Investitiile in imobiliare au franat in ultimul semestru - 03 Februarie 2009

03 februarie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Investitiile in piata imobiliara romaneasca au franat puternic in cea de-a doua jumatate a anului, ca efect al crizei financiare, care a redus finantarile.
 
Desi piata imobiliara a atras anul trecut investitii totale de 990 milioane euro, in ultimele sase luni finantarile au fost aproape egale cu media lunara a investitiilor din primul semestru.
In primul semestru al anului 2008 nivelul investitiilor pe piata imobiliara se ridica la circa 793 milioane euro, iar in ultima parte a anului nivelul a coborat sub 200 milioane euro.
      
"Scaderea accentuata a investitiilor imobiliare din a doua jumatate a anului se datoreaza lipsei finantarii si starii de neincredere din partea investitorilor, pe fondul crizei financiare internationale", ne-au explicat reprezentantii DTZ Echinox. In anul 2008 investitiile in spatiile de birouri si-au redus ponderea, ajungand sa reprezinte 7,7% din total, arata datele companiei imobiliare DTZ Echinox.
 
Pe piata spatiilor de birouri, britanicii, grecii si germanii au fost cei mai activi investitori in anul 2008, cele mai multe proiecte fiind inaugurate in zona de nord a Bucurestiului (43%).
Criza nu va afecta dramatic afacerile imobiliare concentrate pe oferta de spatii de birouri din Bucuresti, deoarece aceasta este inca redusa comparativ cu alte capitale est-europene. "Singurul segment care profita de pe urma crizei este cel al inchirierii spatiilor de birouri, foarte multe companii relocandu-se fie in spatii cu suprafete mai mici, fie in cladiri de birouri cu costuri mai reduse, fapt ce stimuleza dinamica acestui sector", a declarat Mihaela Alexandroiu, reprezentanta companiei imobiliare ReMax-Bastion. Totusi, in acest an, dezvoltatorii spatiilor de birouri ar putea suspenda proiectele din portofoliu ca urmare a accesului greoi la finantare, au avertizat reprezentantii DTZ Echinox.
 
Chiriile, in scadere
Nivelul chiriilor in spatiile de birouri moderne a urmat o tendinta ascendenta in anul 2008, ajungand la 26 de euro pe metrul patrat in zonele ultracentrale, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, conform datelor DTZ. "In anul 2009, chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada, insa cel putin in prima parte a anului nu credem ca scaderea va fi mai mare de 5-10% pentru zona centrala si de nord", a explicat Camelia Anton, consultant.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Case cu reduceri de pana la 15.000 euro Case cu reduceri de pana la 15.000 euro
Caravana „Inovatia Wienerberger mai aproape de tine” ajunge la Brasov! Caravana „Inovatia Wienerberger mai aproape de tine” ajunge la Brasov!
Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE Lucrezi in domeniul constructiilor? Participa la evenimentul lunii, marca PIATRAONLINE
Catalogul „Decoratiuni si Amenajari” de la Praktiker vine cu noutati pentru sarbatorile de iarna Catalogul „Decoratiuni si Amenajari” de la Praktiker vine cu noutati pentru sarbatorile de iarna
Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009 Locuintele vechi, intre scumpiri si ieftiniri - 14 Mai 2009
Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei Blocaj pe piata imobiliara a Capitalei

Vezi mai multe articole