Luna si reducerile - locuintele noi se ieftinesc cu viteza, cele vechi mai batraneste - 05 octombrie 2010

05 octombrie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Imobilele noi s-au ieftinit si cu 7% in septembrie fata de august
Apartamentele cu 4 camere au aratat cea mai dinamica evolutie
 
Proprietarii de locuinte noi din Bucuresti au redus preturile solicitate cu pana la 7% in luna septembrie fata de august, in timp ce pe piata apartamentelor vechi scaderile au fost de maximum 4,2%, potrivit site-ului imobiliare.ro
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna septembrie la 1.359 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 5% fata de luna august, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.431 euro. In comparatie cu aceeasi luna a anului trecut, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic. Cea mai dinamica evolutie au avut-o apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusa si care s-au ieftinit cu 6,8% in ultimele 30 de zile si cu peste 19% in ultimele 12 luni.
 
Garsonierele au fost in septembrie cu 4,1% mai ieftine
 
Pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 6,5% in ultima luna. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 4,1%, in timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 3,9% in luna septembrie. Potrivit imobiliare.ro si pe segementul apartamentelor vechi, proprietarii au continuat sa scada preturile, dar reducerile au fost la jumatatea celor inregistrate la cele noi. Astfel, pretul mediu pe piata veche a ajuns la 1.131euro pe metru patrat de suprafata utila, cu 2,5% mai putin decat in luna precedenta si cu peste 10% mai putin decat in aceeasi luna a anului trecut.
La fel ca si in cazul apartamentelor noi, apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, dar doar cu 4,2%, urmate de apartamentele cu trei camere a caror pret a scazut cu 3,2%. Apartamentele cu doua camere si garsonierele au inregistrat o scadere de pret de 2,2%, respectiv 1,9%.
 
Provincia reactioneaza mai greu - preturile sunt cam aceleasi
 
In celelalte orase importante din tara, respectiv Brasov, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca si Constanta, preturile s-au mentinut relativ constante in septembrie fata de august, potrivit imobiliare.ro.
Astfel, in Timisoara, pretul mediu s-a redus cu 2%, in Constanta cu 1,4%, iar in Brasov cu 1,1%. Cluj-Napoca reprezinta in continuare exceptia de pe piata imobiliara din Romania, aici inregistrandu-se si in luna septembrie o usoara crestere de 0,5%. O usoara crestere a preturilor, de 1,1%, a fost remarcata si in Iasi in septembrie fata de luna precedenta. "Trendul se mentine pe o panta descendenta de cateva luni bune si in lipsa unor actiuni concrete din partea cumparatorilor, preturile vor continua sa scada pana la sfarsitul anului. Un factor decisiv in ceea ce priveste evolutia preturilor in perioada imediat urmatoare va fi reprezentat de reactia bancilor", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
 
Peste trei sferturi din tranzactiile pe piata rezidentiala sunt cu locuinte vechi, cele mai multe cu preturi in jurul a 60.000 euro, iar cumparatorii sunt dispusi ca plateasca cu pana la 10.000 euro in plus pentru un apartament nou, fata de unul vechi, din aceeasi zona, potrivit Coldwell Banker. Mai mult de jumatate din tranzactii sunt incheiate prin programul "Prima Casa", apartamentele care inregistreaza cele mai bune vanzari incadrandu-se sau fiind apropiate ca pret de plafonul de 60.000 de euro, desi potentialii cumparatori ar fi dispusi sa plateasca cu pana la 10.000 de euro in plus pentru un apartament nou, fata de unul vechi, daca este situat in aceeasi zona.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

STUDIU - Cat este bugetul mediu alocat sarbatorilor de iarna STUDIU - Cat este bugetul mediu alocat sarbatorilor de iarna
Patru din zece romani vor o locuinta veche Patru din zece romani vor o locuinta veche
AMENAJARI INTERIOARE: Culori pastelate pentru incaperi - 19 Mai 2009 AMENAJARI INTERIOARE: Culori pastelate pentru incaperi - 19 Mai 2009
Cumparator: "Caut locuinta veche!" - 2008-11-16 Cumparator: "Caut locuinta veche!" - 2008-11-16
Peste 50.000 de euro vila la munte Peste 50.000 de euro vila la munte
Noaptea de Ajun ne aduce zapada Noaptea de Ajun ne aduce zapada

Vezi mai multe articole