Lemnul dispare de pe santiere

07 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Acesta este singurul material de constructii care in statistici inregistreaza o scadere a vanzarilor de circa 4%. In structura unei case lemnul are o pondere din ce in ce mai redusa, ca urmare a invaziei unor materiale mai eficiente si a cresterii regimului de inaltime a cladirilor.
 
Cofrajele din lemn au devenit o raritate, fiind preferate cele din metal sau din plastic. In schimb, creste numarul caselor construite in totalitate din acest material.
 
Timpi de executie de doua ori mai mici, o izolatie superioara si economii de pret de circa 30%. Acestea sunt atuurile prin care casele pe structuri de lemn ataca piata de locuinte din Romania. Chiar daca multe companii s-au avantat pe aceasta piata, valoarea ei ajunge la circa 20 milioane de euro. Firmele mai mari bifeaza greu 20 de imobile noi pe an, iar valoarea pietei avanseaza cu doar 20% chiar daca este in stadiu incipient.
 
Arpad Berge, administratorul unei companii din domeniu, crede ca de anul viitor cresterile vor fi ceva mai substantiale. Aceasta estimare i-a determinat sa realizeze si o schimbare a mixului de distributie, exporturile egaland pentru prima data produsele destinate pietei interne. Factorii care ii sustin afirmatiile tin de evolutiile pretului materialelor de constructie clasice. Otelul beton si cimentul au dat batai de cap constructorilor, in timp ce lemnul, in ciuda unei cresteri de pret anuale de 20%, a oferit o mai mare stabilitate.
 
A trecut vremea temerarilor
 
Reprezentantii companiilor din acest sector precizeaza ca evolutia caselor din lemn, prezente firesti pe continentul american, a fost franata de o serie de retineri ale romanilor fata de acest tip de locuinte. Vasile Biber, director Mobinstal Iasi, spune ca multi le confundau cu niste cabane de munte, proiecte de altfel mai putin rentabile pentru aceste companii ca urmare a cantitatii mari de materiale inghitite. Arpad Berge spune ca lemnul este tratat, expunerea la incediu fiind similara imobilelor construite dupa reteta clasica. Biber crede ca acest produs va creste ca urmare a invingerii acestor temeri.
 
„Lumea s-a temut mult timp. Acum, au vazut o astfel de casa la un prieten, probabil, s-au convins ca se insala, vad avantajele si astfel produsul devine popular”. Costurile caselor din lemn difera in functie de cantitatea de material lemnos ceruta. Pretul unui metru cub de lemn variaza, de asemenea, in functie de zona din care e procurat. „Lemnul e o piata gri asemenea altor materiale de constructii.
 
E greu sa stii pretul real. Daca in Bucuresti metrul cub ajunge la 500 de lei, in zonele montane aceeasi cantitate poate fi procurata pentru circa 350-400 de lei”, crede Tudor Ion, administrator Elmec Construct.
 
Preturi accesibile
 
Costurile la care va inhamati daca alegeti acest tip de casa variaza in functie de o serie de factori. Practic, finisajele si fundatia sunt similare celor din casele pe structura clasica. Economiile sunt realizate pana la acest nivel. Diferentele de pret dintre imobilele construite de diverse firme tin de cantitatea de lemn utilizata si de pretul la care acesta a fost achizitionat. Variatiile se situeaza in jurul valorilor de 300 si 600 de euro pe metru patrat. Constructiile clasice presupun costuri de 800 de euro metrul patrat.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ieftiniri mai mari in cazul apartamentelor vechi Ieftiniri mai mari in cazul apartamentelor vechi
 Praktiker România lansează unicul catalog de GRĂDINĂ & CAMPING de pe piața locală, cu peste 1.000 de produse dedicate petrecerii timpului în aer liber Praktiker România lansează unicul catalog de GRĂDINĂ & CAMPING de pe piața locală, cu peste 1.000 de produse dedicate petrecerii timpului în aer liber
Spargatorii de case sunt in plin sezon Spargatorii de case sunt in plin sezon
Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017 Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017
Creditele de consum, pe primul loc si in 2007 Creditele de consum, pe primul loc si in 2007
Micul Targ de Design va avea loc pe 26 si 27 mai la Nod Makerspace Micul Targ de Design va avea loc pe 26 si 27 mai la Nod Makerspace

Vezi mai multe articole