on

MANTOR A FINALIZAT LUCRARILE DE CONSOLIDARE A CASEI MITA BICICLISTA

19 octombrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

  • Incepute in 2017, lucrarile de consolidare au ajuns la final si au costat 4,5 milioane de euro
  • Casa Mita Biciclista din Piata Amzei este cladire de patrimoniu istoric
  • Tomas Manjon, co-fondator Mantor: „Restaurarea a presupus un fel de calatorie in timp prin care am readus la viata o cladire abandonata de ani de zile”

 

Grupul spaniol Mantor, jucator activ pe piata  constructiilor din Romania, a finalizat lucrarile de consolidare a cladirii istorice Mita Biciclista din Piata Amzei. Investitia s-a ridicat la suma de 4,5 milioane de euro. In lucrarile de consolidare au fost implicati sute de oameni, pe toate specialitatile: structura, fatada, fatada ventilata din bucata de cladire noua, electricieni, instalatori, rigipsari, pietrari, faiantari, parchetari, cei care au restaurat usile si ferestrele de lemn, cei care au reparat cornisele. Toate provocarile au fost depasite cu brio de echipa coordonata de cei trei antreprenori spanioli, Tomas Manjon, Diego Stuyck si David Tortosa.

 

„Nu aveam experienta intr-o lucrare similara. Aveam multe experiente in constructii noi, dar nu facusem niciodata o restaurare. Si aici nu vorbim de o restaurare oarecare, ci de restaurarea unei cladiri protejate, monument istoric, cu o fatada plina de detalii si sculpturi. Intr-un singur cuvant, a fost vorba de arta. Noi eram obisnuti sa lucram cu muncitori, iar aici a fost nevoie sa lucram cu artisti. Am fost obligati sa pastram orice detaliu din casa originala. Apoi, locatia a fost una ultracentrala, cu acces greu pentru un santier. Casa este situata langa Ambasada Frantei, asa ca au existat si restrictii suplimentare. A trebuit sa desfiintam si un corp din spatele cladirii. Am facut-o caramida cu caramida”, a spus Tomas Manjon, co-fondator Mantor.

 

Before and After

  

 

Cladirea Mita Biciclista din Piata Amzei a fost construita la inceputul secolului al XX-lea, cu fatada in stil Art Nouveau, dupa un proiect realizat de arhitectul Nicolae C. Mihaescu si renovata in anul  1980. Imobilul, declarat monument de arhitectura in stil baroc, a ramas un simbol al Capitalei datorita notorietatii Mariei Mihaiescu, curtezana celebra si prima femeie din Bucuresti care a mers pe bicicleta, conform unor surse jurnalistice.

 

„Restaurarea a presupus un fel de calatorie in timp prin care am readus la viata o cladire abandonata de ani de zile. Arhitect a fost doamna Constanta Carp, a carei experienta in astfel de proiecte a contat enorm. Am intampinat si unele situatii neprevazute. Cand faci o casa de la zero, stii cam ce pasi trebuie sa urmezi. Acum, practic am demontat toata casa pentru a consolida structura de rezistenta si apoi am pus toate lucrurile la loc. Au existat si surprize placute, ca de exemplu momentul in care am gasit un pistol din perioada interbelica ascuns intre caramizi.

 

Cladirea este o adevarata minune si a fost o placere sa lucram la ea. Am reparat ceea ce stricase timpul. Ne-am extins aria de competenta! In prezent lucram la un proiect de avangarda in care integram multe elemente de la o fatada existenta. Ne propunem sa recuperam si sa punem in valoare si constructiile valoroase concepute de arhitecti valorosi in urma cu zeci, daca nu chiar sute de ani”, a mai precizat Tomas Manjon.  

 

Lucrarile de consolidare a casei Mita Biciclista s-au desfasurat in doua faze: prima, de structura si o parte din instalatii, a durat doi ani, iar cea de-a doua, pentru finisaje si restul instalatiilor, a durat inca un an si doua luni. Cladirea fost readusa la viata si au fost respectate toate detaliile arhitecturale care au i-au conferit statutul de „opera de arta” a Bucurestiului.

 

DESPRE MANTOR

Mantor este un grup de companii de constructii fondat de 3 parteneri spanioli (Tomás Manjón, Diego Stuyck, David Tortosa). Cu peste 10 ani de experienta pe piata constructiilor din Romania, companiile Grupului au fost implicate in numeroase proiecte importante in ultimii ani, fie in calitate de dezvoltator, de constructor sau de management de proprietati si facilitati.

Printre lucrarile MANTOR se numara: Caminul Studentesc Stejarul, Restaurarea Casei Mita Biciclista, Extinederea Fabricii Plastipak din Urlati, Blocul de apartamente din Docentilor, Ansamblul rezidential Trastevere, Ansamblul rezidential Triana.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cumparatorii, descoperiti in caz de faliment al constructorului Cumparatorii, descoperiti in caz de faliment al constructorului
Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10% Suprataxa pe cherestea scumpeste mobila si parchetul cu 10%
Cladiri Cladiri "verzi" si in Romania
Austrotherm, in Campionatul National de Raliuri Austrotherm, in Campionatul National de Raliuri
Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni Apartamentele vechi s-au ieftinit, in medie, cu 200 euro/metru patrat in ultimele sase luni
Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune Absenta de acasa nu va scuteste de cheltuielile comune

Vezi mai multe articole