reglementari, daca unul se razgandeste, eu primesc doar un comision. Pe mine, aceasta lege nu ma protejeaza in niciun fel“, spune Lucian Racaru de la Centrul Imobiliar Roman.
 
Acesta afirma ca legea are „obligatii doar pentru agentie, iar pentru cumparator, doar drepturi“.
 
REGULI
 
Relatia agentie si client
 
Contractul pe care agentia imobiliara il incheie cu clientii trebuie sa contina: datele de identificare ale partilor, pretul solicitat de proprietar, conditiile in care contractul poate fi reziliat, nivelul maxim al comisionului datorat agentiei, situatiile in care consumatorul nu datoreaza comisionul agentiei, precum si drepturile si obligatiile partilor.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Scaderea puterii de cumparare inca nu s-a vazut in pretul apartamentelor - 06 august 2010 Scaderea puterii de cumparare inca nu s-a vazut in pretul apartamentelor - 06 august 2010
IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti IMMOFINANZ inchiriaza mai mult de 15.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti
Amenajati-va baia de la bloc in stil Burj al Arab Amenajati-va baia de la bloc in stil Burj al Arab
Singura constanta a preturilor la terenuri in Bucuresti: crestere Singura constanta a preturilor la terenuri in Bucuresti: crestere
Intermediarii scumpesc gazele Intermediarii scumpesc gazele
Philips Lighting raporteaza in T3 2017 o crestere a vanzarilor de 1,3% si o imbunatatire continua a rentabilitatii operationale Philips Lighting raporteaza in T3 2017 o crestere a vanzarilor de 1,3% si o imbunatatire continua a rentabilitatii operationale

Vezi mai multe articole