Panourile solare reduc factura RADET cu 15% - 20 Martie 2009

20 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Panourile solare reduc factura RADET cu 15%
20 Martie 2009
 
Bucurestenii care locuiesc in blocuri dotate cu panouri solare vor plati cu 15 la suta mai putin pentru factura RADET.
 
Proiectul de montare a panourilor solare pe terasele celor 8.500 de blocuri de pe raza Capitalei a fost anuntata, ieri, de Tudor Popescu, directorul general al Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare a Energiei in Bucuresti (AMEREB). "In acest mod, pierderile generale ale RADET ar putea fi reduse cu circa 80 la suta, ajutand totodata la diminuarea considerabila a tarifului gigacaloriei. Noua solutie permite ca apa calda sa ajunga mai repede la consumatori, in numai doua secunde de la deschiderea robinetului, eliminandu-se activitatea de preparare a apei calde la punctele termice. Astfel se reduc pierderile regiei, care in prezent se ridica la un milion de gigacalorii pe an, adica 21 la suta din intregul transport de caldura din Bucuresti", a spus directorul Popescu. Acesta a precizat ca banii necesari montarii panourilor, in valoare de circa 85 milioane de euro pentru toate blocurile din Capitala, vor fi suportati in exclusivitate din fonduri europene.
 
"UE este extrem de implicata in proiecte ce vizeaza producerea de energie verde. Costul unui panou este de circa 50 de euro, iar pentru un bloc sunt necesare aproximativ 200-300 de panouri. Pentru fiecare bloc, suma necesara montarii panourilor este de 10.000 de euro, la care se adauga inca 7.000 de euro, pentru achizitionarea boilerului ce va fi amplasat la parter. Pentru cumpararea boilerelor aferente celor 8.500 de blocuri mai este nevoie deci de inca 59,5 milioane euro", a mai spus directorul AMEREB. Conform acestuia, instalatiile solare se pot face integral in Romania. In plus, realizarea unui astfel de panou costa 50-60 de euro/mp in Romania, fata de 10.000 de euro unul din exterior. Daca se vor folosi panourile solare, se va putea renunta si la cele doua tevi ale RADET care transporta apa calda menajera de la punctele termice pana la consumatori.
 
Tevile sunt mentinute permanent la temperatura de 60 grade, inutil, generand pierderi importante. Totodata, OG nr. 18/2009 privind anveloparea blocurilor trebuie sa fie completata cu prevederi referitoare la montarea panourilor. Instalarea acestora va deteriora hidroizolatia terasei si fatadele blocurilor pe unde ar cobori conductele de la panouri la acumulatoarele de caldura ce se monteaza la baza blocurilor.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vanzarile de gips-carton, in crestere Vanzarile de gips-carton, in crestere
Casele chiriasilor de lux, la licitatie Casele chiriasilor de lux, la licitatie
BenQ lanseaza primul proiector accesibil ca pret, din gama Home Cinema True 4K UHD HDR BenQ lanseaza primul proiector accesibil ca pret, din gama Home Cinema True 4K UHD HDR
Centrale termice care consuma mai putin Centrale termice care consuma mai putin
Vopsea de 200 de milioane de euro Vopsea de 200 de milioane de euro
Colliers: Vanzarile de apartamente din Capitala s-au injumatatit in 2008 - 02 Martie 2009 Colliers: Vanzarile de apartamente din Capitala s-au injumatatit in 2008 - 02 Martie 2009

Vezi mai multe articole