Jumatate dintre locuinte, eliminate de pe piata prin legea chiriilor

20 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un proiect de lege stabileste suprafete minime pentru apartamentele care vor fi oferite spre inchiriere
 
Agentii imobiliari se asteapta sa scada oferta oficiala.
Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintei (MDLPL) a realizat un proiect de lege a chiriilor care impune conditii minime pentru locuintele pe care proprietarii vor sa le inchirieze. Cerintele privesc in special suprafata acestora, insa aproximativ jumatate din unitatile locative nu le indeplinesc. „Constructiile care nu respecta prevederile alin.(1) nu pot fi utilizate ca locuinte destinate inchirierii“, precizeaza proiectul de lege promovat de ministrul Borbely Laszlo. Potrivit normelor metodologice, pentru a indeplini cerintele minimale, o garsoniera trebuie sa aiba camera de 18 metri patrati suprafata utila, apartamentele de doua camere - 30 de metri patrati (o camera de 18 metri patrati, cealalta de 12), iar cele de trei camere, un total de 40 de metri patrati.
Publicitate
 
Datele din recensamintul locuintelor efectuat in anul 2002 de Institutul National de Statistica arata ca din aproximativ un milion de unitati locative cu o camera jumatate nu au peste suprafata utila ceruta. La cele de doua camere, procentajul celor respinse prin proiectul legii chiriilor este de 60% si doar 30% din cele cu trei camere indeplinesc cerintele.
 
Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii admit ca legea ar putea sa aiba lipsuri. „Este bine ca se discuta si ca putem stabili impreuna ce este gresit si ce nu“, a spus Bogdan Suditu, director in minister.
Agentiile imobiliare se declara impotriva acestui proiect de lege si sustin ca masura nu va duce la cresterea chiriilor, ci doar va mari numarul de apartamente inchiriate la negru. „Este o aberatie aceasta lege. Este un atentat grav la dreptul de proprietate. Daca aceasta lege va fi aprobata, nu mai ai dreptul sa faci ce vrei cu proprietatea ta”, a declarat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
 
Acesta a explicat ca stam foarte prost in ceea ce priveste confortul de locuit. „In Romania, un locuitor beneficiaza, in medie, de 12-13 metri patrati, pe cind in Europa media este de 18-22 de metri patrati”, a explicat purtatorul de cuvint.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa Radio Casa Radio
Sistemul solar, varianta pentru o casa fara facturi Sistemul solar, varianta pentru o casa fara facturi
Casele chiriasilor de lux, la licitatie Casele chiriasilor de lux, la licitatie
Conarg a ajuns la 1.500 de apartamente livrate, dupa finalizarea Quadra 2 Conarg a ajuns la 1.500 de apartamente livrate, dupa finalizarea Quadra 2
Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter! Romanul care a inventat casa anti-cutremur. Nu se prabuseste nici la 8 grade Richter!
Bancile au continuat sa scumpeasca imprumuturile si in august: rata lunara la un credit ipotecar a crescut cu 20% - 11 octombrie 2010 Bancile au continuat sa scumpeasca imprumuturile si in august: rata lunara la un credit ipotecar a crescut cu 20% - 11 octombrie 2010

Vezi mai multe articole